Aizvadītajās trīs diennaktīs, laika posmā no šī gada 21. aprīļa plkst. 6.30 līdz 24. aprīļa plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 238 izsaukumus – 158 uz ugunsgrēku dzēšanu, tai skaitā 71 uz kūlas ugunsgrēku dzēšanu un desmit uz meža ugunsgrēku dzēšanu, 43 uz glābšanas darbiem, bet 37 izsaukumi bija maldinājumi.

Piektdien Augšdaugavas novada Naujenes pagastā un Rēzeknes novada Sakstagala pagastā, bet svētdien Lielajā ielā Rīgā no ūdenstilpēm izcelti bojāgājuši cilvēki. Visos trīs gadījumos cilvēki nodoti Valsts policijas darbiniekiem.

Atbilstoši VUGD statistikai šogad no ūdens izcelti 33 miruši cilvēki, bet vēl 35 dzīvību zaudējuši ugunsgrēkos.

Šonakt plkst. 01.13 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Antenas ielu Rīgā, kur ražošanas ēkā izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties konstatēts, ka ar atklātu liesmu deg angāra tipa ēka. Plkst. 04.17 ugunsgrēka izplatīšanās ierobežota. Ražošanas ēkā dega rūpnieciskā daļa 3000 m2 platībā. No liesmu izplatībās nosargātas blakus esošās ēkas. Tika izveidots operatīvais štābs, kurā iekļauti operatīvo dienestu, objekta un Valsts vides dienesta pārstāvji. Notikuma vietā strādāja 36 ugunsdzēsēji glābēji ar astoņām autocisternām un trīs autokāpnēm. Šobrīd vēl turpinās ugunsgrēka likvidācijas darbi.

Svētdien plkst. 19.18 saņemts izsaukums uz Salaspils pagasta Aconi, kur ugunsgrēks izcēlies deviņstāvu dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka sestajā deg dzīvoklis 30 m2 platībā un septītajā stāvā 20 m2 platībā. Ugunsdzēsēji glābēji no ēkas septītā un astotā stāva, izmantojot glābšanas maskas, izglāba piecus cilvēkus. Pirms VUGD ierašanās no ēkas saviem spēkiem evakuējās 32 cilvēki. Plkst. 21.10 darbs notikuma vietā noslēdzās.

Plkst. 13.32 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Aizkraukles novada Skrīveru pagastu, kur deg zaru kaudze 6 m2 platībā. Mēģinot dzēst ugunsgrēku saviem spēkiem, cieta viens cilvēks, kurš nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. Pēc stundas darbs notikuma vietā noslēdzās.

Sestdien plkst. 18.19 VUGD saņēma informāciju, ka Ieriķu ielā Rīgā tirdzniecības centrā ir izcēlies ugunsgrēks. Notikuma vietā konstatēts, ka liesmas no ēkas telpas pārmetušās arī uz jumtu un fasādi. Cilvēku evakuācija veikta pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās. Notikuma vietā strādāja 28 ugunsdzēsēji glābēji ar sešām autocisternām un divām autokāpnēm. Plkst. 20.06 liesmu izplatību izdevās ierobežot, ugunsgrēks bija izcēlies vienā no telpām, kurā 10 m2 platībā dega apkures katls un pa ventilācijas šahtu liesmas izplatījās uz ēkas fasādi, kas dega 60 m2 platībā un uz jumtu ar degšanas platību – 75 m2.  Plkst. 21.12 darbs notikuma vietā noslēdzies.

Plkst. 10.40 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Baznīcas ielu Lubānā, kur divstāvu dzīvojamā mājā dega starpstāvu pārsegums 2 m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās no ēkas evakuējās septiņi cilvēki. Plkst. 12.25 darbs notikuma vietā pabeigts.

Piektdien Plkst. 22.55 VUGD saņēma izsaukumu uz Turaidas ielu Daugavpilī, kur vienstāvu dzīvojamā mājā izcēlies ugunsgrēks. Notikuma vietā konstatēts, ka vienstāvu dzīvojamā mājā ar izbūvētu mansardstāvu katlu telpā dega malka un siltumizolācija 5 m2 platībā. Mājā bija izveidojies spēcīgs sadūmojums, ugunsdzēsēji glābēji izglāba divus cilvēkus, bet pirms VUGD ierašanās no ēkas saviem spēkiem evakuējās vēl viens cilvēks. Plkst. 1.08 darbs notikuma vietā noslēdzās.

Plkst. 13.46 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Valmieras novada Plāņu pagastu, kur dega divstāvu dzīvojamā māja. Notikuma vietā konstatēts, ka ar atklātu liesmu deg mājas pirmais un otrais stāvs 250 m2 platībā. Plkst. 19.09 darbs notikuma vietā noslēdzās.

Sestdien nedaudz pēc četriem ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu Zaķusalas krastmalā Rīgā, kur ūdenī atrodas bojāts kuteris uz kura atrodas divi cilvēki. Peldlīdzeklis atradās apmēram 10 metrus no krasta un ugunsdzēsēji glābēji kuteri ar cilvēkiem nogādāja krastā. Pēc 40 minūtēm darbs notikuma vietā noslēdzās.

Aizvadītajās trīs diennaktīs dzēsts 71 kūlas ugunsgrēks, kopumā visā Latvijā šogad dzēsti jau 448 kūlas ugunsgrēki. Platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki izcēlušies piektdien Rēzeknes novada Ozolaines pagastā, kur pērnā zāle dega trīs hektāru platībā un svētdien Gaujas ielā Daugavpilī, kur kūla dega 10 hektāru platībā.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta. Lai gan daudzi kūlas dedzinātāji domā, ka viņi uguns liesmas spēs kontrolēt, diemžēl ikgadējā skarbā statistika liecina par pretējo – nodedzinātās ēkas un automašīnas, cietušie cilvēki un izdegušie vairāki desmiti hektāru teritorijas liecina par to, ka uguni un ugunsgrēku nav iespējams kontrolēt! Tā ir bīstama un nesaudzē neko, ko savā ceļā sastop.

Iepriekšējais rakstsSinoptiķim Bricim nav iepriecinošu ziņu par turpmāk gaidāmo – VIDEO
Nākamais rakstsPiedāvā pilnīgi bez maksas atbrīvoties no vecajām riepām – skaits nav ierobežots!