Pašu cepti pīrāgi, marinēta gaļa, mazsālīti gurķīši – gatavošanas idejas Līgo galdam nav tālu jāmeklē. Taču svētku galda karalis neapšaubāmi ir Jāņu siers – veikalā iegādāts vai pašu siets. Nupat kā notikušajā Rimi siera mantojuma meklējumu finālā Rimi gardēži kopā ar siera vecmeistarēm noteica gardākās mājās sieto sieru receptes no visas Latvijas, un aicina tās izmēģināt ikvienam. Tostarp ir gan gardākais siers kā deserts un kā pamatēdiens, gan Jāņu siers, kas lieliski sader kopā ar vīnu.
Gardākais siers – Lakstīgalu ielas Jāņu siers
Gardākā mājās sietā Jāņu siera konkursa uzvarētājas godu ieguva ķekavnieces Edītes Jurjānes recepte, kurā izmantotas pašas dārzā audzētas garšvielas. Viņas sietais Lakstīgalu ielas Jāņu siers tika atzīts arī par labāko sieru kā pamatēdienu, ko var grillēt, cept un pasniegt kopā ar dažādām piedevām.
Sastāvdaļas:
- Piens – 5 litri
- Olas – 5 gab.
- Biezpiens – 800 g
- Rūgušpiens – 1 litrs
- Sviests – 100 g
- Nedaudz citronu sula
- Ķimenes
- Baziliks
- Dilles
- Sāls
Pagatavošana:
5 litrus piena karsē, tad pievieno biezpienu, rūgušpienu un citronu sulu. Kad sarec, notecina sietā uz mitras marlītes. Liek atpakaļ katlā, pievieno sakultas olas, sāli, sviestu, ķimenes, dilles, baziliku. Lēni karsē, maisa ar koka karoti līdz masa kļūst sierīga. Tad liek uz dēlīša, kas apklāts ar marli, ietin, nopresē un atdzesē.
Gardākais siers kā deserts
Ar sieru var mieloties daudz un dažādos veidos – tas var būt arī kā lielisks deserts, ko pēc izvēles pasniegt kopā ar medu, ievārījumu vai augļiem. Jaunpilnieces Ženijas Liepas Jāņu sieru Rimi gardēži kopā ar siera vecmeistarēm atzina par gardāko mājās sieto sieru – desertu.
Sastāvdaļas:
- Vājpiena biezpiens – 1 kg
- Lauku piens – 5 litri
- Olas – 3 gab.
- Sviests – 100 g
- Ķimenes
- Sāls
Pagatavošana:
Pienu karsē apmēram līdz 90 grādu temperatūrai, pa reizei apmaisot, kamēr sāk celties garaiņi. Tad pievieno sadrupinātu biezpienu un turpina lēni maisīt, gaida, kad biezpiens savelk pienu un atdalās sūkalas. Tikmēr sagatavo mitru marli, uz kuras izlej masu. To kārtīgi izšūpo, lai masa būtu pēc iespējas sausāka. Katliņā ieliek sviestu un karsto masu. Bļodiņā sakuļ olas, pieliek noplaucētas un izmērcētas ķimenes un pievieno tās masai katliņā. Karsēšanas laikā pievieno sāli un turpina karsēšanu, kamēr masa veļas kamolā un kļūst spīdīga, tad masu liek bļodiņās un atdzesē.
Gardākais siers pie vīna – Saulgriežu siers
Īpašu recepti var izmēģināt tie siera sējēji, kas starp tradicionāliem labumiem Līgo galdā cels arī vīnu. Regīnas Daņiļevičas no Lauteres Madonas novadā Saulgriežu siera recepti žūrija novērtēja kā labāko sieru šo garšu mijiedarbībai.
Sastāvdaļas:
- Vājpiena biezpiens – 1,5 kg
- Piens 2,5% – 3 litri
- Olas – 3 gab.
- Ķimenes – 1 tējk.
- Sviests – 2 tējk.
- Sāls – 2 ēd. k.
Pagatavošana:
Pienu uzkarsē līdz veidojas putiņas, pievieno ķimenes, sakultas olas un maisot karsē līdz piens sāk gandrīz vārīties. Tad pievieno biezpienu un maisa līdz masa sāk vārīties, beigās pieberot sāli. Masu salej marlē un noslogo, kamēr tā pilnībā atdziest. Aukstu sieru liek pannā ar izkausētu sviestu un apcep zeltainu garoziņu.