Produktu saldēšana ir viens no labākajiem veidiem, kā pagarināt vairāku pārtikas produktu glabāšanas laiku un cīnīties ar pārtikas izšķērdēšanu. Tomēr, ja produkti tiek sasaldēti nepareizi vai arī saldētavā tie tiek uzglabāti pārāk ilgi, tad pēc kāda laika jūs varētu sagaidīt nepatīkams pārsteigums. Kā pareizi sasaldēt un atkausēt pārtikas produktus, lai nezaudētu to garšu un kvalitāti pat pēc vairākiem mēnešiem, skaidro LG Electronics (LG).

Ar ko sākt?

Pirms uzsākat šīs vasaras sezonas produktu saldēšanu, izvērtējiet, vai saldētavā ir vietas jauniem produktiem. Pārskatiet tajā esošos produktus, un tos, kas saldētavā atrodas pārāk ilgi vai arī neatcerieties, kad kāds no tiem ir saldētavā ielikts – drošāk būtu to izmest, lai pēcāk izvairītos no bojātu produktu lietošanas uzturā.

Pirms produktu saldēšanas parūpējieties par atkārtoti noslēdzamiem traukiem, saldētavām paredzētiem maisiņiem dažādos izmēros, biezu foliju un marķieri datēšanai, kad pārtika tiek ievietota saldētavā. Uzrakstot datumu, jūs aiztaupīsiet laiku minējumiem, vai produkts vēl ir derīgs vai nē. Tas arī palīdz ievērot principu “pirmais iekšā, pirmais ārā”, lai vispirms izmantotu tos produktus, kas saldētavā tika ielikti visātrāk.

Savukārt gadījumos, kad nepieciešams ātri sasaldēt, piemēram, paša pagatavotu saldējumu vai citus pārtikas produktus, pārliecinieties, vai jūsu ledusskapī nav iestrādāta Express Freeze funkcija. To ieslēdzot, saldētava pavisam īsā laika posmā sasaldēs tajā ieliktos produktus.

Kā pareizi sasaldēt pārtiku?

Neapstrādāta gaļa un jūras veltes

Ja gaļu un jūras veltes neplānojat pagatavot uzreiz, ledusskapī šos produktus vēlams turēt ne vairāk par četrām dienām, lai tie nezaudētu vitamīnus un citas vērtīgas uzturvielas, kā arī, lai tajos nesāktu veidoties kaitīgās baktērijas. 

Kā sasaldēt: gadījumos, kad svaigu gaļu vai jūras veltes vēlaties sasaldēt – tos ieteicams izņemt no iepakojuma un aptīt ar cepamo papīru, foliju vai ievietot speciālā uzglabāšanas maisiņā. Tas palīdzēs novērst saldētavas radītos bojājumus produktam, kā arī pagarinās to uzglabāšanas laiku.

Uzglabāšana: svaigas, termiski neapstrādātas gaļas un jūras velšu uzglabāšanas termiņš ir atkarīgs no saldētavā esošās temperatūras. Pie temperatūras no -18 līdz -12 °C, aptuvenais produktu uzglabāšanas laiks ir 4-8 mēneši, savukārt pie augstākas temperatūras – no -24 līdz -18 °C, tos drīkst saldētavā uzglabāt aptuveni 10-12 mēnešus. Savukārt, ja uzglabāsi jau sagrieztu gaļu mazākos gabalos, tad tās glabāšanas termiņš jāsamazina uz pusi, savukārt maltās gaļas glabāšanas termiņš ir četras reizes mazāks.

Svaigi augļi un dārzeņi

Kā sasaldēt augļus: pirms to ielikšanas traukā vai maisiņā augļus nepieciešams nomazgāt, ļaujot tiem pilnībā nožūt. Savukārt, tādus lielāka izmēra augļus kā meloni, varat sagriezt arī gabaliņos.

Kā sasaldēt dārzeņus: nomazgājiet un sagatavojiet dārzeņus tāpat kā tad, kad tos grasītos ēst, piemēram, sasmalciniet burkānus vai sagrieziet brokoļus, vien svarīgi ļaut tiem pilnībā nožūt pirms likšanas saldētavā.

Uzglabāšana: svaigus augļus un dārzeņus saldētavā var uzglabāt 8 līdz 12 mēnešus. Savukārt, ja šo termiņu pārsniegsiet – augļi un dārzeņi var zaudēt to garšas kvalitāti.

Maize

Kā sasaldēt: veikalā pirktu maizi varat uzglabāt saldētavā tās oriģinālajā iepakojumā. Attiecībā uz mājās pagatavotu vai maiznīcā iegādātu maizi pārliecinieties, vai tā ir pilnībā atdzisusi. Pēc tam maizi ieteicams ietīt, piemēram,  folijā, lai nodrošinātu maizes svaiguma saglabāšanu.

Uzglabāšana: veikalā iegādāto maizi var uzglabāt saldētavā līdz 3 mēnešiem, bet mājās vai vietējā maiznīcā gatavotu maizi – līdz 6 mēnešiem. Savukārt, ja glabāsiet to ilgāk, tad maize saldētavā var sabojāties.

Iepriekš pagatavotas maltītes

Arī pašu gatavās maltītes ir lieliski piemērotas sasaldēšanai un vēlākai to baudīšanai.

