Sociālo tīklu un ziņu lentes pēdējā laikā šķietami aizvien vairāk piepildās ar paziņojumiem par bezvēsts pazudušiem cilvēkiem, īpaši nepilngadīgajiem. Valsts policijas apkopotā statistika parāda skaudru ainu, bezvēsts pazudušo cilvēku skaits, tostarp nepilngadīgo, ir liels. Pēdējo trīs gadu tendences attiecībā uz bezvēsts pazudušajiem būtiski nemainās – nav redzams nedz liels kāpums, nedz kritums reģistrēto gadījumu skaitā, vēsta TV24 raidījums „STOPkadri”.

Valsts policijas statistika rāda, ka nepilngadīgo vidū ik gadu reģistrēto lietu skaits svārstās ap 500, kas atspoguļo visus aktīvos gadījumus, kuros tai skaitā ietilpst arī meklēšanā esošas personas no iepriekšējiem gadiem, situācijas, ja persona atrodas apzinātā prombūtnē, kā arī, ja par vienu personu iesniegumi saņemti vairākkārt.

Bezvēsts pazudušie un atrastie (salīdzinājums pa gadiem)

Avots: Valsts policija

Starp biežākajiem pazušanas iemesliem jauniešu vidū ir atzīmējama klaiņošana, apzināta došanās prom no savas dzīvesvietas, nereti arī pašnāvības mēģinājumi. Ik gadu tiek uzsāktas arī tādas lietas, kurās personas pazušanā vainojams nelaimes gadījums vai pret personu vērsts noziedzīgs nodarījums, taču policijai lielākoties šajās situācijās izdodas saprast notikušā pamatversiju. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 1. biroja 2. nodaļas priekšnieks Deniss Judajevs norāda, ka runāt par kopējo noziedzības pieaugumu Latvijā nebūtu pamata, “es neteiktu, ka šeit ir kaut kāda liela tendence. Protams, pagājušajā gadā bija daži gadījumi, tos var saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem, kur tiešām ir noticis noziedzīgs nodarījums, bet mēs tos visus gadījumus identificējam un, es teikšu, mums ļoti veiksmīgi izdevās tos noziegumus atklāt”.

Papildus Valsts policijas resursiem meklēšanas darbos nereti iesaistās ar nevalstiskās organizācijas, no kurām zināmākā ir Bezvēsts.lv, kas tuviniekiem un policijai palīdz bezvēsts pazudušo meklēšanā gan ar cilvēkresursiem, gan speciāli apmācītiem suņiem, gan pieejamo tehniku, piemēram, droniem, siltumkamerām, glābšanas torni, kas var būt īpaši nozīmīgs palīgs gadījumos, kad pazudis bērns, jo tornis, kas aprīkots ar skaļruni, spēj pārraidīt arī pazudušā bērna vecāku balsi.

Bezvēsts.lv oficiālā pārstāve Irina Brūniņa norāda arī uz tehnoloģiju iespējām, kas var palīdzēt pazušanas gadījumā. Organizācija ir izstrādājusi lietotni Bezvests.lv, kas izmantojama jebkurā viedtālrunī bez maksas. Lietotnē ir pieejama ne vien informācija par aktīvā meklēšanā esošiem cilvēkiem un ziņošanas funkcija, bet tajā iestrādāta arī SOS poga, kas palīdz gadījumos, kad un ja nepieciešams ziņot par savu pazušanu vai nonākšanu nelaimē. “Mūsu rīcībā ir Bezvēsts.lv app bezmaksas SOS poga, kur jebkurš cilvēks var sasaistīties ar savu paziņu, radinieku, mammu, tēti, bērnu un, ja persona tiešām ir pazudusi un saprot, ka nezina, kur viņa atrodas, nevar saorientēties apkārtējā vidē, viņa var nospiest šo SOS pogu, pienāks signāls radiniekam un radinieks zinās, kur šī persona atrodas, nu gandrīz līdz vienam metram,” tā Bezvēsts.lv pārstāve.

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc pēdējā laikā redzam tik daudz ziņojumu par bezvēsts pazudušiem cilvēkiem, ir Valsts policijas apzināta vēlme plašāk informēt un iesaistīt sabiedrību. “Protams, rodas iespaids, ka reāli palielinās tā plūsma vai pazušanu skaits, bet tā īsti nav. Mēs vienkārši vairāk mēģinām iesaistīt arī sabiedrību un ļoti patīkami, ka sabiedrība arī reaģē uz to. Viens no policijas ieročiem, ko mēs izmantojam, tā ir sabiedrība, kas ir viens no diezgan stipriem rīkiem,” saka Deniss Judajevs.

Iepriekšējais rakstsDiemžēl svētku brīvdienas rītā Latviju pāršalc ziņa par traģēdiju Rīgā
Nākamais rakstsSapņi piepildās! DIONA nāk klajā ar lieliskiem jaunumiem