Veikalu plauktos izkārtoti ne tikai alkoholiskie dzērieni, bet arī dzērienu iepakojumi, uz kuriem rakstīts „bezalkoholiskais”. Bet vai vīns, alus un sidrs patiešām var būt bez mazākā alkohola procenta? Atbildi uz jautājumu „Vai bezalkoholiskais alus patiešām ir bezalkoholisks?” šoreiz meklēja BrīvBrīdis.lv.
Dzērienu klāsts veikalos ir ļoti plašs. BrīvBrīdis.lv interesējās par to, vai alus, kam uz iepakojuma rakstīts bezalkoholiskais, bet tur pat blakus norādīts, ka tas tomēr satur 0,5% alkohola, maz ir tiesīgs saukties par bezalkoholisko dzērienu? Ja uz iepakojuma nav norādīts alkohola procents, vai tas nozīmē, ka alkohola tajā patiešām nav, vai ir, bet netiek norādīts? Un, ja tā – vai tas ir pieļaujams?
Atbild Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte Ilze Lejasbuda:
„Alus definīcija ir noteikta Likumā Par akcīzes nodokli. Saskaņā ar to, par alu uzskatāms raudzēts alkoholisks dzēriens, kurš pagatavots no iesala un ūdens, pievienojot apiņus, kurā absolūtā spirta daudzums pārsniedz 0,5 tilpumprocentus. Tātad, ja alū absolūtā spirta daudzums ir līdz 0,5 tilpumprocentiem, tad to var nosaukt par bezalkoholisko alu.
Normatīvie akti nenosaka specifiskas prasības bezalkoholiskajiem aliem, līdz ar to šāda veida dzērieni jāmarķē saskaņā ar vispārējām marķēšanas prasībām, kuras noteiktas Ministru kabineta 2003.gada 23.novembra noteikumos Nr.964 Pārtikas preču marķēšanas noteikumi. Attiecībā uz alkohola satura norādi, šajos noteikumos paredzēts, ka alkohola saturs tilpumprocentos jānorāda, ja tas dzērienu marķējumā pārsniedz 1,2 tilpumprocentus. Līdz ar to, ja dzērienā alkohola saturs ir mazāks par 1,2 tilpumprocentiem, to marķējumā var nenorādīt.
Arī Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (ES) Nr. 1169/2011 (2011. gada 25. oktobris) par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājiem un par grozījumiem Eiropas Parlamenta un Padomes Regulās 28.pants nosaka, ka tiem dzērieniem, kuru alkohola saturs pārsniedz 1,2 tilpumprocentus jānorāda faktiskā spirta tilpumkoncentrācija.”
Lāčplēša alus galvenā tehnoloģe Inese Dukaļska skaidro: “Bezalkoholisko alu iespējams ražot vairākos veidos: ar pārtraukto fermentāciju; ar vakuuma destilāciju; ar reversās osmozes palīdzību. Nelielais alkohola daudzums alū radīsies dabīgi – fermentācijas procesā. Alum ar alkohola % no 4,0-7,0,fermentācija norit apmēram no piecām līdz desmit dienām, bet bezalkoholiskajam alum no 15-36 stundām. Abos pēdējos variantos alus tiek raudzēts pēc normālas tehnoloģijas, bet pie filtrācijas vai destilācijas tiek atdalīta alkohola frakcija, rezultātā iegūstot alu ar mazu alkohola saturu.”
Tātad, visticamāk, ka arī alus sastāvā, uz kura gozējas uzraksts bezalkoholiskais, tomēr ir alkohols. Lai gan tilpumprocents alkohola tajā ir mazs, tomēr tas nebūt nav bērnu un grūtnieču dzēriens.