Ziemassvētki ir ne tikai vissirsnīgākie un siltākie svētki, bet arī gada lielākais kulinārais izaicinājums ikvienai saimniecei, neatkarīgi no tā, vai viņa ir pieredzējusi pavāre vai arī tikai vēl mācās. Atraktīvajam britu pavāram Džeimijam Oliveram ir padoms, kā pagatavot garšīgu pildīto tītaru ar mērci.

 

Īpašajā šovā “Džeimija nakts pirms Ziemassvētkiem”, kas televīzijas kanālā “FOX Life” būs skatāms 24.decembra vakarā, Olivers atklās noslēpumus un trikus, kā padarīt klasiskas Ziemassvētku vakariņas tik garšīgas kā nekad iepriekš. Džeimijs zina daudz dažādu knifiņu, kas palīdzēs piešķirt neparastu dzirkstelīti gardam tītaram un izcilai mērcei.

 

Sastāvdaļas pildītajam tītaram

6 kg augstākā labuma tītars, ar iekšām (ķidām)

125 g nesālīta sviesta

klementīns

1/2 buntītes svaigu lapu garšvielu, piemēram, lauru lapas, salvija, rozmarīns

2 sīpoli

2 seleriju kāti

2 burkāni

 

Tītara sagatavošana

Ja vēlies savlaicīgi sagatavoties Ziemassvētku vakariņām, esi gatavs darbam teju visu dienu. Izņem tītaru no ledusskapja stundu vai divas pirms gatavošanas, atkarībā no tā lieluma, lai tas sasiltu līdz istabas temperatūrai. Pārbaudi tītara dobumu, vai tur nav iekšu. Ja ir, izņem un novieto uz cepamās pannas. Tās mērcei piešķirs neticamu garšu. Rokās sasildi sviestu un rūpīgi ieberz visu putnu, tad pārkaisi ar jūras sāli un melnajiem pipariem.

 

Sagriez uz pusēm klementīnu un liec to galvenajā dobumā kopā ar svaigiem garšaugiem. Taču, lai cirkulētu karstais gaiss, nepiepildi to tik pilnu, cik iespējams. Izmanto apmēram 200 g Dženaro gaļas un sīpolu pildījumu un aizpildi kakla dobumu. Taču nepiepildi to pārāk cieši, lai var pārvilkt atpakaļ ādu un sašūt putna apakšdaļā.

 

Sagriez dārzeņus un novieto uz pannas ar iekšām. Uz tā novieto tītaru un pārsedz pannu ar alumīnija foliju. Atceries, tagad ir jānomazgā rokas un izmantotie virtuves piederumi!

 

Tītara cepšana

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180ºC. Aprēķini nepieciešamo cepšanas ilgumu. Tiek uzskatīts, ka augstākā labuma putnam nepieciešamas 25 – 30 minūtes uz kilogramu, lielveikalu putnam 35 – 40 minūtes. Ja jums ir 6 kg smags tītars, tad cep 2 stundas 42 minūtes. Olivers uzskata, ka 27 minūtes uz kilogramu ļauj sasniegt ideālo rezultātu. Apmēram 45 minūtes pirms cepšanas beigām noņem foliju, lai tītars iegūst patīkamu zeltainu ādiņu.

 

Lai pārbaudītu cepeša gatavību, vienkāršākais veids ir iedurt nazi biezākajā augšstilbā – ja iztekt caurspīdīga sula, tas ir gatavs. Var izmantot arī gaļas termometru. Iekšējai temperatūrai būtu jāsasniedz 65ºC ekstra kvalitātes tītaram un 70ºC standarta putnam.

 

Izmanto lielas virtuves knaibles un pacel tītaru tā, lai visas sulas notek pannā, pārcel tītaru uz paplātes, pārklāj ar dubultu alumīnija folijas kārtu un atstāj atpūsties uz aptuveni divām stundām, kamēr paveiksi visu pārējo un pagatavosi mērci.

