Tomāti ir ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi, pat ārstnieciski. Vai zini, kāpēc?
Tomāti satur daudz C vitamīna, kas galvenokārt palīdz labai imūnsistēmas darbībai. Pieauguša cilvēka minimālā C vitamīna dienas deva ir 10 miligramu (mg), bet ieteicamā – 75 mg. Tomāti satur 25 mg C vitamīna uz 100 gramiem.
Liela nozīme ir tomātos esošajam likopēnam. Tas ne tikai piešķir tiem krāsu, bet organismā iznīcina brīvos radikāļus (tie paātrina novecošanos), lielā mērā palīdzot sargāt ķermeņa šūnas no stresa un vides kaitīgās ietekmes. Tā kā likopēns ir viens no visspēcīgākajiem antioksidantiem, tas palīdz samazināt asinsspiedienu un sirds slimību risku. Zinātnieki atklājuši, ka, regulāri ēdot tomātus, tieši tajos esošā likopēna dēļ, ir iespējams samazināt sirds slimību rašanās risku līdz pat 29%.
Tomātu ēšana izraisa organismā aminoskābes – karnitīna – veidošanos. Karnitīns veido tauku transportēšanas procesu, kas palīdz atbrīvoties enerģijai, līdz ar to par 30 % ātrāk sadedzinot taukus.
Regulāra tomātu lietošana uzturā palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs, nepieļaujot tauku nogulsnēšanos uz artēriju sieniņām, tādējādi samazinot aterosklerozes iespējamības risku.
Tomātu iekļaušana ēdienkartē ir ļoti plaša – tie garšo pie dažādiem ēdieniem, ir pasniedzami dažādos veidos – gan svaigi, gan marinēti, konservēti, sautēti, pagatavoti salātos un daudz citās variācijās.
Protams, nav nepieciešams savā ēdienkartē izsvītrot visu citu, atstājot vienīgi tomātus, jo tas neatrisinās visas iespējamās veselības problēmas un pilnībā nepasargās no tām. Taču, zinot šīs labās īpašības, būs iespējams (kaut nedaudz) uzlabot savu imūnsistēmu un organisma “labklājību”. Ir vērts padomāt par to, kā paplašināt savu ēdienkarti, ieviešot tajā tomātus, un apzināties, ka tas ir ne tikai gardi, bet arī veselīgi.
6 receptes, ko pagatavot no tomātiem:
Grilēti tomātu iesmiņi
Nepieciešams:
- 3 dzelteni tomāti;
- 3 sarkani tomāti;
- 3 ēdamkarotes olīvu eļļas;
- 1/4 tējkarote sāls;
- 1/4 tējkarotes malto melno piparu
- 2 ēdamkarotes baltā balzamiko etiķa
- 2 ēdamkarotes svaiga sasmalcināta bazilika
Dekorēšanai: daži svaigi bazilika zariņi
Pagatavošana:
Tomātus sagriež uz pusēm, uzsprauž uz iesmiem, lai tomāti būtu pamīšus – sarkans, dzeltens utt. Katru iesmu apslaka ar 1 ēdamkaroti eļļas, sāli un pipariem.
Grilē zem vāka, 150 – 180 grādu temperatūrā aptuveni 10 minūtes, diezgan bieži iesmus grozot.
Kad ir gatavs, pēc garšas var apkaisīt ar dažādām garšvielām, dekēt ar bazilika zariņiem. Lieliski der kā piedeva pie gaļas ēdieniem.
Cepti tomāti ar fetas sieru
Nepieciešams:
- 6 tomāti
- sāls un pipari pēc garšas;
- pus tējkarote itāļu gršvielu maisījuma (rozmarīns, baziliks, timiāns, ķimenes);
- 2/3 glāzes fetas siera;
- 1/4 gāze itāļu mērces
Pgatavošana:
Sagriež tomātus gareniski uz pusēm, uzliek uz cepamās pnnas ar griezto vietu uz augšu. Apkaisa ar sāli, pipariem un itāļu garšvielām un fetas sieru. Vienmērīgi apslaka ar itāļu mērci. Cep 180 grāu temperatūrā, kamēr siers izkūst un sāk apbrūnēt.
