Līgo svētki nav iedomājami bez siera, gaļas, pīrāgiem un alus vai kvasa. Taču šāda ēdienkarte ātri vien var novest pie pārēšanās, smaguma sajūtas vai citām veselības problēmām. Kāpēc gan nepamēģināt šoreiz atrast kādu alternatīvu jau zināmajiem ēdieniem?

 

Grilēti dārzeņu un zivju iesmiņi

Vienā porcijā: OBV-25; T-8; OGĻH-8,45,4; Kcal – 202

Nepieciešamās sastāvdaļas (~2-3 porcijām) :

500 g mencas filejas (vai pēc izvēles kādas citas zivs filejas)

3 ēdamkarotes svaigi spiestas citrona sulas

3 cm ingvera gabals

1 čili pipars

1 buntīte svaigi sakapātas kinzas (var izmantot zaļumus pēc izvēles)

sāls, malti melnie pipari

1 sarkanā paprika

1 dzeltenā paprika

½ ziedkāposta

8 ķiršu tomātiņi

8 brūnie (meža, kastaņu) šampinjoni

1 ēdamkarote eļļas mērcei + 1 ēdamkarote cepšanai

Pagatavošanai: koka iesmiņi (tos 30 minūtes pirms gatavošanas iemērc aukstā ūdenī), blenderis

 

Pagatavošana:

Zivs filejas sagriež nelielos gabaliņos. Čili piparam izņem sēklas, zaļumus noskalo. Sablendē zaļumus, čili, ingveru, šķipsniņu sāls, eļļu un citrona sulu. Iegūto mērci pārlej pāri zivs gabaliņiem un samaisa. Marinē ~ 30 minūtes.

Papriku sagriež nelielos gabaliņos, ziedkāpostu sadala ziedkopās.

Uz iesma dur pamīšus dārzeņus un zivs gabaliņus. Pārziež ar olīveļļu un liek cepties. Cep uz grila ~ 7-10 minūtes.

Pasniedz ar svaigiem dārzeņiem un piedevām pēc izvēles.

 

Jāņu siers

Vienā porcijā: OBV-20,7; T-20; OGĻH- 10; Kcal- 302

Nepieciešamās sastāvdaļas (~14 porcijām) :

3 l pilnpiena

1 kg biezpiena

5 olu dzeltenumi

200 g sviesta

ķimenes, sāls, citas garšvielas pēc izvēles

marle siešanai vai dziļāks trauks (zupas šķīvis, bļodiņa)

naža gals kurkumas (turmerika) pulvera dzeltenākai krāsai

bļoda, siets – caurduris izkāšanai

 

Pagatavošanas gaita:

Lielā katlā uzkarsē pienu gandrīz vārošu, iedrupina iekšā biezpienu un, maisot ar koka karoti, karsē, līdz atdalās caurspīdīgas, bāli zaļganas sūkalas. Olas bļodā samaisa kopā ar ķimenēm, sāli un gabalos sadalītu sviestu, iemaisa kurkumas pulveri. Sagatavo smalku sietu vai caurduri virs pietiekami liela trauka, kur ietecētu sūkalas, un tur lej katla saturu.

Siera masu sietā notecina un uzreiz liek atpakaļ katlā (vislabāk ir ņemt jaunu katlu vai izmazgāt to pašu, jo piens karsējot var pieķert pie katla malām un var piedegt, pabojājot siera garšu), pievieno sakultās olas un uz lēnas uguns karsē, visu laiku intensīvi maisot un uzmanot, lai nepiedeg. Sieram vajadzētu kļūst viengabalainākam un staipīgam – karsējot īsāku laiku, siers būs irdenāks, ilgāku – stingrāks. Parasti karsē 5-10 minūtes.

Tad sien sieru, lejot to ar samitrinātu marli izklātā caurdurī virs tā paša sūkalu trauka, stingri saņem kopā un savirpina mezglā marles stūrus, izspiež lieko mitrumu, virsū uzliek šķīvīti un virs šķīvja slogu. Kad siers atdzisis, to ieliek ledusskapī. Vēlams pēc pāris stundām uzmanīgi nolobīt marli un sieru satīt cepampapīrā.

 

Zaļumu pesto

Nepieciešamās sastāvdaļas:

2-3 saujas nātres

baziliks – prāva buntīte

dilles – prāva buntīte

olīveļļa, sāls

ķiploka daiviņa

50 g sēkliņu maisījuma

Pasniedz ar rudzu maizi.

Pagatavošanai – blenderis

 

Pagatavošana:

Nātres noplaucē un blendera traukā sablendē. Pievieno lokus, ķiploka daiviņu, sēkliņas, šķipsniņu sāls, ēdamkaroti citrona sulu un nedaudz eļļas. Visu sablendē viendabīgā masā. Pasniedz kopā ar pastu, rīsiem, gaļas vai zivs ēdieniem, bet izcili pesto garšo, ziests uz rudzu maizes!

Lai informētu cilvēkus par cukura diabētu, tā simptomiem un ārstēšanu, ir izveidota mājaslapa www.diabets.lv. Šajā vietnē gan cilvēki ar cukura diabētu, gan arī ikviens cits interesents var uzzināt atbildes uz visiem interesējošiem jautājumiem.

 

Iepriekšējais rakstsKnifi, kā Jāņos nepieņemties svarā un nepiedzīvot paģiras
Nākamais rakstsTavs līgošanas īpašais horoskops