 

Tītara sagriešanai var izmantot vienu no divām zemāk aprakstītajām metodēm

1.Atdali spārnus, ādas daļu pie stilba, tad nogriez stilbus. Šo brūno gaļu var sagriezt šķēlītēs vai atstāt vienā gabalā – tā ir tik garšīga. Glabā to siltu, kamēr tiec galā ar krūšu daļu. Krūšu daļas sagriešanai izmanto garu nazi, izkārto uz šķīvjiem pirms pasniegšanas.

  1. Atdali kājas līdzīgi kā iepriekš, tad atrod mugurkaulu un griez visā garumā, cik vien atļauj nazis, līdz tiec līdz kauliem. Pēc tam atdali visu krūšu daļu, noņem to un sagriez.

 

Sastāvdaļas Dženaro gaļas un sīpolu pildījumam

3 sīpoli

olīveļļa

dažas svaigas lapu garšvielas, piemēram, lauru lapas, salvija, rozmarīns

šķipsniņa žāvētu čili pārslu – pēc izvēles

400 g sastāvējusi maize

150 ml piena ar mazu tauku saturu

600 g kvalitatīvas desas gaļas

nesālīts sviests, ieziešanai

 

Dženaro gaļas un sīpolu pildījuma pagatavošana

Notīri, smalki sagriez sīpolus un uz vidējas uguns pannā kopā ar ēdamkaroti olīveļļas, šķipsniņu jūras sāls, melnajiem pipariem apcep desmit minūtes vai līdz tie kļūst mīksti, bieži apmaisa. Smalki sagriez garšaugus un iemaisi pannā, tāpat pievieno čili pārslas, ja tās tiek lietotas, mazliet pakarsē.

 

Maizei nogriez garoziņu, sadrupini, izmērcē pienā un 150 ml ūdens dažas minūtes līdz maize kļūst patiešām mīksta. Ar rokām izspied lieko šķidrumu, tad pārliec atsevišķā bļodā. Sajauc ar mīkstajiem sīpoliem un samaisi, maize ātri atdzesēs sīpolus. Kad tā ir atdzisusi, pievieno desas gaļu un ar rokām visu samaisi. Šis ir pamatpildījums. Ļoti garšīgs.

 

Pildījumu var papildināt arī ar citām sastāvdaļām: nelielu sauju sagrieztu žāvētu augļu, piemēram, dzērvenēm, rozīnēm, datelēm, aprikozēm; šļuku šerija vai saldā vīna; sauju sasmalcinātu ciedru riekstu vai riekstu maisījuma; sarīvētu klementīna vai apelsīna miziņu.

 

Masu, kas paredzēta tītara pildīšanai, – apmēram 200 g vairs necep. Pārējo var sacept un izmantot citur. Cepamo trauku ierīvē ar sviestu, ieliek masu, pārkaisa ar garšaugiem, riekstiem, žāvētiem augļiem, ja tādus lieto. Apsmidzina ar eļļu, lai būtu kraukšķīga garoziņa. Cepeškrāsnī ievieto apakšā, cep 180ºC apmēram 35 – 40 minūtes vai kamēr kļūst zeltains un ir vienmērīgi izcepies.

 

Sastāvdaļas Ziemassvētku mērcei

tītara iekšas, kas atlika pēc tītara cepeša gatavošanas

2 ēdamkarotes ar kaudzīti kviešu miltu

1,5 litrs cāļa buljona

šļuka sarkanā, rozā vīna, šerija vai portvīna – pēc izvēles

ēdamkarote dzērveņu vai jāņogu želejas

 

Mērces pagatavošana

Pirmais solis jau ir paveikts – dārzeņi un iekšas ir sasautējušās kopā ar tītaru. Sāc ar pannu, ar karoti izlej trīs ceturtdaļas no satecējušajiem taukiem (tie noderēs citā reizē). Pannu uzliec uz vidējas uguns un ar koka karoti iemaisi miltus, sakasi arī atlikumus no pannas malām. Kad viss ir samaisīts, pielej buljonu. Uzvāri, tad atstāj vārīties uz lēnas uguns apmēram 30 minūtes vai arī tik ilgi, līdz mērce sasniedz vēlamo konsistenci. Taukus, putas vienkārši nosmeliet.