Augļu un tomātu gaspačo
Nepieciešams:
- 2 glāzes svaigi sagrieztas melones;
- 2 glāzes smalki sagrieztas nektārmelones (tā ir melone ar rievoto mizu – tādu kā tīklveida zīmējumu uz mizas);
- 2 glāzes smalkos kubiņos sagrieztu tomātu;
- 1 smalkos kubiņos sagriezts mango;
- 2 smalkos kubiņos sagriezti salātu gurķi;
- 1 glāze smalki sagrieztu persiku;
- 2 glāzes apelsīnu sulas;
- 1 Jalapeno pipars bez sēklām un smalki sagriezts;
- 1/2 glāze smalki sagrieztu saldo sīpolu;
- 1/4 glāze sasmalcināta svaiga bazilika;
- 3 ēdamkarotes sasmalcinātu svaigu piparmētru;
- 3 ēdamkarotes svaigi spiestas scitrona sulas
Pgatavošana:
Visu sajauc lielā bļodā, uzliek vāku un ļauj ievilkties 2 līdz pat 24 stundas. Pasniedz ēdiena glāzēs, dekorē ar piparmētras un bazilika lapām.
Tomāti želejā
Nepieciešams:
- Tomāti un sīpoli (daudzums – pēc vēlmes);
- garšvielas pēc izvēles, piemēram, melno piparu graudi, lauru lapas, dilles.
Želejai/marinādei (uz vienu litru ūdens) nepieciešams:
- 5 ēdamkarotes cukura;
- 2,5 ēdamkarotes sāls;
- 5 ēdamkarotes želantīna;
- 1 1/4 glāzes 9% galda etiķa.
Pagatavošana:
Burciņās sakārto tomātus, sīpolus, garšvielas (vēlams kārtām) un pagatavo marinādi – uzvāra ūdeni, pievieno tam sāli, cukuru, etiķi, uzbriedinātu želatīnu. Lej pāri tomātiem un pasterizē 10 minūtes.
Ziemas tomātu salāti
Nepieciešams:
- 3 kg tomātu;
- 2 kg burkānu;
- 1 kg sīpolu;
- 1/2 litrs eļļas;
- 1 litrs tomātu mērces;
- 2 ēdamkarotes sāls;
- 2 ēdamkarotes cukura;
- malti melnie pipari (var pievienot pēc garšas)
Pagatavošana:
Nomizo un sarīvē burkānus, liek katlā, aplej ar eļļu un sautē. Kad burkāni ir pusmīksti, pievieno sagrieztus sīpolus un sautē, līdz sīpoli zeltaini brūni un burkāni mīksti. Tad klāt liek rupji (pavirši) sagrieztus tomātus un uzvāra, pievieno sāli, cukuru un piparus un turpina vārīt 50 – 60 minūtes. Kad viss gatavs, sapilda burciņās un uzliek vākus. (Nav nepieciešama aizvākošana kā, piemēram, marinētiem gurķiem. Pietiek ar stingri aizgrieztu skrūvējamo vāciņu.)
Tomātu krēmzupa
Nepieciešams:
- 50 g sviesta;
- 1 ēdamkarote olīveļļas;
- 1-2 smalki sagrieztu sīpolu;
- 2-4 smalki sagrieztas ķiploka daiviņas;
- ~1kg smalki sagrieztu tomātu;
- 2 ēdamkarotes tomātu mērces;
- 1 kārba tomātu savā sulā (jāsagriež sīki);
- ~150 ml ūdens;
- ~200 ml tomātu sula (visa, kas paliek pāri no kārbā esošajiem tomātiem);
- garšvielas pēc izvēles, var pievienot, piemēram, sāli, baziliku, lauru lapas, piparus utt.
Pagatavošana:
Sviestu, olīveļļu, ķiplokus, sīpolus liek katliņā un sautē, kamēr tie paliek caurspīdīgi. Pievieno tomātus, tomātus no kārbas (sulu vēl nē), tomātu pastu. Vāra uz lēnas uguns bez vāka apmēram 5 – 7 minūtes. Pievieno ūdeni un kārbā esošo sulu, uzvāra. Kad uzvārās, vāra uz lēnas uguns ~ 30 – 40 minūtes. Atdzesē un izkāš/izberž caur sietu. Pirms pasniegšanas uzsilda.