Ceturtdien, 8. septembrī, pirms ziņas, ka Lielbritānijas karaliene Elizabete II devusies mūžībā, pie viņas uz Balmoralas pili steidzās visi tuvinieki, tostarp princis Harijs ar sievu Meganu Mārklu. Pēc laika tika ziņots, ka Harijs tomēr ceļā devies viens.

Kā noskaidrots, karalis Čārlzs teicis Harijam nevest uz Balmoralas pili Meganu, kad viņš un citi karaliskās ģimenes locekļi steidzās pie mirstošās karalienes, vēstīts britu medijos.

Ceturtdien notikušajā personīgajā ģimenes traģēdijā, kad karaliene nomira 96 ​​gadu vecumā, notika neliela sadzīves drāma, kurā bija iesaistīts Saseksas hercogs un hercogiene.

Tā bija sava veida laimīga sakritība, ka Harijs un Megana atradās valstī, kad nomira prinča vecmāmiņa, aiztaupot viņam emocionālu un neapšaubāmi traumatisku pošanos ceļā, kas jādara steigā.

Neraugoties uz pēdējo gadu nesaskaņām, neviens nevar Harijam liegt iespēju apraudāt savu mīļoto vecmāmiņu, ar kuru viņam vienmēr bijušas siltas un jautras attiecības.

Taču tā kā karaliskās ģimenes locekļi bija aizņemti, rūpējoties par slimo monarhu, Saseksas hercogpāris aizkulisēs izraisīja nepieredzētu satraukumu, paziņojot, ka Harijs un Megana dosies uz Balmoralu.

Kā raksta izdevums “The Sun”, princis Harijs atradās Frogmoras kotedžā, kad saņēma zvanu no sava tēva ar lūgumu nevest līdzi Meganu.

“Čārlzs teica Harijam, ka Meghanai atrasties Balmoralā tik ļoti skumjā laikā nav pareizi vai piemēroti,” laikrakstam sacījis ģimenei pietuvināts avots. “Viņam tika norādīts, ka Keita nebrauks un ka šis apmeklētāju skaits patiešām būtu jāierobežo tikai ar vistuvākajiem ģimenes locekļiem. Čārlzs ļoti, ļoti skaidri pateica, ka Megana nebūs laipni gaidīta,” atklājis avots.

Tikmēr izdevums “The Telegraph” ziņoja, ka Harijs konstitucionālu iemeslu dēļ sākotnēji netika uzaicināts, kad vecākie karaliskās ģimenes locekļi, tāpat kā viņa brālis princis Viljams, devās uz Balmoralu.

Kāds karaliskais avots arī teica, ka pastāv uzskats, ka “ir diezgan grūti pavadīt pārāk daudz laika ar kādu, par kuru jūs zināt, ka viņš grasās izdot grāmatu par jums visiem.”

Ziņas par viņu plāniem nāca caur plašsaziņas līdzekļiem, un žurnālisti tās publicēja tviterī pulksten 13.53 (15:53 pēc Latvijas laika). Paziņojumā bija teikts: “No preses pārstāvja: Saseksas hercogs un hercogiene dosies uz Skotiju.”

Tas, protams, bija jaunums pilij, un tas neizdevās. Atklāti sakot, daudzi aiz karaliskajiem mūriem bija skeptiski noskaņoti par šīm ziņām. Ceturtdien pēc Saseksu sākotnējā paziņojuma pagāja pusstunda, kuras laikā lietas ātri vien sakārtojās un nāca klajā ziņas, ka Harijs uz Balmoralu tomēr dodas viens.

Joprojām nav līdz galam skaidrs, cik lielu spiedienu izdarīja pati pils – vai arī tiešām Hariju uzrunāja pats Čārlzs, kā šobrīd tiek runāts. Par to, kas tieši notika, var spekulēt. Daži saka, ka Harijs un Megana nebija domājuši, ka Viljama sieva tur nebūs, Keita tā vietā paliks Londonā, un, kad tika norādīts, ka viņa nebūs, viņi saprata, cik slikti tas izskatās, ja tur dosies Megana. Citi uzskata, ka Megana faktiski tika aizliegta, izmantojot argumentu, ka Keita – tagad Velsas princese – palika mājās. Jebkurā gadījumā viņu steidzīgais paziņojums, ka tikai Harijs dosies ceļojumā uz ziemeļiem no galvaspilsētas, pilī radīja atvieglotu nopūtu.

