D vitamīna rezerves var atjaunot ne vien ar dažādām aptiekā nopērkamām pārtikas piedevām, bet arī atbilstošu uzturu. Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā divas gardu ēdienu receptes, kas, ne vien labi garšos, bet arī papildinās organisma D vitamīna rezerves.

 

Pokijs ar lasi latviešu gaumē

Gatavošanas laiks 30-40 min.

Sastāvdaļas (4-6 personām)

400 – 450 g laša filejas ar ādu

4 nelieli kartupeļi

4 nelieli burkāni

2 ēdamk. olīveļļas

1 ķiplokspiedē izspiesta ķiploka daiviņa

1 avokado

2  vārītas olas (var izmantot gan mīksti, gan cieti vārītas)

125 g rukolas lapu

2 nelieli gurķi

zaļie lociņi un sezama sēkliņas rotāšanai

sāls un melnie pipari

 

Mērcei

5 ēdamk. sojas mērces

1 ēdamk. medus

1 ķiplokspiedē izspiesta ķiploka daiviņa

3 ēdamk. laima vai citrona sulas

3 ēdamk. Extra virgin olīveļļas

 

Pagatavošana

  • Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
  • Uz vienas cepamās plāts liek laša fileju, uz otras sagatavo kartupeļus un burkānus – vispirms dārzeņus notīra (nomizo vai rūpīgi nomazgā), tad traukā sajauc 2 ēdamkarotes olīveļļas ar ķiplokiem, sāli un pipariem. Kartupeļus un burkānus sagriež gabaliņos, katru atsevišķi izkārto uz cepamās plāts, apslaka ar eļļas un garšvielu maisījumu.
  • Gan lasi, gan dārzeņus cep cepeškrāsnī ~ 25 minūtes. Ja laša fileja sagriezta mazākos gabalos, zivs cepšanas laiku var saīsināt un pietiek ar ~ 15 minūtēm. 
  • Kamēr zivs un dārzeņi cepas, nelielos gabaliņos sagriež svaigo gurķi un avokado. Notīra vārītās olas un pārgriež tās uz pusēm.
  • Sajauc kopā visas mērces sastāvdaļas.
  • Izcepto laša fileju sadala mazākos gabaliņos, apslaka ar 3-4 ēdamkarotēm mērces un viegli samaisa.
  • Traukā kārto dārzeņus, rukolas lapas, olu un laša filejas gabaliņus, apkaisot visu ar smalki sagrieztiem lociņiem un sezama sēkliņām.
  • Pasniedz ar papildu mērci, lai katrs var pievienot tik daudz mērces, cik vēlas.

 

Sēņu brusketas brokastīm

Gatavošanas laiks 20 min

Sastāvdaļas (~10 brusketām)

1 pilngraudu ciabatta maizes kukulis (vai cita maize)

400 g sēņu (piemēram, šampinjonu, austersēņu, šitake u.c.)

70 g sviesta maizei un sēņu cepšanai

2 ķiploku daiviņas

3 ēdamk. baltvīna (var neizmantot)

1 ēdamk. sakapāta rozmarīna un timiāna (pēc vēlmes)

50 g sarīvēta parmezāna tipa siera.

 

Pagatavošana

1) Maizi sagriež šķēlēs, uz katras šķēles uzsmērē nedaudz sviesta un liek cepties 180 grādu karstā cepeškrāsnī uz 7-12 minūtēm, kamēr maizei parādās zeltaina garoza, taču iekšpusē tā vēl ir mīksta.

2) Sēnes sagriež nelielos gabalos un sviestā apcep uz pannas tik ilgi, kamēr ir iztvaikojis viss ūdens, tad pievieno sēnēm baltvīnu, samaisa un cep visu, kamēr vīns iztvaiko. Pievieno sēnēm ķiplokus, rozmarīnu un timiānu, cep vēl 2-3 minūtes. 

3) Uz karstām maizītēm liek ceptās sēnes un pasniedz uzreiz, pārkaisot ar rīvētu sieru.

Iepriekšējais rakstsVājā vieta – sprands! Kā sev palīdzēt un kad jādodas pie ārsta?
Nākamais rakstsDaudzbērnu tēvs: “Neticēju, ka Latvijā kas tāds vispār iespējams!”