Rudens ražas laikā daba mūs lutina arī ar meža sēnēm un ogām, kas ikvienam pieejamas Latvijas mežos. Teju katram ir savas labi zināmās receptes, kā baudīt meža veltes, taču ir vērts ļauties eksperimentiem, lai labi zināmajā garšā atklātu jaunas nianses.

 

Rimi gardēdis Normunds Baranovskis un Rimi vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics iesaka piecas meža velšu receptes un tām pieskaņotus vīnus, kas iepriecinās ikvienu gardēdi.

 

 

Baravikas saldā krējuma mērcē ar kartupeļu klimpām

Šī ir klasiskās baraviku mērces variācija – ātri, viegli un ļoti garšīgi. Baravikas ar krēmīgo mērci vislabāk saskan ar ozolkokā izturētu, labi nobriedušu šardonē ar patīkamu skābumu – Kidia Chardonnay Reserva.

 

Nepieciešams: 

  • 200 g sagatavotu gnoči jeb kartupeļu klimpu
  • 4 vidēja izmēra baravikas
  • 200 ml saldā krējuma
  • 1 šalotes sīpols
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • 1 tējkarote olīveļļas
  • 2 timiāna zariņi
  • 30 ml sausa baltvīna

 

Pagatavošana:

Smalki sakapā šalotes sīpolus, sēnes sagriež gabaliņos, uzkarsē sviestu un olīveļļu un apcep sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno sēnes un apcep zeltaini brūnas. Pielej baltvīnu, ļauj, lai tas nedaudz iztvaiko, pieliek saldo krējumu un timiānu. Turpina vārīt aptuveni vienu minūti, līdz mērce kļūst bieza. Tikmēr uzvāra gnoči un pēc tam tos apcep sviestā, piešķirot kraukšķīgāku garoziņu. Pasniedzot dekorē ar zaļumiem.

 

 

Ceptas gailenes ar pašmāju olu nūdelēm un parmezāna sieru

Klasiskajai gaileņu mērcei garšu var bagātināt, nomainot piedevas, piemēram, pasniedzot to ar mājās gatavotām olu nūdelēm, kas ir viegli pagatavojamas. Gaileņu zemes aromātu ar svaigo pastu un parmezāna asumiņu visizteiktāk papildinās viegls, nedaudz dūmakains un augļains.

Pinot Noir vīns – Les Mougeottes Pinot Noir

Nepieciešams:

  • 300 g gaileņu
  • 5 olas dzeltenumi
  • 30 g cietā siera
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • 1 tējkarote olīveļļas
  • 1/2 tējkarote svaigi maltu piparu
  • Nūdelēm: 3 olas, 300 g cietgraudu miltu, šķipsniņa sāls

 

Pagatavošana: 

Lai pagatavo olu nūdeles, sajauc visas sastāvdaļas, mīklu labi izmīca un atstāj uz 20 minūtēm. Pēc tam mīklu izrullē un ar nazi sagriež tievās strēmelītēs. Vāra verdošā ūdenī 10–20 sekundes, kamēr nūdeles uzpeld augšā.

 

Apcep sēnes sviestā ar olīveļļu un karstas liek bļodā ar olas dzeltenumiem, rīvēto parmezānu un pipariem. Pievieno tikko vārītas nūdeles un iecilā olu un siera krēmā. Pasniedzot dekorē ar zaļumiem.

 

 

Brieža gaļas sautējums sarkanvīnā

Šis rudenīgais sautējums ne tikai iepriecinās garšas kārpiņas, bet arī palīdzēs sasildīties vēsajos rudens vakaros. Sautējuma sastāvdaļu garšu visizteiktāk papildinās Lomas Del Marques Rioja Gran Reserva vīns.

 

Nepieciešams: 

  • 800 g brieža vai cita medījuma gaļas
  • 7 kadiķu ogas
  • 2 rozmarīna zariņi
  • 4 šalotes sīpoli
  • 4 vidēja izmēra burkāni
  • 2 ēdamkarotes tomātu pastas
  • 400 ml salda sarkanvīna vai portvīna
  • 200 ml buljona
  • 1 ķiploks
  • 3 ēdamkarotes eļļas

 

Pagatavošana:

Gaļu sagriež vēlama izmēra gabalos un sagatavo visas sastāvdaļas. Apcep gaļu, līdz tā kļūst brūna, pieliek sīpolus un burkānus un viegli apcep. Atsevišķā katliņā pāris minūtes silda vīnu, lai iztvaiko alkohols. Vīnam pievieno tomātu pastu, buljonu, garšvielas – kadiķogas un rozmarīnu. Vīnu ar garšvielām pievieno gaļai un nosedz trauku (vislabāk gatavot čuguna vai cepeša katlā). Liek katlu cepeškrāsnī, kas uzsildīta līdz 170 grādiem, turpina gatavot vēl pusotru līdz divas stundas.

Ieteikums: aptuveni 20 minūtes pirms izņemšanas pēc izvēles var pievienot kartupeļus un zirnīšus. Pasniedz kā sautējumu vai kā mērci – kopā ar rīsiem vai kartupeļu biezputru.

 

 

Dzērveņu muss

Šī rudens TOP ogas – dzērveņu – musu ar vaniļas pienu vislabāk nobaudīt savienojumā ar Veuve Doussot Demi Sec šampanieti. Tas ir patīkami saldens un lieliski sabalansēts šampanietis, kam piemīt daudz ogaino nianšu no ražošanā izmantotām tumšajām Šampaņas vīnogām.

