Vasara ir kā radīta baudai – gardas maltītes, pastaigas gar jūras krastu un šalcošs priežu mežs. Perfekti pagatavots ēdiens sniedz nepieciešamo enerģijas lādiņu, laba kompānija lieliski uzlabo garastāvokli, bet apkārtējā vide iedvesmo jauniem sasniegumiem, uzskata koncepta “Labi ēdam, labi dzīvojam” eksperte Siranuša Giričeva.

 

Jūrmalas garšu festivāls “AlFresco” savas sezonas ieskaņā ir apkopojis gatavošanas mākslas tendences, kuras iesaka vairāku restorānu īpašnieks, uzņēmējs Jānis Jenzis, koncepta “Labi ēdam, labi dzīvojam” eksperte Siranuša Giričeva, kā arī Robertam De Niro piederošā “Nobu” restorāna šefpavārs Nikoss Skamnakis.

 

 

Dienas pamatā – iedvesmojošas brokastis

“Ierasti runā par izsmalcinātu vakariņu ēdienkarti, bet, mūsuprāt, brokastis ir galvenā ēdienreize, kas rada noskaņu visai dienai. Aizraujošas etniskās brokastis, kas tiek baudītas restorānā, ir šā gada viskarstākā tendence,” stāsta Giričeva.

 

To pamatā ir tradicionālo brokastu ēdienu, piemēram, omlešu pārveidošana, pievienojot sastāvdaļas no dažādām nacionālām virtuvēm. Tā restorānā “Della Mamma” ir iespējams nobaudīt omleti taizemiešu gaumē ar lasi, kokosriekstu pienu, zaļajiem lociņiem un čili.

 

Tāpat aizvien populārākas kļūst arī dažādu Eiropas valstu brokastis. Kā Latvijā visiecienītākās Giričeva min īstas angļu brokastis, kā arī itāļu fritattu – omletei līdzīgs ēdiens, kuru papildina ar dažādām sastāvdaļām: gaļu, sieru, dārzeņiem vai pat pastu.

 

 

Ēdienkartē atgriežas vienkāršība un “tīras” garšas

Mūsdienu viedās tehnoloģijas nu jau spēj gan uzturēt māju kārtībā, gan arī sagaidīt mājiniekus ar jau gatavām vakariņām. Taču, vai viedierīces jebkad spēs sakombinēt sastāvdaļas tā, ka veidosies neaizmirstams garšu lidojums?

 

“Neticu, ka labus pavārus jelkad būs iespējams aizstāt ar robotiem, jo šajā darbā viss ir saistīts ar garšas izjūtām un cilvēcisku ziņkāri. Nu kā gan robots spētu novērtēt, piemēram, liellopu gaļas kvalitāti?” pēc Jūrmalas garšu festivāla atklāšanas teic slavenā restorānu tīkla “Nobu” pārstāvis Nikoss Skamnakis.

 

Leģendārā japāņu šefpavāra Nobojuki “Nobu” Matsuhisa restorānu recepšu pamatā ir divi principi: vienkāršība un garšu tīrība. “Proti, nekādas molekulārās virtuves vai līdzīgu untumu. Un mūsu klienti to novērtē. Seksuāls ēdiens – tā viņi saka,” atklāj Skamnakis.

 

Zinātāji stāsta, ka šos principus savā virtuvē ir gatavs pārņemt ne viens vien pavārs visā pasaulē, vienlaikus strādājot pie dažādu neparastu garšu salikumiem. Taču tāpat tiek liela uzmanība pievērsta, lai produkti būtu sabalansēti un zināmas izcelsmes.

 

Svarīgi: nekautrējies pavāram vaicāt par produktu izcelsmi. Vai zemnieki, kas piegādā dārzeņus, ir uzticami un patiešām nelieto pārāk daudz ķimikāliju; vai zivis, gaļas lopi ir audzēti dabai un dzīvniekiem draudzīgā veidā? Atbildes uz šiem jautājumiem liecinās, ka restorāns domā par kvalitāti, savukārt kādam citam restorāna pārstāvim tas būs kā stimuls turpmāk aizdomāties par to.

 

“Mēs kļūstam aizvien zinošāki, tādēļ ar baudu ēdam veselīgus, gardus ēdienus gan restorānos, gan arī mājās. Vislabāk –  ēdienus, kas tapuši no produktiem, kuru izcelsme ir zināma, vai ir pašu gatavoti. Tādēļ arī garšu festivālā iekļāvām meistarklases, ka  ļauj smelties iedvesmu labākai dzīvei,” stāsta Giričeva.

 

 

Biešu un kazas siera salātus nomaina brieža gaļa

Latvijas pavāriem patīk “fusion” stila virtuve, proti, dažādu gatavošanas stilu un paņēmienu kombinēšana, skaidro Jenzis. Tādējādi viņi prasmīgi izceļ no ēnas piemirstus vietējos produktus vai gatavo tradicionālus ēdienus neparastā veidā, piedāvājot gardas un veselīgas maltītes.

 

Tā, pavisam nesen populāras bija dažādos veidos pasniegtas bietes, piemēram, salātos kopā ar Latvijas kazas sieru, biešu čipsi vai arī biešu pasta. Savukārt tagad uzvaras gājienu Latvijas restorānos sākusi dažādos veidos pagatavota brieža gaļa. Sezonas laikā – vietējās izcelsmes.

