Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi nopietni brīdina par gaidāmo turpmāk!

Svētdien un naktī uz pirmdienu vēl plašākā teritorijā valsts austrumos gaidāms stiprs sals, turklāt naktīs galējos valsts austrumu rajonos termometra stabiņš noslīdēs zem -25° atzīmes – gaidāms ļoti stiprs sals.

ESI GATAVS ļoti stipram salam! Pastāv paaugstināts veselības traucējumu risks atsevišķām iedzīvotāju grupām, piemēram, vecākiem cilvēkiem un zīdaiņiem, arī bezpajumtniekiem. Apkures sistēmu paaugstinātas noslodzes dēļ pastāv augstāks uguns nelaimes risks. Seko un rīkojies atbilstoši norādījumiem, ko sniedz atbildīgās institūcijas. Plašāk https://www.nmpd.gov.lv/lv/bistams-aukstums

Pļaviņu ūdenskrātuvē pie Pļaviņām un Zeļķiem ledus un vižņu masu kustība apstājusies, tie sāk sasalt. Arī pie Zeļķiem būtiska ledus kustība šobrīd nav redzama, bet ūdenslīmenis turpina paaugstināties. Ūdenslīmenis sācis paaugstināties arī Daugavā pie Jēkabpils. Šodien turpinās nākt vižņu un ledus masas no Daugavas un krāties Pļaviņu ūdenskrātuves augšgalā, turpināsies ledus blīvēšanās tur, kā arī turpināsies ledus blīvēšanās uz augšu no ūdenskrātuves – upes posmā uz Jēkabpils pusi, paaugstināsies ūdenslīmenis pie Jēkabpils. Ledus un vižņu masas ūdenskrātuves augšdaļā un upes posmā augšpus tai periodiski pabīdīsies, tad būs krasākas ūdenslīmeņa svārstības, kopumā šai posmā būs tendence paaugstināties ūdenslīmenim.

Pēc decembra atkušņa applūdušās palienes un zemākās vietas klātas ar ledu, jo iestājies sals. Ūdenstilpēs intensīvi veidojas ledus, straujākos posmos veidojas arī vižņi, tie sāk blīvēties upju līkumos, pie salām un citās vietās. Paaugstinātas noteces apstākļos vižņu veidošanās ir intensīva, gaidāmas ūdenslīmeņa svārstības. Daudzviet ūdenslīmenis ir paaugstinājies. Ledus un vižņu sablīvējumi izveidojušies arī vairākās centrālās, austrumu un pat rietumu daļas upē, bet ūdenslīmeņa kāpums tur ir mitējies vai palicis neliels. Gaujā ledus sega izveidojusies augštecē, bet kopumā gan vidustecē, gan lejtecē turpinās intensīva vižņu iešana.

ESI GATAVS pasargāt sevi un savu īpašumu. Iespējama īpašumu un transporta infrastruktūras applūšana. Var tikt traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, telekomunikāciju sakari. Iespējams, būs nepieciešama evakuācija. Iedzīvotāji tiek aicināti neapmeklēt un nepārvietoties plūdu apdraudētajās teritorijās. Plašāka informācija par hidroloģiskajiem apstākļiem pieejama hidro.meteo.lv. Ieteikumi rīcībai plūdu apdraudējuma gadījumā https://www.vugd.gov.lv/lv/pludi

Iepriekšējais rakstsTavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 8.-14. janvāris
Nākamais rakstsIzskan pilnīgi jaunas ziņas par laiku brīvdienās un nākamnedēļ: prognoze 7 dienām!