Šoreiz vecāsmātes pūra lādē lūkojām pēc padoma, kā atbrīvoties no dažādām nepatīkamām smakām – traukos, skapjos un arī telpās.

  • Virtuves traukiem un galda piederumiem zivju, sīpolu u.c. smakas noņem, ja tos noberž ar augu eļļas vai sviesta tamponu. Pēc tam tos mazgā karstā ūdenī, pievienojot mazgāšanas līdzekli, un pēc tam skalo.
  • Virtuves traukiem zivju smaku noņem, ja tos izmazgā ar kafijas biezumiem.
  • Siļķu vai citu nesālītu zivju smaku no pannām un citiem priekšmetiem likvidē, noskalojot tos ar vieglu etiķa vai kālija permanganāta šķīdumu. Pannas un plātes uzglabā viegli ietaukotas.
  • No virtuves dēlīša zivju smaka izzūd, ja to vispirms mazgā ar aukstu ūdeni (bez ziepēm), tad saslapina ar galda etiķi un noskalo ar aukstu ūdeni.
  • No nažiem un dakšiņām zivju smaka izzūd, ja tos ātri izlaiž caur gāzes liesmu un pēc tam paberž ar augu eļļā samitrinātu korķi vai papīru.
  • Nazim noņem sīpola smaku, ja naža asmeni vairākkārt izvelk caur nevārītu burkānu.
  • Lai likvidētu nazim siļķu, sīpolu vai ķiploku smaku, tas jāpatur virs liesmas un pēc tam jānomazgā aukstā ūdenī ar universālo pastu.
  • Sīpolu, ķiploku un zivju smaka no traukiem izgaist, ja tos noskalo ar sālsūdeni.
  • Tukšas termosa pudeles uzglabā, nenoslēdzot tās cieši ar aizbāzni, citādi vēlāk ielietais šķidrums iegūs nepatīkamu dvaku.
  • Nepatīkamu smaku istabā novērš, uzlejot dažus pilienus smaržu vai odekolona uz neiedegtas elektriskās lampiņas. Tiklīdz iedegsies elektrība, telpā izplatīsies patīkams smaržu aromāts.
  • Tabakas dūmu smaku istabā var novērst, ja aizdedzina sveci vai telpā novieto mitru sūkli.
  • Virtuves skapjos nepatīkamu smaku var novērst, ja tos izmazgā ar kālija permanganāta, borskābes, vai cita maiga dezinfekcijas līdzekļa šķīdumu ūdenī.
  • Patīkamu smaržu pieliekamās telpās vai skapjos izplata marles maisiņā pakārti lavandas ziedi vai tikko grauzdēta, malta kafija.
  • Nepatīkamu smaku no koka traukiem, kastēm, tīnēm un skapjiem var izgaisināt, ja tajos ieliek trauku ar karstu vājpienu.
  • Sliktas smakas izgaisināšanai no telpām ņem ugunsdrošu trauku ar kvēlojošām oglēm un uzber tām virsū kadiķu ogas. Ogu vietā var ņemt arī svaigas kadiķu skujas.
  • Naftalīna smaku skapjos noņem, uzberot uz papīra sausas sinepes (sinepju pulveri) un paturot tās skapī.
  • Ja ledusskapī radusies pelējuma smaka, jāieliek plauktos rupjmaizes gabaliņi.

___________

Avots: G. Ievkalns, Padomi un padomiņi mājsaimniecībā.

Iepriekšējais rakstsPatiesie miega traucējumu un mēnessērdzības izraisītāji!
Nākamais rakstsLai ziedi vāzē stāvētu ilgāk! 21 padoms no vecmāmiņas