Šoreiz vecāsmātes pūra lādē meklējām padomus par galda kultūru, jo pieklājība un prasme viesoties tiek augstu vērtēta jebkuros laikos! GALDA KULTŪRA: 42 zelta padomi.

Cilvēks nepiedzimst ar uzvedības kultūras iemaņām, tā ir pirmā mācība, kas iemācāma bērnam, tiklīdz viņš sāk lietot karoti. Galda kultūra ietver sevī prasmi uzklāt galdu dažādiem gadījumiem, pasniegt ēdienus, ēst piedāvātos ēdienus, uzvesties pie galda, ka arī ievērot savstarpējo cieņu pret galda biedriem. 

 

  • Prast uzvesties pie galda nozīmē zināt, kādam nolūkam domāti trauki un galda piederumi, ka arī mācēt ar tiem rīkoties.
  • Pie galda jāsēž tā, lai būtu ērti gan pašam, gan blakussēdētājam. Elkoņus uz galda neliek, krēslā neatgāžas un ar rokām plaši nežestikulē.
  • Apsēžoties pie galda, vispirms paņem salocīto auduma salveti, atritina to un uzklāj uz ceļiem. Ēšanas laikā salveti izmanto pirkstu un lūpu noslaucīšanai, viegli piespiežot pie tām.
  • Ēdot jāizmanto galda piederumi, kas noteiktā kartībā novietoti šķīvim abās pusēs. Jāatceras, ka pirmos jāsāk lietot tos galda piederumus, kas atrodas tālāk no šķīvja.
  • Zupas ēd ar ēdamkaroti vai deserta karoti atkarība no tā, kādā šķīvī zupa pasniegta (lielajā dziļajā vai mazajā dziļajā zupas šķīvī).
  • Buljonu pasniedz krūzē ar vienu vai divām osiņām. Ja buljons ir loti karsts, to ēd ar karoti.
  • Ja ēšanas laika nazis vai dakšiņa jānoliek, lai paņemtu maizi vai dzēriena glāzi, tad tos noliek uz šķīvja tā, ka tie turēti – nazi ar rokturi pa labi, dakšiņu – pa kreisi.
  • Nazi ēšanas laikā izmanto ēdiena sagriešanai un kumosu uzbīdīšanai uz dakšiņas.
  • Vairākus ēdienus ar nazi vispār negriež, piemēram, vārītus kartupeļus un citas saknes, omleti, maltas gaļas izstrādājumus u.c. Tos sīkāk sadala ar dakšiņu, bet nazi izmanto tikai kumosu uzbīdīšanai uz tās.
  • Mājputnu ēdienus ēd ar pusdienu nazi un dakšiņu. Sīkākus kauliņus, kā arī tos kauliņus, no kuriem atdalīta lielākā daļa mīkstuma, atļauts ēdot ņemt pirkstos.
  • Otrajiem zivju ēdieniem paredzēti īpaši galda piederumi.
  • Maizi, pīrādziņus, smalkmaizītes no kopēja trauka ņem ar pirkstiem.
  • Saldos ēdienus ēd ar deserta karoti vai tējkaroti.
  • Mīkstās kūkas un tortes ēd ar tējkaroti vai kūku dakšiņu, bet cietas kūkas – ar kūku dakšiņu vai turot pirkstos.
  • Ja saldajam ēdienam paredzēti divi rīki – dakšiņa un deserta karote – tos lieto abus. Ar dakšiņu kumosu dala, ar karoti kumosu un mērci ēd.
  • Ēdot kompotu, kauliņus no ogām un augļiem ar karotes palīdzību noliek uz šķīvīša, uz kura novietots kompota trauciņš.
  • Dzerot kafiju vai tēju, jāatceras, ka tējkarote domāta cukura izmaisīšanai, tādēļ pēc cukura izšķīdināšanas noteikti jāizņem no krūzītes un jāuzliek uz apakštasītes. Maisot tēju vai kafiju, tējkaroti nedrīkst skandināt gar trauka malām. Dzēriena papildināšanai kafijas vai tējas tases pasniedz ar visu apakštasīti un tējkaroti.
  • Ēdieni no kopējiem traukiem jāņem ar klāt pieliktiem galda piederumiem.
  • Pēc ēšanas auduma salveti salocītu noliek pie šķīvja kreisajā pusē.
  • Ēšanu beidzot, nazis, dakšiņa vai karote jāatstāj uz šķīvja ar spalu uz labo pusi, lai tie būtu ērti novācāmi. Tā paša iemesla dēļ galda piederumus nedrīkst atstāt sakrustotus vai iespraustus vienu otrā.
  • Maltītei biedzoties, namatēvs vai namamāte pirmie dod zīmi piecelties. Pieceļoties, salveti no klēpja novieto atpakaļ uz galda šķīvja labajā pusē un pateicoties viegli palokās pret namamāti, un tad pastumj krēslu līdz atzveltnei zem galda. Pēc tam viesiem no ēdamistabas jāpārvietojas uz blakus telpām un jānododas kādai ierosinātai nodarbošanai vai arī vispārējai saviesīgai sadzīvei.
  • Karote jātur pareizi un jāpaceļ pie mutes mazliet ieslīpi ar malu, bet nekad ar pašu galu.
  • Ja zupa ir karsta, tad, viegli maisot, jāpagaida, līdz tā atdziest. Karoti nedrīkst piesmelt arī pārāk pilnu, jo tad zupa līs atpakaļ šķīvī.
  • Pirms celt dzēriena glāzi pie mutes, ar salveti noslauka lūpas, lai uz glāzes nepaliktu taukaini traipi.
  • Ja glāze apgāžas vai nokrīt un saplīst, jāpalūdz salvete šķidruma saslaucīšanai vai jauna glāze.
  • Nepieklājīgi ir paņemt vairāk, kā var apēst, un tad uz šķīvja atstāt neapēstu ēdienu. Tāpēc nepazīstamus ēdienus uzliek maz, nogaršo un, ja garšo, uzliek papildus porciju.
  • Asakas, kauliņus, čaumalas vai miziņas, ja priekš tiem uz galda nav uzlikti atsevišķi šķīvīši, ēdot jāliek uz sava šķīvja malas (no lūpām tos paņem ar dakšiņu vai karotīti).
  • Pie galda ēdot, nekad nedrīkst sniegties tālu pāri galdam pēc kāda vēlamā ēdiena. Šajā gadījumā jālūdz blakussēdētāju, lai to pasniedz. Jābūt uzmanīgam arī pret saviem līdzās sēdētājiem, piedāvājot pasniegt tos ēdienus, kas atrodas tālu no viņiem.
  • Nav vēlama mēma nodošanās ēšanai vai arī pārāk skaļa čalošana, pie kam jāsargājas daudz un stipri runāt ar pilnu muti. Ēst ar pilnu muti vai lieliem kumosiem vispār nedrīkst, jo tas ir neestētiski. Šajā gadījumā var rasties arī neveiklas situācijas, kad kāds jūs negaidot uzrunās, bet jūs pilnās mutes dēļ nevarēsiet tūliņ pienācīgi atbildēt.
  • Sarunām pie galda vajadzētu būt interesantām, jautrām un ne pārāk sakļām. Par labāko sarunas formu pie galda tiek uzskatīta saruna jautājumu un atbilžu veidā. Jāuzmanās, lai ar kādu joku neaizskartu klātesošos.
  • Vienam blakussēdētājam pievērst lielu uzmanību, bet ar otru pat nemaz neievērot arī nav pieklājīgi. Tas neliecina par labu un sabiedrisku uzvešanos. Galda runu laikā tās mierīgi jāuzklausa, pārtraucot ēšanu un sarunas ar kaimiņiem vai pretī sēdošajiem.
  • Ir nepieklājīgi bez sevišķi svarīgas vajadzības ēšanas laikā piecelties no galda, bet, ja tas tomēr nepieciešams, noteikti jāatvainojas blakussēdētājiem.

