Siers var izglābt gan steidzīgas namamātes un aizņemtus saimniekus, gan aizmāršīgus ciemiņus – kvalitatīvs siers ir laba dāvana un garda uzkoda, ko var piemeklēt visdažādākajām gardēžu gaumēm. Tomēr, tāpat kā vīns, arī tas pieprasa savu “labo stilu”.

 

Etiķetes eksperte Gunta Krasta un Trikata siermeistars Renārs Tumens dalās vienkāršos ieteikumos, kas tev liks justies kā īstenam siera ekspertam un neļaus palikt kaunā, ejot ciemos vai pasniedzot to viesiem.

 

Sagaidot ciemiņus

  • Siera gabaliņš ar piemērotu vīnu var ievadīt jebkuru tikšanos. Mūsdienu aizņemtajā pasaulē, kur cepšanai un vārīšanai darba dienās dažreiz neatliek laika, ikdienu atvieglo tādas uzkodas kā siers, svaigi vai žāvēti augļi, dažāda veida maize, krekeri, džems, rieksti un medus, sevišķi – kombinācijā ar alu vai vīnu.

 

  • Katru šķirni griež citādāk, piemēram, mīksto sieru sagriež smalkos, nelielos trijstūrīšos, cietos – plānās šķēlītēs.

 

  • Ja sieru pasniedz nesagrieztā veidā, blakus noliec speciālu nazi, ar ko to ielikt savā deserta šķīvī. Pēc tam sieru ēd ar nazi un dakšiņu. Kausēto sieru ņem ar nazi un uzziež uz maizes vai cepuma.

 

  • Gatavojot siera plati, atceries, ka katram siera veidam jāparedz savs nazis tā griešanai un servēšanai. Dažādus sierus griezt ar vienu nazi nav pieņemts.

 

  • Siera plates gatavošanā tos izvieto secīgi no svaigākā, jaunākā uz izturētāko, stiprāko un cietāko sieru. To var noteikt arī pēc aromāta – jo tas spēcīgāks, jo nogatavinātāks un izteiksmīgāks ir siers.

 

  • Sieru servē istabas temperatūrā un uzkodu plati vēlams rotāt ar piparmētras, melisas, rozmarīna vai timiāna lapiņām.

 

  • Pāris “trikus” un zinības varam aizņemties no siera lielvalsts Francijas. Tur sieru pasniedz ēdienreižu sākumā un nobeigumā, jo viņi uzskata, ka “siers aizver kuņģi”. Tikpat labi tas var būt galvenais produkts arī pusdienās vai vakariņās.

 

 

Ejot ciemos

  • Dodoties pie draugiem ar sieru ciemakukulī, atceries – ja plašajā sieru klāstā šaubies par izvēli, zini – ar cieto sieru, piemēram, Reserve vai Parmesan, nenošausi greizi! To ražo no izcili laba piena. Jo kvalitatīvāks piens, jo pikantāks siers. Ar katru izturēšanas mēnesi, tas smaržo un garšo izteiktāk. Īsākais briedināšanas laiks ir 90 dienas, ilgākais – pat 36 mēneši.

 

  • Siers ir izdevīgs un labs ciemakukulis mājām, kur saimnieki tikko uzsākuši jaunu dzīvi un šķīvju vai galda piederumu vēl nav pietiekamā skaitā. Ja dodies ciemos, ieteicams iegādāties vismaz trīs siera veidus uzkodu plates sagatavošanai.

 

  • Sieru kā dāvanu kopā ar vīnu vai augļiem izvēlies gadījumos, kad zini – tās nebūs svinības ar iepriekš sastādītu ēdienkarti.

 

  • Kāds vīns ir piemērotāks, ejot ciemos ar sieru ciemakukulī? Viennozīmīgas atbildes nav. Tos var kombinēt pēc gaumes. Tomēr valdošais uzskats nosaka – vajadzētu izvēlēties sieru un vīnu no vienas valsts. Kādēļ nepamēģināt Latvijā darinātos vīnus ar Latvijā ražotiem sieriem?

 

  • Latvijā sieri nebūt nav zemākas kvalitātes par izslavētajām ārzemju šķirnēm, piemēram, Trikata sieri, jo īpaši cietais siers Reserve, kas nopērkams rituļos un gaumīgā, nelielā kastītē. Vietējos sierus īpaši novērtēs ciemiņi no ārzemēm.

 

Sabiedrība

“Maxima” veikalu tīkls izplatījis patīkamu ziņu daudziem pircējiem

  Sekojot līdzi iedzīvotāju uztura paradumiem un garšas tendencēm, “Maxima” turpina paplašināt “Meistara Markas” gatavo maltīšu...
Foto:Pexels.com/CC

Varēs samaksāt par elektrību un apkuri… Pirkums “Maxima” veikalā pensionāram no Rīgas atnes milzīgu naudas summu

  Ceturtdien, 6. janvārī, kāds 77 gadus vecs pensionēts rīdzinieks ar SIA Maxima Latvija (Ieriķu ielā 3, Rīgā) pirktu...

Izskan nopietns brīdinājums par turpmāk gaidāmo laiku

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši virkni dzelteno un pat oranžo brīdinājumu par...
Foto:Flickr.com/ Roger Ahlbrand/CC

Diemžēl ceturtdienas rīts sācies ar ziņu par lielu nelaimi

  Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 12. janvāra plkst. 06.30 līdz 13.janvārim plkst. 06.30, Valsts ugunsdzēsības un...
Foto:Flickr.com/Kate Ter Haar/CC

Izplatīts nopietns brīdinājums par laiku naktī

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši dzelteno brīdinājumu, kas ir spēkā līdz ceturtdienas...

Vai tiešām mūsu šī gada pārstāvis Eirovīzijas konkursā jau ir zināms?

  Šā gada 5. februārī norisināsies Latvijas televīzijas dziesmu atlases konkurss “Supernova 2022”, kurā 17 pusfinālisti...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 13. janvāris

  Šī diena nebūs piemērota lielu lēmumu pieņemšanai un milzīgam enerģijas patēriņam. Pat normāla fiziskā piepūle...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 12. janvāris

  Auns Auna zīmē dzimušie ir tendēti ļoti strauji uzsākt dažādus projektus un aizrautīgi arī turpināt pie...
Foto:Flickr.com/Sean/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 11. janvāris

  Šodien iespējams pašapziņas trūkums un nav izslēgts, ka radīsies dažādi iekšējie konflikti. Varētu būt grūti...
Foto:Nature.desktopnexus.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 10. janvāris

  Šī diena kopumā būs dažādu emociju piepildīta - gan interesanta, gan garlaicīga, satraukumu un vienaldzības...
Foto:Flickr.com/photogramma1/CC

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 10.-16. janvāris

  Vēl viena nedēļa aiz muguras un jauna klāt, tās mainās strauji, gadam atkal ritot uz...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 9. janvāris

  Šī diena var radīt emocionālu diskomfortu, jo priekšā gada pirmā pilnā darba nedēļa. Lai arī...

Mājai un Dārzam

Izskan nopietns brīdinājums par turpmāk gaidāmo laiku

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši virkni dzelteno un pat oranžo brīdinājumu par...
Foto:Flickr.com/Kate Ter Haar/CC

Izplatīts nopietns brīdinājums par laiku naktī

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši dzelteno brīdinājumu, kas ir spēkā līdz ceturtdienas...

Kad beigsies bargais sals un kas notiks tālāk? Stāsta sinoptiķis Toms Bricis

  Brīvdienās Kurzemi piemeklēja stipra snigšana - dažviet Ziemeļkurzemē vakar sniega kārta bija ap 40 centimetriem....