Degvielas uzpildes staciju tīkls Circle K Latvia sākuši sadarbību ar Latvijas jaunuzņēmumu Koffeco, kas izstrādājis risinājumu, kā pārstrādāt kafijas biezumus. Risinājums tapis sadarbībā ar Rīgas Tehniskās Universitātes (RTU) Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūtu atkritumu pārstrādes jomā. Koffeco Latvijas tirgū sevi pieteiks ar kurināmo – kafijas briketēm, kas patērētājiem būs pieejamas Circle K veikalu plauktos nākamā gada martā.
“Katrā kafijas ceļa posmā mēs meklējam videi draudzīgākus un ilgtspējīgus risinājumus. Circle K kafija tiek gatavota no rūpīgi izvēlētām kafijas pupiņām, kas ievāktas saimniecībās ar Rainforest Alliance sertifikātu. Papildus tam, aicinām klientus ņemt līdzi savu termokrūzi un iegūt 10% atlaidi karstā dzēriena iegādei. Gada laikā Circle K degvielas uzpildes stacijas pārdod vairāk nekā 7 miljonus kafijas krūzīšu, kas veido 90 tonnas kafijas atkritumu. Sadarbībā ar Koffeco, varam īstenot noslēdzošo posmu ilgtspējīgas kafijas dzīves ciklā un nodot kafijas biezumus otrreizējai pārstrādei,” stāsta Gatis Pavārs, Circle K Latvia Tirgus attīstības departamenta direktors.
Kafijas biezumi, kas parasti nonāk atkritumu tvertnēs kopā ar citiem sadzīves atkritumiem, izdala metānu. “Metāns ir 86 reizes videi kaitīgāka siltumnīcas efekta gāze nekā oglekļa dioksīds jeb CO2. Par katru kafijas atkritumu tonnu, kas sadalās izgāztuvēs, 340 m3 metāna nonāk apkārtējā vidē,” stāsta Koffeco tehnoloģiju vadītājs, RTU Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūta doktors Andrejs Šiškins.
Koffeco vadītājs Viktors Krišjansons uzsver, ka kafijas atkritumu nodošana otrreizējai pārstrādei ir dubults ieguvums – tas ne tikai būtiski samazina vides piesārņojuma risku, bet ļauj iegūt efektīvāku produktu. “Dedzinot koksni, atmosfērā tiek izdalīts viss CO2, kas kokā krājies 100-150 gadus, savukārt kafijas augļa serdene izveidojas viena gada laikā. Kafijas briketes ir ne tikai videi draudzīgāks, bet arī efektīvāks kurināmais, jo kafijas biezumi dedzināšanas laikā izdala līdz pat 25% vairāk siltuma un deg par 20% ilgāk nekā vairums koksnes veidu.”
Jaunuzņēmuma mērķis tuvākajā laikā ir izstrādāt arvien jaunas tehnoloģijas un veidus, kā pārstrādāt izlietotos kafijas biezumus. “Nākamo divu gadu laikā turpināsim darbu pie kafijas brikešu un granulu izveides, kā arī ražosim vienreizlietojamus galda piederumus un karsto dzērienu krūzes. Nākotnē plānojam iegūt arī ļoti vērtīgu ekstraktu – kafijas ēterisko eļļu, kas īpaši noderīga kosmētikas nozarei, kā arī aktivēto ogli. Ogles atlikumus var izmantot gan ūdens attīrīšanai, gan grila brikešu pagatavošanai,” stāsta Viktors Krišjansons.
Līdz šim Circle K pārstrādei nodevis jau divas tonnas kafijas biezumu, no kā izstrādāti pirmie produktu prototipi. Kafijas biezumu pārstrādes procesā izmanto modernas iekārtas. Biezumi tiek sasmalcināti, pārveidoti ar augstas temperatūras iedarbību, sadalīti un sablīvēti, rezultātā iegūstot gala produktu – kafijas briketes.