Kā sasaldēt: sākumā nepieciešams pārliecinieties, vai pagatavotā maltīte ir pilnībā atdzisusi, pēc tam to nepieciešams ievietot saldētavai piemērotā traukā vai speciālā maisiņā, ko iespējams cieši noslēgt.

Uzglabāšana: iepriekš pagatavotas maltītes ar termiski apstrādātu gaļu saldētavā var uzglabāt 2 līdz 6 mēnešus, savukārt olu saturošus sacepumus vislabāk apēst 2–3 mēnešu laikā.

Kā pareizi atkausēt pārtiku?

Ir gadījumi, kad atsevišķus pārtikas produktus varat izmantot tieši no saldētavas, piemēram, saldētas ogas, kuras varat uzreiz ievietot blenderī. Taču citos gadījumos jums būs iepriekš jāplāno un pareizi jāatkausē ēdiens, pirms tā izmantošanas, jo īpaši tas attiecas uz jēlu gaļu.

Vislabāk produktu atkausēt, ievietojot to ledusskapī, taču tas prasīs ilgāku laiku – gaļas atkausēšana prasīs aptuveni 24 stundas. Jūs varat atkārtoti sasaldēt atkausētus produktus, taču tādējādi var nākties upurēt produktu kvalitāti. Iespējama produktu atkausēšana arī aukstā ūdenī – tā ir ātrāka, taču tai nepieciešams veltīt vairāk uzmanības. Pirms produktu ievietošanas vēsā ūdenī pārliecinieties, vai tie atrodas hermētiskā maisiņā, lai tajā neiekļūtu ūdens. Iemērciet maisiņu aukstā ūdenī un nomainiet ūdeni ik pēc 30 minūtēm. Izmantojot šo metodi, produktus nepieciešams pagatavot nekavējoties. Taču, ja produktu atkausējat mikroviļņu krāsnī, ieteicams tos pagatavot uzreiz.

Sabiedrība

Agrita skaidro savu nozīmīgo dzīves lēmumu

  Šova "Ģimene burkā" zvaigzne Agrita ar ģimeni jau atkal nolēmuši pārvākties uz citu mājokli, izpelnoties...

Magone netic, ka viņu neatpazina – cik izdevās nopelnīt, tirgojot savus labumus?

  Magone ieradusies Cēsu tirgū, lai celtu galdā visus savus labumus - sākot no baravikām, kartupeļiem...
Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvalde

Izgāja uz skolu un tā arī nepārradās.. Ļoti lūdz palīdzēt jaunas skolnieces meklēšanā!

  Valsts policija meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2008. gadā dzimušo Alesiju Smirnovu, kura šī gada 20....

Atklājas jauni fakti par ceturtdienas traģēdiju uz Liepājas šosejas

  Jau vēstīts par traģisko negadījumu uz Rīgas - Liepājas šosejas pie Anneniekiem, kur ceturtdienas vakarā...

VIDEO: Pašvaldības policijas glābēji izglābj no tilta Daugavā ielēkušu vīrieti

  Ceturtdien, 22. septembrī, ap pulksten 13.20 Rīgas pašvaldības policijas Drošības uz ūdens un civilās aizsardzības...
pixabay.com

Tērēs prātīgi: Optimistisks rīdzinieks negaidīti tiek pie pamatīga naudas žūkšņa

  Pagājušās nedēļas beigās kāds optimistisks rīdzinieks ar Latvijas Loto kioskā, Mazā Nometņu ielā 36, Rīgā, iegādātu momentloterijas Veiksme biļeti laimējis 10...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 24. septembris

  Dienas pirmā puse būs sarūpējusi veiksmīgas izdevības. Radoši, netradicionāli risinājumi šobrīd var izrādīties visefektīvākie un...

Horoskopa zīmes, kurām OKTOBRIS būs īpaši labvēlīgs

Uzzini, kuras dienas rudens otrajā mēnesī zvaigznēs tev ir ierakstītas pozitīvās krāsās, bet kuras iezīmē,...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. septembris

  Šī diena var veicināt pārmērības, kā arī nepamatoti augstu apetīti un prasības pret sevi un...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 22. septembris

Dienas pirmajā pusē iespējami negaidīti un visai pēkšņi notikumi. Vari nonākt pretrunā ar saviem vārdiem...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 21. septembris

Dienas pirmā puse var izrādīties īpaši veiksmīgs periods komunikācijai. Būs nedaudz vieglāk izteikt savas jūtas...

Tavs HOROSKOPS veiksmīgam OKTOBRIM

  Uzzini savu astroloģisko prognozi oktobrim! Kā šomēnes izvietojušās zvaigznes un, ko tas nozīmē tieši tev?...

Mājai un Dārzam

Diemžēl nav patīkamu ziņu par laiku arī brīvdienās un nākamnedēļ – prognoze 7 dienām!

Piektdienas naktī notiks rudens ekvinokcija - brīdis, kad abas Zemes puslodes saņem vienādu daudzumu Saules...

Diemžēl nav patīkamu ziņu arī par turpmāk gaidāmo laiku

  Kā savā "Twitter" kontā vēsta sinoptiķis Jānis Trallis, šis rudens paies bez ierastās atvasaras jeb...
Foto:Flickr.com/Jani Halinen/CC

Izplata nopietnu brīdinājumu par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laiku otrdienas rītā. 20.09.2022. nakts otrajā pusē...