Augot vispārējai labklājībai, mainās arī ēšanas paradumi. Un viena no izteiktākajām tendencēm ir svētku ēdienu lietošana ikdienā, kas noved pie palielinātas vieglo cukuru uzņemšanas. Uztura speciāliste, veselīga dzīvesveida veicināšanas programmas Rimi Uztura speciālists iesaka vēstnese Inga Pūce piedāvā 10 ieteikumus, kā samazināt vieglo cukuru patēriņu ikdienā.

 

Slaids augums ir līdzsvarotas ēdienkartes nopelns, tāpēc centies ikdienā līdz minimumam samazināt saldumu lietošanu, aizvietojot tos ar saliktiem cukuriem – cieti saturošiem produktiem, piemēram, putrām, maizi, makaroniem, vai arī kāri pēc saldā remdē ar svaigiem vai žāvētiem augļiem, riekstiem.

 

 

Labu garastāvokli un neizsīkstošu enerģiju vari iegūt, ja ēdīsi regulāri, vismaz 3 reizes dienā, ievērojot vismaz 2 – 3 stundu pauzi. Katrā maltītē vajadzētu iekļaut dārzeņus un graudaugu produktus. Tomēr, ja nevari iztikt bez saldumiem, lieto tos ēdienreižu starplaikos, kā mazu uzkodu.

 

 

Veseli un balti zobi ir tiem, kuri ikdienā lieto daudz dārzeņus un augļus. “Šajos produktos esošās minerālvielas un šķiedrvielas nodrošina sārmainu vidi mutes dobumā un siekalās, kas atbild par veseliem zobiem un smaganām,” stāsta programmas Rimi Uztura speciālists iesaka vēstnese Inga Pūce. Tāpat uztura speciāliste iesaka pēc saldumu lietošanas izskalot mutes dobumu ar tīru ūdeni.

 

 

Veselīgu ādu parasti novēro tiem, kam ēdienkarte nav pārslogota ar saldumiem. Ja piederat pie “mis vai misters pumpas” kategorijas cilvēkiem, tad būsiet pārsteigti, kā, samazinot cukura lietošanu vismaz vienu nedēļu, uzlabosies ādas stāvoklis.

 

 

Stabils un pārsvarā labs garastāvoklis ir tiem cilvēkiem, kuri it visā ievēro mērenības likumu. Tas attiecas arī uz saldumu lietošanu, kas lielos daudzumos izsauc krasas insulīna svārstības un “tracina” virsnieres, kas atbildīgas par stresa menedžmentu. Neliels cukura daudzums mūs nomierina, bet palielināts – sākumā padara kašķīgus, bet pēc tam – pasīvus!

 

 

Lai saldumu lietošana netraucētu vielmaiņas procesiem, lieto tos vai nu pirms maltītes, vai vismaz divas stundas pēc. Tā netiks izjaukts gremošanas process.

 

 

Vesela sirds ir tiem, kuriem asinis ir pietiekami šķidras un spējīgas piesaistīt un nogādāt skābekli katrai ķermeņa šūnai. “Saldas un skābas” asinis nav spējīgas veikt šīs funkcijas, tāpēc jārūpējas par atbilstošu ēdiena daudzuma uzņemšanu katrā maltītē, lai tas tiktu pilnībā sagremots.

 

 

Smadzenes pārtiek no ātrās cukuru enerģijas, bet neizmantotais enerģijas daudzums var dot paradoksālu reakciju ar centrālās nervu sistēmas nomākumu un apgrūtinātu koncentrēšanos. Tāpēc jārūpējas par stabilu cukura līmeni, ko nodrošina graudaugu grupa. To vajadzētu uzņemt katrā maltītē.

 

 

Vienai populācijas daļai palielināts ķermeņa svars ir priekšvēstnesis cukura diabētam, tāpēc ir jākontrolē ogļhidrātu proporcija – ne vairāk par 40% no kopējā diennakts kaloriju daudzuma.

 

 

Viss, kas mūs padara “skābus”, dara mūs arī nevesalus jau dziļākā – hormonālā līmenī, kas vienādi attiecas gan uz prātu, gan ķermeni. Ierobežots saldumu patēriņš mūsu dzīvi vērtīs par svētkiem!

 

 

Cukurs nav vienīgais drauds mūsu organismam. Uztura speciāliste Inga Pūce iesaka ikdienā uzturā lietot arī mazāk sāls, izvēlēties mazāk, bet labākus taukus, ēst produktus, kuros ir vairāk šķiedrvielu, lietot tikai dabīgus aromatizētājus, kā arī izvairīties no ģenētiski modificētiem pārtikas produktiem. Šie ir seši vienkārši principi, kas neprasa lielas pārmaiņas cilvēka ikdienas ēšanas paradumos, tomēr ilgtermiņā spēj būtiski ietekmēt mūsu veselību.

Iepriekšējais rakstsPsiholoģe: aiz slinkuma slēpjas bailes, ko var pārvarēt
Nākamais rakstsCeļošana kopā ar mazbērniem: bērna interešu pārstāvība bez pilnvaras – neiespējama