Lai gan mandeles satur lielu daudzumu kaloriju un tauku, tās ir lielisks produkts svara samazināšanai, nodrošinot organismu ar būtiskiem vitamīniem, barības un citām nozīmīgām vielām, stimulējot liekā svara nomešanu.

 

Parastā mandele (Prunus dulcis) ir neliels plūmju ģints koks vai krūms, kura izcelsmes vieta ir Dienvidaustrumāzija, taču mūsdienās to kultivē daudzviet, īpaši: ASV, Spānijā, Sīrijā, Itālijā, Irānā, Marokā u.c. No šiem kokiem iegūst saldās un rūgtās mandeles. Pirmās izskatās kā rieksti un tiek plaši pielietotas kulinārijā, savukārt, rūgtās – uzturā neizmanto, un no tām galvenokārt izgatavo eļļu.

 

5 MANDEĻU LIELISKĀS ĪPAŠĪBAS – SVARA SAMAZINĀŠANAI

VESELĪGĀKAS PAR OGĻHIDRĀTIEM

Žurnālā – International Journal of Obesty, kas veltīts aptaukošanās tēmai tika publicēts pētījums, kura rezultāti  atklāja, ka pazemināta tauku satura diētā, to papildinot ar mandelēm ir iespējams atbrīvoties no liekā svara daudz labāk nekā lietojot saliktos ogļhidrātus (pilngraudu maizi, brūnos rīsus, griķus, pilngraudu auzu pārslas u.c.). Tie, kuri papildus diētai lietoja mandeles par 18% samazināja svaru, taču tie, kuri saliktos ogļhidrātus – 11%.

 

SATUR MONONEPIESĀTINĀTOS TAUKUS

Mandeles ir lielisks mononepiesātināto jeb veselīgo taukskābju avots, kas pazemina holesterīna līmeni asinīs, palīdz novērts sirds – asinsvadu slimības, kā arī ļaundabīgo audzēju risku, kā arī samazināt lieko svaru, jo mandeles stimulē tauku sadedzināšanas mehānismus.

 

BAGĀTAS AR UZTURVIELĀM

Neraugoties uz to, ka ¼ tases mandeļu satur aptuveni  11% no diennakts ieteicamās kaloriju devas, pret šo produkta enerģijas mēru tām ir lieliska uzturvērtību attiecība! Mandeles ir fantastisks olbaltumvielu, mangāna, magnija, kālija, E un  B2 vitamīna avots. Turklāt kalorijas, ko satur mandeles nepalielina svaru tā, kā tās, kas ir citos produktos.

 

ENERĢIJAS PASTIPRINĀTĀJS

Mandeles ir lielisks produkts, kas rada enerģiju,  īpaši pateicoties E un B2 vitamīnam, proteīniem, mangānam un varam, kas ir būtiskas vielas arī svara zaudēšanas periodā, lai šajā procesā organisms saņemtu papildus enerģijas rezerves, spējot sadedzināt treknās kalorijas un lieko svaru.

 

SAMAZINA LIEKĀ SVARA VEIDOŠANOS

Spānijā vairāk nekā divu gadu garumā tika veikts pētījums, kurā piedalījās gandrīz 9 tūkstoši pieaugušo, kuri vismaz 2 reizes nedēļā ēda riekstus, tai skaitā mandeles. Pētījuma rezultāti pierādīja, ka šo produktu lietošana par 31% samazināja liekā svara veidošanos. Iespaidīgi! 

 

Vai tu lieto uzturā mandeles?

Iepriekšējais rakstsLai ziedi vāzē stāvētu ilgāk! 21 padoms no vecmāmiņas
Nākamais rakstsBezalkoholskais alus. Vai tiešām BEZALKOHOLISKS?