Rudens ražas sezona tradicionāli ir laiks, kad pieprasījums pēc vietējiem dārzeņiem, augļiem un ogām pieaug. To apliecina arī  “Maxima Latvija” veiktā pircēju paradumu analīze, kas parāda – septembra pirmajā pusē pircēji veikala groziņos ir biežāk ielikuši sezonālus vietējās izcelsmes dārzeņus. Šajā rudenī īpašu popularitāti guvuši produkti, kas ir daļa no latviešu tradicionālās un modernās virtuves – burkāni, kartupeļi, tomāti, gurķi, bietes un kāposti. Šie dārzeņi ir pamats daudzām klasiskām pašmāju maltītēm, piemēram, sakneņu sautējumiem un svaigiem salātiem. Jaunas ziņas pircējiem šoruden izplatījis veikalu tīkls “Maxima”

“Rēķinoties ar iedzīvotāju vēlmi ēst tradicionāli, “Maxima Latvija” šobrīd piedāvā īpaši plašu sezonālu vietējo produktu piedāvājumu, kas ne tikai veicina imunitātes stiprināšanu, bet arī atbalsta vietējos ražotājus. “Maxima” veikalos šobrīd atrodamas rudens veltes no 142 saimniecībām Latvijā – dažādi dārzeņi, ogas un augļi,  kas pieejami ar ievērojamām atlaidēm – līdz pat  58 %. Šī iniciatīva ir daļa no mūsu apņemšanās nodrošināt kvalitatīvus vietējos produktus par pieejamām cenām, vienlaikus atbalstot Latvijas lauksaimniekus un veicinot ilgtspējīgu un veselīgu produktu patēriņu iedzīvotāju vidū,” uzsver “Maxima Latvija” iepirkumu departamenta direktors Edvīns Lakstīgala.

Burkāni – dārzeņu līderis

Iedzīvotāju iecienītāko dārzeņu augšgalā ierindojas burkāni, kuru pieprasījums septembra sākumā ir dubultojies, salīdzinājumā ar augusta pēdējo nedēļu. Tāpat Latvijas iedzīvotāju ēdienreizēs joprojām neatņemama sastāvdaļa ir kartupeļi, kuri uz “Maxima” klientu pusdienu šķīvja parādās divreiz vairāk. Turklāt iedzīvotāju iemīļotāko dārzeņu vidū ir arī gurķi un tomāti, kuru popularitāte ir stabila un tie ir vienlīdz pieprasīti kā augustā, tā arī septembra sākumā.

Āboli – populārākais auglis “Maxima” veikalos

Līdztekus dārzeņiem, pircēji ēdienkartē iekļauj arī augļus un ogas, lai papildinātu uzturu ar svaigām garšām un nodrošinātu nepieciešamos vitamīnus un šķiedrvielas.  Pircēju iecienītākais auglis ir vietēji āboli, taču līdz ar siltajām septembra dienām, iedzīvotāji tiecas iepriecināt sevi arī ar īpaši sulīgo Latvijas arbūzu, kam pieprasījums ir dubultojies. Tāpat septembra sākumā iedzīvotāji ir aktīvi iegādājušies mellenes, kuru pieprasījums salīdzinājumā ar pērno gadu ir audzis par sešām reizēm.  Lai arī šobrīd melleņu raža jau ir noslēgusies,”Maxima” veikalos pavisam drīz sāksies lielogu dzērveņu raža.

Katrā reģionā savas iecienītās rudens veltes

Latvijas reģionos septembra sākumā īpaši iecienīti ir burkāni, kurus visvairāk ir iecienījuši iedzīvotāji Zemgalē un Kurzemē, savukārt mazāk uz pusdienu šķīvja tos pasniedz iedzīvotāji Rīgā. Zīmīgi, ka Rīgā nedaudz vairāk kā citos reģionos izvēlās garos gurķus, kartupeļus un tomātus, kas ir kā pamatprodukti rudenīgai maltītei. Savukārt Latgalē vairāk nekā citos reģionos iedzīvotāji ir iemīļojuši galda bietes, apstrādātus kāpostus un galviņkāpostus un lociņus, kuri bieži tiek izmantoti, lai pagatavotu ziemas marinējumus.

Seko mums arī soctīklos: FacebookInstagram,  X , Threads

Iepriekšējais rakstsMilzīga nelaime notikusi Latgales pusē
Nākamais rakstsGaidāma laika maiņa – sinoptiķi atklāj prognozes 7 dienām!