Nedēļas nogalē sāksies atkusnis, kas strauji turpināsies arī nākamajā nedēļā. Saskaņā ar aktuālo ilgtermiņa laika apstākļu prognožu informāciju stabila sala apstākļu atgriešanās mūsu reģionā periodā līdz gadumijai ir maz iespējama, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi.

Atbilstoši nākamās nedēļas pirmajā pusē un vidū ūdens pieplūdums upēm būs straujš, palielinot to noteci un paaugstinot ūdens līmeņusDzeltenās pakāpes brīdinājums par augstu ūdenslīmeni būs spēkā lielākajā daļā valsts rietumu un centrālās daļas upju baseinuPastāv liela iespēja, ka intensīvais atkusnis, ko papildinās nokrišņi (nedēļas beigās tas pārsvarā būs lietus), izraisīs tādu ūdenslīmeņa paaugstināšanos, kad atsevišķos reģionos tiek pārsniegtas arī oranžās un sarkanās pakāpes brīdinājumu atzīmes, izraisot būtisku teritoriju applūšanu.

Straujākais ūdenslīmeņa kāpums būs rietumu un centrālās daļas upēs. Ja veidosies ledus un vižņu sastrēgumi, tad ūdenslīmeņa kāpums var būt lielāks:

  • Kurzemes upēs ūdenslīmeņa kāpums gaidāms par 1,2…3,5 m, maksimuma iestāšanās 19.-.23.12.
  • Lielupes baseina upēs ūdenslīmeņa kāpums gaidāms par 0,6…2,5 m, maksimuma iestāšanās 19.-.25.12.
  • Salacas baseina upēs ūdenslīmeņa kāpums gaidāms par 0,5…1,6  m, maksimuma iestāšanās 20.-.25.12.
  • Gaujas baseina upēs ūdenslīmeņa kāpums gaidāms par 0,5…1,6 m, maksimuma iestāšanās 22.-.27.12.
  • Daugavas baseina upes:
    • Daugavas lejteces baseina upēs (Ogre, Lielā Jugla, Mazā Jugla u.c.) ūdenslīmeņa kāpums gaidāms par 0,8…3,4 m, maksimuma iestāšanās 21.-.25.12.
    • Daugavas baseina upēs Latgalē  ūdenslīmeņa kāpums gaidāms par 0,6…2,0 m, maksimuma iestāšanās 24.-.28.12.
    • Daugavā intensīvāks ūdenslīmeņa kāpums sāksies nākamajā nedēļā, ūdenslīmenis paaugstinājums gaidāms vismaz 1,0…1,5  m.

Šobrīd ledus sega ir lielākajā daļā valsts centrālās un austrumu daļas upju, rietumu daļas upēs gar krastiem izveidojušās piesalas.

Šīs darba nedēļas gaitā jauna ledus veidošanās būs lēna, jo sals ir neliels, kā arī sniega sega virs ledus ir bieza, un kavē ledus veidošanos. Šīs nedēļas beigās un nākamās nedēļas sākumā, kad notece palielināsies un ūdenslīmenis sāks paaugstināties, no krastiem tiks atrautas piesalas, straujākos posmos gaidāma ledus iešana. Centrālās un austrumu daļas upēs uz ledus veidosies sniegūdens lāmas, būs ūdens uz ledus, palielināsies lāsmeņu platības. Ledus kļūs plānāks, tā biezums nevienmērīgāks. Daudzviet ies ledus, tāpēc iespējama jaunu ledus sablīvējumu veidošanās. 

Iepriekšējais rakstsPabalsti, pensijas, algas, piemaksas: Kas un par cik pieaugs 2024. gadā?
Nākamais rakstsNodod kaut 100 iepakojumus vienlaikus! Zināms, kur atradīsies otrais beramtaromāts