Katram gaļas cienītājam noteikti ir pazīstams vārds “steiks”. Visbiežāk ar to tiek saprasts krietns liellopu gaļas gabals, taču gardu un sulīgu steiku var pagatavot arī no cūkgaļas. To ir pierādījis arī gaļas zīmols “Rakvere”, kas no pavasara piedāvā īpašu meistardarbu – cūkgaļas steiku, kas pagatavots no cūkgaļas karbonādes. Par to, kas jāievēro, grilējot cūkgaļas steiku, skaidro “Rakvere” eksperti.

 

 

solis: laikus izcel steikus no ledusskapja

Pirms grilēšanas jāveic priekšdarbi, kuriem ir būtiska nozīme garda rezultāta panākšanai. Lai nodrošinātu vienmērīgu cepšanos, cūkgaļas steiki vismaz vienu stundu pirms grilēšanas ir jāizņem no ledusskapja un jāpatur istabas temperatūrā. Tāpat pirms grilēšanas steikus var arī izdauzīt, jo šādā veidā gaļa labāk sasūcas ar garšvielām un ātrāk pagatavojas.

 

 

solis: izvairies no apdedzināšanas

Pirms cepšanas vēlams steiku iemarinēt eļļas un garšvielu maisījumā (“Rakvere” cūkgaļas steiki jau iepriekš ir iemarinēti). Eļļa novērsīs gaļas izžūšanu un piedegšanu pie grila restītes. Nepieciešamības gadījumā ar virtuves papīra dvieli pirms grilēšanas lieko marinādi no steika var nosusināt. No gaļas noteikti ir jānoņem lielākie garšvielu gabaliņi, kas var piedegt un sabojāt sulīgā steika garšu. Savukārt kaulus, kas ir izvirzīti ārpus steika gabala, ir ieteicams aptīt ar foliju.

 

 

solis: pagatavošanai nepieciešamas karstas ogles

Tas, cik ilgi gaļa jāgrilē, ir lielā mērā atkarīgs no gaļas struktūras un īpašībām. Cūkgaļas gadījumā pastāv noteikums – jo treknāka gaļa, jo uz mērenākas uguns tā ir jāgrilē. Ja steikam izvēlaties liesu cūkgaļas karbonādi, vispirms tā jāgrilē uz karstām oglēm. Kad gaļa no ārpuses ir apbrūninājusies, temperatūra vienmērīgi jāsamazina, ļaujot steikam apcepties no iekšpuses uz mazāk karstas virsmas. Šim nolūkam ir lietderīgi grilā sadalīt ogles divās zonās – karstākā un vēsākā.

Ievēro! Gaļas apgriešanai izmanto grila standziņas, nevis dakšu.

 

 

solis: kas jāzina par cepšanas laiku

To, vai grilējamā gaļa ir gatava, var novērtēt pēc tās izskata. Vienmērīgi brūna garoziņa liecina, ka steiks ir gatavs vai to vēl ir nepieciešams pagrilēt nedaudz zemākā temperatūrā. Ja gaļa pēc taustes šķiet sīksta un sausa, tad tā visticamāk jau ir cepusies pārāk ilgi. Vislabāk gaļas gatavību ir iespējams noteikt ar gaļas termometra palīdzību – cūkgaļas steiks ir gatavs pasniegšanai, ja gaļas gabala iekšējā temperatūra ir sasniegusi 71 grādu. Ja gaļas termometra nav, tad palīdz vienkāršs zelta likums – ja steika biezums ir aptuveni 3 cm, tas ir jāapbrūnina uz grila (vai pannas) vidējā temperatūrā aptuveni 25 minūtes, apgriežot gaļu ik pēc 5 minūtēm. Pēc tam gaļai noteikti jāļauj vēl cepties 20 minūtes zemā temperatūrā zem aizvērta vāka.

Cūkgaļas gadījumā noteikti ir jāpārliecinās, ka gaļa ir pilnībā gatava. Pirms gaļas noņemšanas no grila apcep arī gaļas gabala malas.

 

 

solis: ļauj gaļai “atpūsties”

Pēc cepšanas ļauj gaļai “atpūsties” 10 minūtes, līdz norimst sulu cirkulācija gaļā. Ja baidies, ka gaļa varētu pārāk atdzist, tad ieliec gaļu bļodā un pārklāj ar foliju. Šo 10 minūšu laikā gaļas šķiedras kļūst mīkstākas un sulīgākas, bet gaļas krāsa un garša – intensīvāka.

Sabiedrība

pixabay.com

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 3.-9. oktobris

  Esam pavadījuši septembri un sagaidīsim rudens otro mēnesi – oktobri! Darīsim to ar patiesu prieku...
Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvalde

Paldies ikvienam, pazudusī skolniece ir atrasta

  Jau vēstīts, ka Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Ogres iecirknis meklēja bezvēsts prombūtnē esošo 2007....

Brīdina par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laiku sestdienas rītā. 01.10.2022 nakts vidū atsevišķos...

Zināms, kāds laiks mūs sagaida OKTOBRĪ

  Pazīstamais dabas laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas puses savā interneta blogā stāsta par...

Pēkšņi mirusi pazīstamā miljonāre Dina Zuzāne

  Piektdien, 30. septembrī, mūžībā devusies Andreja Žagara kultūras attīstības fonda valdes locekle, mākslas un mūzikas...

Nepatīkami notikumi risinājušies šovā “Lauku sēta”

  Šo piektdien, 30. septembrī, kanālā TV6 plkst. 21.00 šovā “Lauku sēta” jaunā darba nedēļa sāksies...

Horoskopi un Testi

pixabay.com

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 3.-9. oktobris

  Esam pavadījuši septembri un sagaidīsim rudens otro mēnesi – oktobri! Darīsim to ar patiesu prieku...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 2. oktobris

  Šodien sāksi just enerģijas pieplūdumu. Mēģini saprast un apzināties savas pamatvērtības. Mēģini savas šīs dienas...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 1. oktobris

  Šodien ir īstais brīdis, lai strādātu un attīstītu savu pašdisciplīnu. Atceries lietas, ko iepriekš nācies...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 30. septembris

Šī diena var izrādīties diezgan saspringta. Pirmajā tās pusē vajadzētu atturēties no dažādu lietu iegādes,...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 29. septembris

  Šodien pamanīsi, ka apkārtējie tādā vai citādā veidā, bet pakļaujas Tavai ietekmei un aktīvajai rīcībai....

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 28. septembris

Šodien veiksmīgi solās būt dažādi izbraukumi, jo īpaši, ja pats esi to iniciators. Daudz kas...

Mājai un Dārzam

Brīdina par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laiku sestdienas rītā. 01.10.2022 nakts vidū atsevišķos...

Zināms, kāds laiks mūs sagaida OKTOBRĪ

  Pazīstamais dabas laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas puses savā interneta blogā stāsta par...
Foto:Flickr.com/Gerald Wiley/CC

Diemžēl nav patīkamu ziņu par laiku brīvdienās un nākamnedēļ – prognoze 7 dienām!

Septembris bija mitrs un dzestrs, daudzviet zāles virskārtā tika novērota arī salna. Tomēr, beidzoties aktīvajam...