Atmetot dažu pēdējo gadu Saseksas hercogpāra radīto ciešanu dēļ sākotnējais lēmums par to, ka abi ieradīsies kopā, tika uzskatīts par pilnīgi nepiemērotu, pēc pils iekšējās informācijas, viena ļoti vienkārša iemesla dēļ: šis bija privāts ģimenes brīdis.

Tikai divi karalienes vecākie bērni – Čārlzs un Anna – bija klāt, kad karaliene aizgāja mūžībā. Pārējie viņas bērni Endrjū un Edvards pēc iespējas ātrāk ieradās ar lidmašīnu kopā ar princi Viljamu, kurš tagad ir pirmais rindā uz troni. Edvardu pavadīja viņa sieva Sofija, taču viņu dievina karaliene, kura viņu uzskata par otro meitu un, visticamāk, bijusi tur pēc viņas lūguma.

Lai gan lielākā daļa ir pieņēmuši, ka Keita palika mājās, jo tā bija viņas bērnu pirmā diena skolā, kas daļēji ir taisnība, tiek uzskatīts, ka viņa instinktīvi zināja, ka šis ir karalienes asinsradinieku ģimenes mirklis.

Tomēr nav iespējams aizmirst, ka notikumi notiek uz neiedomājama rūgtuma fona. Plaisa starp abiem brāļiem ir tik dziļa, ka, lai gan Harijs un Viljams šonedēļ dzīvoja tikai dažu minūšu gājiena attālumā viens no otra Vindzorā, neviena no pusēm nav mēģinājusi sazināties. Bieži tiek teikts, ka skumjas saved kopā ģimeni — vai tas notiks, kad runa ir par Hariju un pārējo Vindzoru dinastiju, tas vēl ir jānoskaidro.

Tomēr savā pirmajā TV uzrunā tautai karalis Čārlzs III teica, ka vēlas “paust savu mīlestību pret Hariju un Meganu, kad viņi turpina veidot savu dzīvi ārzemēs”. Karaliskie komentētāji šo soli uzskata par mēģinājumu beidzot novilkt robežu pēdējo gadu kņadai.

Saseksas hercogs un hercogiene karalienes valdīšanas laikā iedzina monarhiju krīzē pēc tam, kad sensacionāli pameta karaliskās ģimenes pienākumus un pirms diviem gadiem pārcēlās uz Kaliforniju — sāga, kas izraisīja šķelšanos starp Hariju un viņa brāli Viljamu, apsūdzības par rasismu pret karaliskās ģimenes locekli un apgalvojumi, ka institūcijai nav izdevies palīdzēt pašnāvnieciski noskaņotajai Meganai.

Pēc viņu skaļās intervijas ar ASV sarunu šova vadītāju Opru Vinfriju, Harijs garīgās veselības podkāsta ietvaros norādīja, ka viņa tēvs, karaliene un Edinburgas hercogs ir bijuši neveiksmīgi kā vecāki, kamēr ģimene joprojām sēroja par prinča Filipa nāvi.

Saseksas hercoga sejā bija redzamas skumjas, kad viņš šopēcpusdien tika ievests Vindzoras pils teritorijā pēc tam, kad zaudēja sacensībā ar laiku, lai pagūtu pie vecmāmiņas gultas, pirms viņa devās mūžībā.

Harija un Meganas tituli pēc karalienes nāves nav mainījušies, un, lai gan hercogs ir pakāpies no sestās uz piekto vietu rindā uz troni, viņš joprojām ir pārāk tālu pēc mantošanas līnijas, lai varētu būt karalis. Taču viņu bērni Ārčijs un Lilibeta tagad ir monarha mazbērni – princis un princese. Taču nav zināms, vai viņi izmantos titulus, kas viņiem nepienācās piedzimstot.

Iepriekšējais rakstsPārgalvīgs šoferītis smagi avarējis pie Vanšu tilta – VIDEO
Nākamais rakstsPrognozes diemžēl mainījušās: Kāds laiks gaidāms turpmāk septembrī?