 

Jenzis novērojis, ka latvieši ceļojumos ir gatavi eksperimentēt un izmēģināt dažādas maltītes, arī patlaban pasaulē ļoti populārās Āfrikas un Āzijas garšas, savukārt pašu mājās ir konservatīvāki un izvēlas tradicionālāku virtuvi.

 

 

Cilvēki dodas ēst pie konkrēta pavāra vai tā veidota zīmola

Šefpavāru radītas maltītes mēdz piedāvāt pat vienkārši pusdienu restorāni. Iemesls ir itin vienkāršs: piesātinātā ikdiena liek cilvēkiem novērtēt svētkiem līdzīgo restorāna atmosfēru – spodrus galdautus, personisku apkalpošanu, zināmu šefpavāru.

 

“Protams, paša šefpavāra gatavota maltīte vienmēr garšo labāk, kaut arī virtuvē parasti darbojas saliedēta profesionāļu komanda, kas spēj realizēt visas šefa ieceres,” nosmej Jenzis. Tādēļ arī restorāniem veidojas savs pastāvīgo klientu pulciņš, kuri uzticas tieši tā restorāna šefpavāram.

 

Lai paplašinātu savu pieredzi un iepazītu savas garšas kārpiņas, Jenzis tomēr iesaka ļauties eksperimentiem dažādos restorānos. Tādēļ visas vasaras garumā restorānā “Orizzonte” būs iespējams nobaudīt dažādu Latvijas šefpavāru – Kaspara Jansona, Jāņa Zvirbuļa, Sergeja Šiporova, Alda Odziņa u.c. meistarību, nemainot atmosfēru un vietu ar skaistu skatu uz jūru, Jūrmalas garšu festivāla “AlFresco” ietvaros. Tādējādi būs vieglāk izvēlēties savu iecienītāko šefpavāru. “Tā noteikti būs maltīte ar “nervu”,” atzīst Jenzis.

Sabiedrība

Latvijā to nezināja gandrīz neviens: Samanta Tīna uzveikusi ļaunu slimību

  Izdevums "Privātā dzīve" savā 13.-19. aprīļa numurā aplūko Lietuvas žurnāla "Stilius" publikāciju, kurā Samanta Tīna...

Parādās jauna versija par šausmīgo avāriju ar bojāgājušajiem uz Siguldas šosejas – VIDEO

  Jau vēstīts par traģisko avāriju uz Siguldas (Vidzemes) šosejas, kur dažus kilometrus aiz Augšlīgatnes piektdienas...

Smaga avārija šorīt notikusi pie Varakļāniem – VIDEO

  Smaga divu spēkratu sadursme otrdien notikusi uz šosejas pie Varakļāniem, ziņo aculiecinieks vietnē "Sadursme". Redzams ,...

Pirmdien 537 jauni Covid-19 gadījumi, mirušo skaits pārsniedz 2000; slimnīcās 684

  Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) otrdien vēsta, ka aizvadītajā diennaktī konstatēti vēl 537 jauni...
NMPD

Covid-19 situācija Latvijā: Diemžēl epidemiologiem nav labu ziņu

  Šobrīd Latvijā atkal vērojams saslimstības ar Covid-19 pieaugums, liecina pēdējie apkopotie dati par pagājušo nedēļu....
Foto:Flickr.com/Hunkaar/CC

Traģēdija pie Jelgavas: Atrasta arī otra mirusī

  6. aprīlī Tērvetes upē pie Jelgavas notika traģēdija: apgāzās laiva, kurā atradās divas sievietes –...

Horoskopi un Testi

Foto:Flickr.com/Jitze Couperus/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 13. aprīlis

  Lielākā iezīme, kas no pašreizējā zvaigžņu stāvokļa šajā dienā būs jūtama un redzama, būs vēl...
Foto:Pexels.com/Tim Gouw/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 12. aprīlis

  Ieteicams dienu pavadīt, darot lietas, kas aizrauj un ieviest nelielu devu kaislības arī pavisam ikdienišķās...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 11. aprīlis

  Auns Šodien ar lepnumu demonstrēsi sava sūrā darba saldos augļus. Draugu un tuvinieku apskatei tiks atklāti...

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 12. – 18. aprīlis

Uzzini, ko zvaigznes tev un taviem mīļajiem sola turpmākajām pavasara otrā mēneša dienām. Izbaudi no...
Foto:Flickr.com/Lilian Wong/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 10. aprīlis

  Atceries, ka dažreiz veiksmīgākais ceļš uz mieru un harmoniju ir gaužām vienkāršs – izvairīšanās no...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 9. aprīlis

Auns Auna zīmē dzimušie šodien atgriezīsies ierastajā dienas ritmā un atgūs gan spēju tikt galā ar...

Mājai un Dārzam

No šodienas laiks jūtami mainīsies – prognoze 7 dienām

  Ciklona ietekmē tuvākajās dienās vēl vietām gaidāmi nokrišņi un brāzmains vējš, bet, tam virzoties uz...

Izskan pavisam jaunas ziņas par laiku brīvdienās un nākamnedēļ

  Tuvākajās dienās virs Latvijas vēl atradīsies auksta gaisa masa - naktīs gaisa temperatūra būs zem...

Sinoptiķis Bricis atklāj, cik ilgi vēl nesagaidīsim īstu pavasari

  Lieldienu brīvdienās laiks lielākoties bija vēss, lai gan ar dažiem pavasarīgākiem mirkļiem, bet pirmdien pat...