Svētku laikā, protams, svarīgākā ir kopā būšana, bet nozīmīga kopā būšanas sastāvdaļa ir svētku galds ar iecienītiem ēdieniem un jaunām, pārsteidzošām garšām. Zīmola “Ķekava” veiktā aptauja* liecina, ka 60% iedzīvotāju svētku maltītes pagatavošanai plāno atvēlēt ne vairāk kā trīs stundas. Kā pagatavot īpašu maltīti, veltot mazāk laika gatavošanai un vairāk – svinību viesiem? Lai atvieglotu gatavošanos svētkiem, “Ķekava” ar blogeri Karlīnu Latsoni piedāvā trīs vienkāršas un garšīgas receptes, kurās izmantoti gatavie cāļa gaļas marinējumi. Kā vienkārši un ātri izmantot iecienītos marinējumus svētku ēdienu gatavošanā? Trīs gardas receptes

“Gatavās cāļa gaļas marinādes ir ikdienas maltīšu sastāvdaļa daudzās mājās. Taču nedaudz papildinot jau iemīļotos “Ķekava” marinējumus, vienkārši un ātri varam papildināt un radīt jaunu, restorāna cienīgu maltīti, vienlaikus ietaupot laiku. Šīs receptes ļaus patīkami pārsteigt viesu un savas garšas kārpiņas un pasniegt jau iecienītas garšas jaunā veidā,” stāsta ēdiena blogere Karlīna Latsone.

Cāļa stilbi ar baklažānu laiviņām un pērļu grūbām

Sastāvdaļas četrām porcijām

500 g cāļa stilbu aromātiskā garšvielu marinādē

2–4 baklažāni

2 tomāti

180 g fetas siera

60 g olīvu

30 g grauzdētu ciedru riekstu

1 ēdamkarote sakapātu pētersīļu

šķipsna sāls

40 ml olīveļļas

300 g pērļu grūbu

 

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 ºC temperatūrai. Baklažānus nomazgā, pārgriež uz pusēm un liek uz cepamās pannas, pārlej ar 20 ml olīveļļas, pārber ar sāli un cep 20 minūtes.
  2. Atsevišķā bļodā sajauc sagrieztus tomātus, fetas sieru, olīvas, sāli un 20 ml olīveļļas. Baklažāniem ar karoti izgrebj laiviņu, pilda to ar fetas siera masu, liek cepties uz 20 minūtēm. Paralēli cepamajā traukā cep cāļa stilbus 25–30 minūtes.
  3. Izvāra pērļu grūbas. Baklažānus pārber ar ciedru riekstiem un sakapātiem pētersīļiem.
  4. Cāļa stilbus pasniedz ar baklažānu laiviņām un pērļu grūbām.

 

 

 

Vistas cepetis ar sakņu dārzeņiem un kartupeļu rozītēm

Sastāvdaļas četrām porcijām

1 kg vistas cepeša olīveļļas un ķiploku marinādē

1 selerijas sakne

1–2 kāļi

5–7 burkāni

2 ēdamkarotes medus

80 ml balzametiķa

40 ml olīveļļas

šķipsna sāls

1 tējkarote sakapāta rozmarīna

150 g kazas siera

 

KARTUPEĻU ROZĪTĒM

300–500 g kartupeļu

2 olu dzeltenumi

50 g kviešu miltu

2 daiviņas ķiploku

120 g Parmas siera

40 ml saldā krējuma

šķipsna sāls

konditorejas maisiņš un uzgalis

 

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 ºC temperatūrai. Sakņu dārzeņus nomizo un sagriež nelielos gabalos. Bļodā sajauc medu, balzametiķi, olīveļļu, šķipsnu sāls un rozmarīnu. Sakņu dārzeņus kārto uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, pārlej ar marinādi un samaisa. Cep 40–50 minūtes. Paralēli cep cepeti 50–60 minūtes.
  2. Kartupeļus nomizo un izvāra mīkstus, sablendē ar rokas mikseri kopā ar pārējām sastāvdaļām viendabīgā masā un pilda konditorejas maisiņā. Uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, izspiež kartupeļu masu un liek cepties 15–25 minūtes, līdz kartupeļu rozītes viegli apbrūnējušas.
  3. Cāļa cepeti pasniedz ar sakņu dārzeņiem, pa virsu dārzeņiem liek gabaliņos sadrupinātu kazas sieru un kartupeļu rozītes.