 

Ja vēlaties, var pievienot papildu aromātu, piemēram, kādu šļuku sarkanvīna, rozā vīna, šerija vai portvīna. Vai kādu karotīti nedaudz saldenas želejas. Kad mērce sasniegusi vēlamo konsistenci, nokās ar rupju sietu, salej katliņā, kuru tur siltumā līdz pasniegšanai.

 

Iedvesmas pilnais raidījums “Džeimija nakts pirms Ziemassvētkiem” ir vienkārši jāredz, it īpaši tad, ja vēlies pagatavot brīnišķīgu svētku mielastu bez lieka stresa.

 

Raidījums “Džeimija nakts pirms Ziemassvētkiem” televīzijas kanālā „FOX Life” skatāms sestdien, 24.decembrī plkst. 21:00.

 

Sabiedrība

Parādās jaunas ziņas par laiku brīvdienās un nākamnedēļ

Darba nedēļas izskaņā laika apstākļus noteiks aktīvs ciklons, kas šķērsos Latviju. Daudzviet gaidāms stiprs sniegs,...

“Harijs ir ticis šausmīgi izmantots” – Tramps nespēj klusēt par Meganu Mārklu

Donalds Tramps ir apsūdzējis Saseksas hercogieni par “necieņu” pret karalieni un karalisko ģimeni. Plašā intervijā...

Vēl 712 jauni Covid-19 gadījumi un 19 mirušie, tostarp četrdesmitgadnieks

  Ceturtdien saņemtas ziņas, ka aizvadītajā diennaktī atklāti 712 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi, bet miruši vēl...

“Es nebiju iedomājusies, ka tā būs…” Olgas izgājiens Kasparu padara traku

  Sportista un uzņēmēja Kaspara Kambalas sieva Olga šā gada noslēgumā pirmo reizi pilnībā kaila stājās...

Diemžēl ceturtdienas rīts pienācis ar skumjām ziņām

  Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 1. decembra plkst. 06.30 līdz 2. decembra plkst. 06.30, Valsts ugunsdzēsības un...

Žanis Magonei sagādājis jaunas nedienas, sieviete vēršas pēc palīdzības

  "STV" šova "Slavenības. Bez filtra" lielākas zvaigznes Magones vīram Žanim Šutovam ir aizliegums tuvoties gan...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 3. decembris

  Lielāka iespēja saņemt un izteikt dažādus spēcīgus vārdus un komentārus, tāpēc pēc iespējas centies vairot...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 2. decembris

  Šī diena izrādīsies diezgan labvēlīga, lai komunicētu ar draugiem. Tuvības sajūta ar cilvēkiem kļūs aizvien...
Foto:Flickr.com/Lesley Wilson/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 1. decembris

   Ko zvaigznes tieši tev vēsta par decembra pirmo dienu?   Auns Ar visu sparu metīsies jaunos darbos un...
Foto:Pexels.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 30. novembris

  Pirmā dienas  puse solās būt saspringta. Paaugstināsies neiecietība, katrs sīkums var izsist no līdzsvara. Otrajā...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 29. novembris

  Šai dienai nekal Napoleona plānus, bet uzstādi realizējamus mērķus. Ja kaut kas neizdodas, pie vainas...
Foto:Wallapapermani.eu

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 28. novembris

    Planētu mijiedarbība ir labvēlīga, lai demonstrētu savu šarmu un prasmes publiski. Sociālā saskarsme paies bez...

Mājai un Dārzam

Parādās jaunas ziņas par laiku brīvdienās un nākamnedēļ

Darba nedēļas izskaņā laika apstākļus noteiks aktīvs ciklons, kas šķērsos Latviju. Daudzviet gaidāms stiprs sniegs,...
Foto: Vilis Bukšs

Zināms, kāds laiks mūs sagaida DECEMBRĪ

  Latvijā pazīstamais dabas laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs savā interneta blogā prognozē decembra mēnesī gaidāmos...

LATVIJA PUTEŅA VARĀ: Notikuši vairāki negadījumi, valsti pārklāj sniega sega – VIDEO, FOTO

  Apkopojam video un foto materiālus, kas tapuši puteņa laikā pirmdien un naktī uz otrdienu -...