10 pamata padomi:

  • Ja nezini, kā ēdiens jāēd vai kā jālieto kāds uzliktais trauks, tad nesteidzies. Pagaidi un apskaties, kā citi to darīs.
  • Esi uzmanīgs ar sinepēm, mārrutkiem un citām asām garšvielām.
  • Pie galda nedrīkst uzvesties tā, it kā būtu ļoti izsalcis.
  • Nedrīkst ēst ļoti ātri vai pārāk lēni.
  • Zivi ēdot, ieteicams nerunāt. Pretējā gadījumā rīklē var ieķerties asakas.
  • Ja zemē nokrīt dakšiņa vai nazis, tad tā nomaināma pret tīru.
  • Ievēro atšķirību starp ēdieniem. Piemēram, no izsmalcināta ēdiena nedrīkst ņemt tikpat daudz kā no skābētiem kāpostiem.
  • Ja zupā atrod matu, klusi to izņem un novieto uz šķīvja malas vai kur citur, lai pārējiem viesiem nebojātu ēstgribu.
  • Neliec kabatā augļus un cepumus.
  • Neatstāj ēdienu uz šķīvja.

Lai tev jaukas viesības! 

__________

Avots: L. Zālīte. Galda kultūra.

Iepriekšējais rakstsSaldais-ātri un vienkārši! FOTO RECEPTE
Nākamais rakstsHoroskopa zīme un bērns. Ko zvaigznes lēmušas tavai atvasei?