 

 

 

Cāļa pusspārni ar dārzeņu biezeni un mīcītiem brokoļiem

Sastāvdaļas četrām porcijām

500 g cāļa pusspārnu īpašā siera marinādē

DĀRZEŅU BIEZENIM

3–5 nelielas bietes

1 pastinaks

2 daiviņas ķiploku

½ tējkarotes maltu ķimeņu

40 g sviesta

60 ml saldā krējuma

½ tējkarotes sāls

 

BROKOĻIEM

1 galviņa brokoļa

100 g rīvēta Parmas siera

šķipsna sāls, pipari

½ tējkarotes timiāna

40 ml olīveļļas

 

  1. Bietes un pastinaku nomizo un izvāra mīkstus, nokāš lieko ūdeni, pievieno sviestu, saldo krējumu, ķiplokus un garšvielas, ar rokas blenderi sablendē viendabīgā masā.
  2. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 ºC temperatūrai.
  3. Brokoļus sadala rozītēs, liek uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, pārlej ar olīveļļu, pievieno garšvielas un cep 20 minūtes, tad ar dakšu katru rozīti nedaudz saspaida un cep vēl 10–15 minūtes.
  4. Paralēli cepamajā traukā liek cāļa pusspārnus īpašajā siera marinādē un cep 25–30 minūtes.
  5. Cāļa pusspārnus pasniedz kopā ar dārzeņu biezeni un ceptiem brokoļiem.

 

*Aptaujas laikā tika veiktas intervijas interneta vidē (CAWI) ar 705 respondentiem vecuma grupā no 18 līdz 74 gadiem.  Dati tika ievākti 2024.gada decembrī.

Par AS “Ķekava Foods”

AS “Ķekava Foods” ir daļa no AB “Akola Group” putnkopības uzņēmumiem.

AS “Ķekava Foods” reģistrēts 2024. gada februārī, apvienojot AS “Putnu fabrikas Ķekava”, SIA “Lielzeltiņi” (zīmols “Bauska”), SIA “Broileks” un  SIA “Cerova”. Uzņēmums ir Latvijā vadošais putnu gaļas ražotājs ar vairāk nekā 55 gadu pieredzi. Pilnā ražošanas ciklā AS “Ķekava Foods” ražo putnu gaļas produktus no Latvijā audzētām vistām. Uzņēmums nodarbina vairāk kā 1000 darbiniekus un apgrozījums 2022./2023. finanšu gadā pārsniedza 110 miljonus eiro.

AS “Ķekava Foods” ir pirmais gaļas ražotājs Baltijā un viens no retajiem uzņēmumiem Eiropā, kas ieviesis ražošanas modeli, kurš ļauj tam audzēt veselīgus putnus bez slimībām, tādējādi izvairoties no antibiotiku lietošanas. Fakts, ka putni nesaņem medikamentus, pircējiem tiek apstiprināts ar norādi “Audzēts bez antibiotikām”. AS “Ķekava Foods” kopumā eksportē vairāk nekā 50% savas produkcijas uz kopumā 18 valstīm un nozīmīgākais eksporta tirgus ir Zviedrija, kas veido 60% no kopējā eksporta apgrozījuma.

Seko mums arī soctīklos: FacebookInstagram,  X , Threads

Vēlies jaunumus uzzināt ātrāk? Skenē kodu vai uzspied uz tā un pievienojies mums arī Telegram!
Iepriekšējais raksts25 iemesli 2025. gadā ieplānot ceļojumu uz Dubaiju
Nākamais rakstsTavs horoskops veiksmīgai dienai – 20. decembris