Katram gaļas cienītājam noteikti ir pazīstams vārds “steiks”. Visbiežāk ar to tiek saprasts krietns liellopu gaļas gabals, taču gardu un sulīgu steiku var pagatavot arī no cūkgaļas. To ir pierādījis arī gaļas zīmols “Rakvere”, kas no pavasara piedāvā īpašu meistardarbu – cūkgaļas steiku, kas pagatavots no cūkgaļas karbonādes. Par to, kas jāievēro, grilējot cūkgaļas steiku, skaidro “Rakvere” eksperti.

 

 

solis: laikus izcel steikus no ledusskapja

Pirms grilēšanas jāveic priekšdarbi, kuriem ir būtiska nozīme garda rezultāta panākšanai. Lai nodrošinātu vienmērīgu cepšanos, cūkgaļas steiki vismaz vienu stundu pirms grilēšanas ir jāizņem no ledusskapja un jāpatur istabas temperatūrā. Tāpat pirms grilēšanas steikus var arī izdauzīt, jo šādā veidā gaļa labāk sasūcas ar garšvielām un ātrāk pagatavojas.

 

 

solis: izvairies no apdedzināšanas

Pirms cepšanas vēlams steiku iemarinēt eļļas un garšvielu maisījumā (“Rakvere” cūkgaļas steiki jau iepriekš ir iemarinēti). Eļļa novērsīs gaļas izžūšanu un piedegšanu pie grila restītes. Nepieciešamības gadījumā ar virtuves papīra dvieli pirms grilēšanas lieko marinādi no steika var nosusināt. No gaļas noteikti ir jānoņem lielākie garšvielu gabaliņi, kas var piedegt un sabojāt sulīgā steika garšu. Savukārt kaulus, kas ir izvirzīti ārpus steika gabala, ir ieteicams aptīt ar foliju.

 

 

solis: pagatavošanai nepieciešamas karstas ogles

Tas, cik ilgi gaļa jāgrilē, ir lielā mērā atkarīgs no gaļas struktūras un īpašībām. Cūkgaļas gadījumā pastāv noteikums – jo treknāka gaļa, jo uz mērenākas uguns tā ir jāgrilē. Ja steikam izvēlaties liesu cūkgaļas karbonādi, vispirms tā jāgrilē uz karstām oglēm. Kad gaļa no ārpuses ir apbrūninājusies, temperatūra vienmērīgi jāsamazina, ļaujot steikam apcepties no iekšpuses uz mazāk karstas virsmas. Šim nolūkam ir lietderīgi grilā sadalīt ogles divās zonās – karstākā un vēsākā.

Ievēro! Gaļas apgriešanai izmanto grila standziņas, nevis dakšu.

 

 

solis: kas jāzina par cepšanas laiku

To, vai grilējamā gaļa ir gatava, var novērtēt pēc tās izskata. Vienmērīgi brūna garoziņa liecina, ka steiks ir gatavs vai to vēl ir nepieciešams pagrilēt nedaudz zemākā temperatūrā. Ja gaļa pēc taustes šķiet sīksta un sausa, tad tā visticamāk jau ir cepusies pārāk ilgi. Vislabāk gaļas gatavību ir iespējams noteikt ar gaļas termometra palīdzību – cūkgaļas steiks ir gatavs pasniegšanai, ja gaļas gabala iekšējā temperatūra ir sasniegusi 71 grādu. Ja gaļas termometra nav, tad palīdz vienkāršs zelta likums – ja steika biezums ir aptuveni 3 cm, tas ir jāapbrūnina uz grila (vai pannas) vidējā temperatūrā aptuveni 25 minūtes, apgriežot gaļu ik pēc 5 minūtēm. Pēc tam gaļai noteikti jāļauj vēl cepties 20 minūtes zemā temperatūrā zem aizvērta vāka.

Cūkgaļas gadījumā noteikti ir jāpārliecinās, ka gaļa ir pilnībā gatava. Pirms gaļas noņemšanas no grila apcep arī gaļas gabala malas.

