Katram gaļas cienītājam noteikti ir pazīstams vārds “steiks”. Visbiežāk ar to tiek saprasts krietns liellopu gaļas gabals, taču gardu un sulīgu steiku var pagatavot arī no cūkgaļas. To ir pierādījis arī gaļas zīmols “Rakvere”, kas no pavasara piedāvā īpašu meistardarbu – cūkgaļas steiku, kas pagatavots no cūkgaļas karbonādes. Par to, kas jāievēro, grilējot cūkgaļas steiku, skaidro “Rakvere” eksperti.

 

 

solis: laikus izcel steikus no ledusskapja

Pirms grilēšanas jāveic priekšdarbi, kuriem ir būtiska nozīme garda rezultāta panākšanai. Lai nodrošinātu vienmērīgu cepšanos, cūkgaļas steiki vismaz vienu stundu pirms grilēšanas ir jāizņem no ledusskapja un jāpatur istabas temperatūrā. Tāpat pirms grilēšanas steikus var arī izdauzīt, jo šādā veidā gaļa labāk sasūcas ar garšvielām un ātrāk pagatavojas.

 

 

solis: izvairies no apdedzināšanas

Pirms cepšanas vēlams steiku iemarinēt eļļas un garšvielu maisījumā (“Rakvere” cūkgaļas steiki jau iepriekš ir iemarinēti). Eļļa novērsīs gaļas izžūšanu un piedegšanu pie grila restītes. Nepieciešamības gadījumā ar virtuves papīra dvieli pirms grilēšanas lieko marinādi no steika var nosusināt. No gaļas noteikti ir jānoņem lielākie garšvielu gabaliņi, kas var piedegt un sabojāt sulīgā steika garšu. Savukārt kaulus, kas ir izvirzīti ārpus steika gabala, ir ieteicams aptīt ar foliju.

 

 

solis: pagatavošanai nepieciešamas karstas ogles

Tas, cik ilgi gaļa jāgrilē, ir lielā mērā atkarīgs no gaļas struktūras un īpašībām. Cūkgaļas gadījumā pastāv noteikums – jo treknāka gaļa, jo uz mērenākas uguns tā ir jāgrilē. Ja steikam izvēlaties liesu cūkgaļas karbonādi, vispirms tā jāgrilē uz karstām oglēm. Kad gaļa no ārpuses ir apbrūninājusies, temperatūra vienmērīgi jāsamazina, ļaujot steikam apcepties no iekšpuses uz mazāk karstas virsmas. Šim nolūkam ir lietderīgi grilā sadalīt ogles divās zonās – karstākā un vēsākā.

Ievēro! Gaļas apgriešanai izmanto grila standziņas, nevis dakšu.

 

 

solis: kas jāzina par cepšanas laiku

To, vai grilējamā gaļa ir gatava, var novērtēt pēc tās izskata. Vienmērīgi brūna garoziņa liecina, ka steiks ir gatavs vai to vēl ir nepieciešams pagrilēt nedaudz zemākā temperatūrā. Ja gaļa pēc taustes šķiet sīksta un sausa, tad tā visticamāk jau ir cepusies pārāk ilgi. Vislabāk gaļas gatavību ir iespējams noteikt ar gaļas termometra palīdzību – cūkgaļas steiks ir gatavs pasniegšanai, ja gaļas gabala iekšējā temperatūra ir sasniegusi 71 grādu. Ja gaļas termometra nav, tad palīdz vienkāršs zelta likums – ja steika biezums ir aptuveni 3 cm, tas ir jāapbrūnina uz grila (vai pannas) vidējā temperatūrā aptuveni 25 minūtes, apgriežot gaļu ik pēc 5 minūtēm. Pēc tam gaļai noteikti jāļauj vēl cepties 20 minūtes zemā temperatūrā zem aizvērta vāka.

Cūkgaļas gadījumā noteikti ir jāpārliecinās, ka gaļa ir pilnībā gatava. Pirms gaļas noņemšanas no grila apcep arī gaļas gabala malas.