 

Nepieciešams:

  • 250 ml dzērveņu biezeņa
  • 10 g želatīna
  • 150 g cukura
  • 2 olas
  • 300 ml piena
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura

 

Pagatavošana:

Pagatavo dzērveņu biezeni, novārot dzērvenes savā sulā un izspiežot caur sietu. Biezeni atdzesē un tālākai gatavošanai izmanto 250 ml no kopējās masas. Uzbriedina želatīnu ar 2 ēdamkarotēm ūdens. Saputo olas ar cukuru, lai izveidojas biezs krēms. Izkausē želatīnu un pievieno dzērveņu biezenim, iecilā olu krēmu un samaisa. Liek ledusskapī sastingt uz vienu stundu. Savāra pienu ar vaniļas cukuru un atdzesē. Pasniedz kopā vai atsevišķi.

 

 

Brūkleņu un siera bezglutēna tarte ar mandeļu mīklas pamatni

Šī bezglutēna tarte būs rudenīga garšu kārpiņu lutināšana ikvienam, un arī šo desertu ieteicams baudīt kopā ar Veuve Doussot Demi Sec šampanieti.

 

Pamatnei:

  • 200 g mandeļu miltu
  • 120 g pūdercukura
  • 1 ola
  • 60 g sviesta

 

Siera krēmam:

  • 300 g krēmsiera
  • 2 olas
  • 170 g cukura
  • 1 tējkarote sāls
  • 250 g brūkleņu

 

Pagatavošana:

Visas pamatnes sastāvdaļas sajauc kopā un liek ledusskapī uz 30 minūtēm, pēc tam mīklu izrullē un ieklāj formā. Saputo krēmsieru ar olu, cukuru un sāli. Lej siera masu formā un cepeškrāsns apakšā 50 minūtes cep 170 grādos. Pilnībā atdzesē un pasniedz, pārkaisot kūku ar svaigām brūklenēm.

Sabiedrība

Lieli jaunumi kādreizējā “Talantu Fabrikas” uzvarētāja dzīvē

  Latvijas radio 2 ētera balss un pasākumu vadītājs Kaspars Markševics, sadarbībā ar komponistu/ bazģitāristu Ingaru Viļumu nodod klausītājiem...

Izskan ļoti nopietns brīdinājums par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši sarkano brīdinājumu par stipru karstumu visā valsts...
spiritualjourneyguide.com

Beidzot izskan patīkama ziņa – kad beigsies svelmainais karstums?

  Sinoptiķis Jānis Trallis savā "Twitter" kontā atklājis, kad šonedēļ Latvijā valdošais svelmainais karstums beigsies. "Pastāv iespēja,...

Piecgadīgās Evitas meklējumi turpinās; sākts kriminālprocess

  Kā otrdienas rītā LTV "Rīta panorāmai" atklāja Valsts policijas pārstāve Simona Grāvīte, svētdien Gaujas pludmalē...

Avārija, kurā bojā gāja mediķe: Video ieraksts atklāj šausmīgās sadursmes detaļas

  Kā vēsta TV3 raidījums "Degpunktā", policija turpina izmeklēt pirms nedēļas uz Vidzemes šosejas Launkalnē notikušo...

Cerības mirst pēdējās: Līdz pirmdienas vakaram piecgadīgo Evitu nav izdevies atrast

  Pirmdien turpinājās svētdien pie Siguldas Gaujas pludmalē pazudušās piecus gadus vecās Evitas meklēšana. Iesaistījušies gan policisti,...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 28. jūnijs

  Dienas pirmā puse visai produktīva mājsaimniecības darbiem. Tos paveiksi rūpīgi un tas dos lielu gandarījumu....

10 lietas, kas padara traku katras horoskopa zīmes pārstāvi

Vai zini, kas ir tās lietas, kas visvairāk kaitina katru horoskopa zīmi? Katrai zīmei šādu...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 27. jūnijs

Šodien nāksies pievērsties jautājumu risināšanai, kas skar romantisko dzīvi. Tāpat iespējams, ka būs nepieciešams pieņemt...
Foto:Flickr.com/llee_wu/CC

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 27. jūnijs – 3. jūlijs

  Ko zvaigznes sola jūnija pēdējām dienām un jūlija sākumam?     Auns Šobrīd, iespējams, esi ļoti atkarīgs no apkārtējiem...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 26. jūnijs

  Planētu pozīcija dienas pirmajā pusē nodrošinās diezgan intensīvus notikumu apstākļus. Tava uzvedība var kļūt noteiktāka,...
Foto:Pexels.com/Tarek Ansary/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 25. jūnijs

  Šo dienu varētu raksturot kā diezgan aktīvu un veiksmīgu. Ļoti svarīgi šodien izmantot savu enerģiju...

Mājai un Dārzam

Izskan ļoti nopietns brīdinājums par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši sarkano brīdinājumu par stipru karstumu visā valsts...
spiritualjourneyguide.com

Beidzot izskan patīkama ziņa – kad beigsies svelmainais karstums?

  Sinoptiķis Jānis Trallis savā "Twitter" kontā atklājis, kad šonedēļ Latvijā valdošais svelmainais karstums beigsies. "Pastāv iespēja,...

Notāri atgādina: trīs būtiskākie faktori drošiem darījumiem ar nekustamo īpašumu

Latvijas Zvērinātu notāru padome (LZNP) atgādina par trīs būtiskām lietām, kas jāņem vērā, lai iegādātos...