 

 

solis: ļauj gaļai “atpūsties”

Pēc cepšanas ļauj gaļai “atpūsties” 10 minūtes, līdz norimst sulu cirkulācija gaļā. Ja baidies, ka gaļa varētu pārāk atdzist, tad ieliec gaļu bļodā un pārklāj ar foliju. Šo 10 minūšu laikā gaļas šķiedras kļūst mīkstākas un sulīgākas, bet gaļas krāsa un garša – intensīvāka.

Sabiedrība

Kauns, ka medicīnā ir šādi cilvēki: Par fiktīvu vakcināciju Vidzemē aiztur divas darbinieces

  Turpinot mērķtiecīgu darbu saistībā ar fiktīvas vakcinācijas gadījumu atklāšanu, Valsts policija pagājušajā nedēļā Cēsīs un...
Foto:Pexels.com/CC

Pieļauj, ka pedofils darbojies visā Latvijā: Ventspils pusē apcietina vīrieti, lūdz atsaukties cietušos – FOTO

  Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Ventspils reģionālās nodaļas lietvedībā atrodas kriminālprocess par seksuāla...

Premjera Kariņa partija: Valdībai nav citas izvēles, kā ieviest stingru mājsēdi tuvākajām nedēļām

  Stingri ikdienas ierobežojumi ir šobrīd vienīgā iespēja apturēt Covid-19 saslimstības nekontrolētu augšupeju, norāda premjera Krišjāņa...

Pavļuts aicina nekavējoties noteikt valstī stingru “lokdaunu”

  Veselības ministrs Daniels Pavļuts šodien sasauktajā Krīzes vadības padomē rosinās noteikt valstī stingrus drošības pasākumus,...
Autotransporta direkcija/Facebook

No 25. oktobra tikai pašvaldību dotētajā sabiedriskajā transportā atlaides nepiemēros pieaugušajiem bez sertifikāta

  Atgādinājums: No 25. oktobra tikai pašvaldību dotētajā sabiedriskajā transportā atlaides nepiemēros pieaugušajiem, kuriem nav vakcinācijas...

Svētdien 15% pozitīvu testu un vēl 7 cilvēki miruši

  Pirmdien saņemtas ziņas, ka aizvadītajā diennaktī atklāti 1253 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi, bet miruši vēl...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 19. oktobris

  Dienas pirmajā pusē gatavojies jaukam pārsteigumam. Radošā darbā sekmes un pašizpausmes iespējas būs teicamas. Tu...
Foto:Australiaentertains.com.au

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 18. oktobris

  Planētu stāvokļa dēļ palielināsies enerģijas krājumi, taču reizē kļūsim emocionālāki, būs grūti savaldīt jūtas. Un...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 17. oktobris

Šī diena izvērtīsies labvēlīga mērķtiecīgam darbam. Viegli spēsi kontrolēt savas emocijas, nebūs viegli novirzīt tevi...

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 18. – 24. oktobris

  Jau oktobris aizsoļojis pāri pusei un zelta rudeni sola nomainīt kailie koki, lielāks drēgnums un,...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 16. oktobris

Šodien būs iespējams uz dažādām lietām un problēmām paraudzīties no cita skata punkta. Iespējams, varēsi...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 15. oktobris

Planētu mijiedarbības dēļ šodien var būt nedaudz apgrūtināta loģiskā domāšana, savu ideju un domu izskaidrošana...

Mājai un Dārzam

Sinoptiķim Bricim visai dažādas ziņas par šonedēļ gaidāmo laiku – VIDEO

  Iepriekšējās dienās ziņās jau izskanējušas prognozes, ka šonedēļ Latvijā gaidāms pirmais sniegs, tāpat iespējamas rudens...

Sinoptiķi nāk klajā ar pavisam jaunām ziņām par laiku turpmākajās dienās

Šajā nedēļā laika apstākļi būs mainīgi - gaidāmas gan pāris siltas dienas, kad termometra stabiņš...
Foto:Flickr.com/Robert Couse-Baker/CC

Šonedēļ laiks būtiski mainīsies, brīdina par nakti uz otrdienu

  Sinoptiķis Jānis Trallis savā "Twitter" kontā ieskicējis to, kāds laiks būs šonedēļ, īpaši izceļot nakti...