Laiks atkal vecāsmātes pūra lādei, kurā šoreiz meklējām vēl kādus padomus, kas līdzēs traipu tīrīšanā.

Notrieptās drānas jātīra pēc iespējas drīz, jo iestāvējies un auduma šķiedrās iesūcies traips daudz grūtāk izņemams nekā gluži svaigs.

Pirms tīrīšanas katrā ziņā jāmēģina noskaidrot traipa izcelšanos, lai varētu pielietot pareizo līdzekli.

Ievērojot drānu lielo dažādību, ieteiktie līdzekļi vispirms izmēģināmi parasti neredzamā vietā. Tikai tad, kad tie nevainojami iedarbojušies var stāties pie pašas traipu izņemšanas.

Pie tīrīšanas ieteicams palikt zem nospiestā auduma – pretīm traipam – baltu dzēšpapīra (mūsdienās der balta salvete, papīra dvielis vai tualetes papīrs – red.) gabalu, kas uzsūc lieko mitrumu.

 

Tauku traipi

Mazgājamai drānai tauku traipus var izņemt, ja to nomazgā siltā ūdenī ar sodu vai ziepēm un pēc tam pamatīgi izskalo.

Vilnas un kokvilnas drānām netīrās vietas ieberzē ar pastu, kas pagatavota no benzīna un kartupeļu miltiem. Vēlāk ar asu suku izsukā miltus. Tāds paņēmiens nekaitē nevienai drānai un nevienai krāsai.

Pastas vietā var ņemt arī tīru benzīnu, bet tad jārīkojas visai uzmanīgi, jo tas šķidrā veidā mēdz atstāt ap tīrīto vietu melnu gredzenu. Tādā gadījumā vislabāk iesākt tīrīt no traipa malām, nevis no vidus.

Mīkstajām mēbelēm taukus var izņemt ar karstas, tikko no krāsns ņemtas baltmaizes šķēli. Baltmaizei tikai jābūt ceptai bez sviesta vai cita tauku aizdara.

 

Sviedru traipi

To noņemšanai ņem sekojošu maisījumu:

  • 1 daļa ožamā spirta un
  • 3 daļas tīra spirta.

Spirta vietā var maisījumam ņemt arī 4 daļas sēra ētera.

 

Rūsas traipi

Vienkāršākais un labākais līdzeklis rūsas plankumu izņemšanai ir baltmaize, kas nebojā pat smalkākos audumus. Tādēļ arvien ieteicams izmēģināt vispirms ar baltmaizi.

Vēl var rīkoties arī šādi: siltā ūdenī izkausē skābeņsāli un mērcē traipu šķidrumā, kamēr drāna atkal tīra; pēc tam rūpīgi izskalo siltā ūdenī.

 

Asins traipi

Svaigus asins traipus var izmazgāt ar aukstu ūdeni. Nekādā ziņā nedrīkst lietot siltu ūdeni vai ziepes. Ūdenim var pielikt tikai drusku sāls.

Ja traipi jau ir iekaltuši, tad jārīkojas atkarībā no drānas. Mīkstiem un vārgiem audumiem netīrās vietas apsmērē ar kartupeļu miltu vai rīsu stērķeles javu. Vēlāk sauso pastu notīra ar asām sukām. Izturīgus audumus tīra ar ožamā spirta atšķaidījumu: 2 – 3 tējkarotes ožamā spirta uz 1 glāzi ūdens. Krāsotus audumus tīra ar sālsūdeni, ņemot uz glāzi ūdens 5 g sālsskābes vai arī 2 g sālsskābes un 3 g vārāmā sāls.

 

Darvas traipi

Netīrās vietas apsmērē ar nesālītu sviestu un ļauj tam kādu dienu iedarboties; tad sviestu nokasa un atlikušo traipu notīra ar benzīnu vai ar ūdeni un ziepēm, skatoties pēc tā, vai notrieptā drāna mazgājama vai ne. Kā jau teikts, benzīnu var ņemt šķidru vai pastas veidā, sajaukumā ar kartupeļu miltiem. Miltus vēlāk izsukā ar asu suku. Darvas traipus vēl var izņemt, ja netīro drānu uz 24 stundām iemērc svaigā pienā, bet pēc tam izmazgā ar ūdeni un ziepēm. Pats par sevi saprotams, ka to var darīt tikai ar mazgājamu drānu.

Ar šādām metodēm izņem arī ratu smēra un mašīneļļas traipus, taču šiem diviem var pielietot arī rūgušpienu, petroleju, spirtu vai terpentīnu.

 

Sveķu traipi

Netīrās vietas jāizberzē ar spirtu vai spirta terpentīneļļas sajaukumu.

Var pielietot arī benzīnu, bet tādā gadījumā vislabāk to sajaukt pastā ar kartupeļu miltiem – kā jau minēts iepriekš.

 

Lakas traipi

Notrieptās vietas ieberzē ar spirtā vai koka spirtā saslapinātu tīru lupatiņu.

 

Vaska un stearīna (sveču) traipi

Traipam uzlej odekolonu. Kad tas izkaltis, to var viegli izberzt ar suku.

 

Piena traipi

Notrieptā vieta jāizberž ar aukstā ūdenī saslapinātu lupatiņu.

Zīda drānās traipus ieberzē ar glicerīnu un pēc tam izskalo remdenā ūdenī. Drānu vēl mitru nogludina no kreisās puses.

 

Zaļumu traipi

Zāļu, lapu un sakņu traipus var izņemt ar citrona sulu vai ožamo spirtu. Mazgājamu drānu pēc tam izmazgā tīrā ūdenī ar sodu un ziepēm.

 

Vīna traipi

Kamēr traips vēl svaigs, nekavējoši izkaisa sāli; vēlāk izmazgā aukstā ūdenī.

Labi līdzekļi ir arī spirts, ožamais spirts (1 tējk. uz 1 glāzi ūdens).

Zīda drānas izmazgā lietus ūdenī, kam pielikts drusku boraka.

 

Tējas un kafijas traipi

Kamēr traips vēl svaigs, to var izmazgāt stiprā sālsūdenī.

Zīda drānām u.c. mīkstiem un vārīgiem audumiem netīrās vietas ierīvējamas ar glicerīnu un pēc tam izskalojamas tīrā ūdenī. Drānu vēl mitru nogludina no kreisās puses. Ja traips iežuvis, tad glicerīnam pievienojams olas dzeltenums.

Kokvilnas drānām traipus vislabāk izņem soda vai boraka atšķaidījums.

 

Kakao un šokolādes traipi

Traips nekavējoši jāizberž ar aukstu ūdeni. Kamēr drāna vēl mitra, netīrā vieta jāapsmērē ar glicerīna un olas dzeltenuma maisījumu un pēc kāda laika jāizskalo aukstā ūdenī.

Baltos vilnas un kokvilnas audumos traipus vislabāk var izņemt ar benzīna un magnēzija pulvera pastu. Uzsmērē pastu, ļauj tai iežūt un tad izsukā ar asu suku.

 

__________

Avots:A. Melnalksnis. Zelta mājas grāmata.

Iepriekšējais rakstsKā izvēlēties sev piemērotāko matu krāsu?
Nākamais raksts16 noderīgas lietas, ko, iespējams, nezināji par olām un to uzglabāšanu