 

 

solis: ļauj gaļai “atpūsties”

Pēc cepšanas ļauj gaļai “atpūsties” 10 minūtes, līdz norimst sulu cirkulācija gaļā. Ja baidies, ka gaļa varētu pārāk atdzist, tad ieliec gaļu bļodā un pārklāj ar foliju. Šo 10 minūšu laikā gaļas šķiedras kļūst mīkstākas un sulīgākas, bet gaļas krāsa un garša – intensīvāka.

Sabiedrība

Ceturtdien 612 jauni Covid-19 gadījumi un 12 mirušie; slimnīcās 672

  Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) piektdien vēsta, ka aizvadītajā diennaktī konstatēti vēl 612 jauni...
Vilis Bukšs

Izskan ziņas par laiku brīvdienās; nākamnedēļ tas jūtami mainīsies

  Gaidāmajās brīvdienās virs Latvijas laikapstākļus noteiks anticiklona dienvidu daļa un gaidāms pavasarīgi silts un daudzviet...

Vīrietis Engures pusē ieiet skolā, piedraud nogalināt skolotāju un viņu aplaupa, nodarot sāpes

  Trešdien, 14. aprīlī, kādā Engures novada izglītības iestādē iegāja vīrietis, kurš, pielietojot vardabību un izsakot draudus,...

Sevišķi smags noziegums šorīt noticis Rīgā; policija izplata paziņojumu

  Valsts policijā šodien, 14. aprīlī, saņemta informācija, ka Rīgā, Purvciemā noticis sevišķi smags noziegums, un...

Latvijā to nezināja gandrīz neviens: Samanta Tīna uzveikusi ļaunu slimību

  Izdevums "Privātā dzīve" savā 13.-19. aprīļa numurā aplūko Lietuvas žurnāla "Stilius" publikāciju, kurā Samanta Tīna...

Parādās jauna versija par šausmīgo avāriju ar bojāgājušajiem uz Siguldas šosejas – VIDEO

  Jau vēstīts par traģisko avāriju uz Siguldas (Vidzemes) šosejas, kur dažus kilometrus aiz Augšlīgatnes piektdienas...

Horoskopi un Testi

Foto:Flickr.com/Bardia Photography/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 16. aprīlis

  Zinātkāri cilvēki labprāt pavada laiku ārpus mājas. Apsver iespēju šodien doties brīvā dabā vai apgūt...
Foto:Unsplash.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 15. aprīlis

  Šajā dienā ieteicams kritiski paskatīties uz savu dzīvi un uz to, kādu ietekmi atstāj uz...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 14. aprīlis

 Ieteicams ievērot piesardzību un nekāpt vienam uz otra „varžacīm”.   Auns Auna zīmē dzimušie šodien kļūs agresīvāki, cenšoties...
Foto:Flickr.com/Jitze Couperus/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 13. aprīlis

  Lielākā iezīme, kas no pašreizējā zvaigžņu stāvokļa šajā dienā būs jūtama un redzama, būs vēl...
Foto:Pexels.com/Tim Gouw/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 12. aprīlis

  Ieteicams dienu pavadīt, darot lietas, kas aizrauj un ieviest nelielu devu kaislības arī pavisam ikdienišķās...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 11. aprīlis

  Auns Šodien ar lepnumu demonstrēsi sava sūrā darba saldos augļus. Draugu un tuvinieku apskatei tiks atklāti...

Mājai un Dārzam

Vilis Bukšs

Izskan ziņas par laiku brīvdienās; nākamnedēļ tas jūtami mainīsies

  Gaidāmajās brīvdienās virs Latvijas laikapstākļus noteiks anticiklona dienvidu daļa un gaidāms pavasarīgi silts un daudzviet...

No šodienas laiks jūtami mainīsies – prognoze 7 dienām

  Ciklona ietekmē tuvākajās dienās vēl vietām gaidāmi nokrišņi un brāzmains vējš, bet, tam virzoties uz...

Izskan pavisam jaunas ziņas par laiku brīvdienās un nākamnedēļ

  Tuvākajās dienās virs Latvijas vēl atradīsies auksta gaisa masa - naktīs gaisa temperatūra būs zem...