Pazīstamais dabas laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas savā interneta blogā vēsta par maija mēnesī gaidāmo laiku.

“Šogad aprīlis maijam „izgrieza pogas” gan ar salapojušiem kokiem, gan ar ievziedu, lakstīgalas dziesmām un dzeguzes kūkojumu. Atliek tikai cerēt, ka arī pavasara pēdējais mēnesis maijs kaut ko nočieps vasaras pirmajam mēnesim jūnijam. Piemēram, rudzu ziedu un pirmās meža zemenes… Lai nu kā, bet tautas gudrība par maiju saka, ja maija sākums vēss, tad beigas būs vasarīgi siltas un otrādi. Ja lapu mēnesis slapjš un lietains, tad sauss jūnijs un septembris. Maijā parasti ik pēc septiņiem gadiem atkārtojas “ievzieda vēsums”, kad naktīs ir salnas, bet dienā lietus, krusa un nereti arī snieg “dzeguzes sniegs”. Miglas un sniegs maijā paredz auglīgu vasaru, bet pērkons – bagātu. Ja ziedu mēnesī birst krusa, tad vasara vēsa un lietaina.

Atbilstoši pagājušai ziemai, arī pavasaris šogad mūs kaitināja ar mainīgiem laikapstākļiem, kam patīk izspēlēt dažādus jokus. Laikapstākļi pavasara nozīmīgajās dienās – Jāzepa diena (19. marts), Pavasara Māra (25. marts) un 7. aprīļa nakts norāda uz to, ka ne tikai aprīlī, bet arī maijā un jūnija pirmajā pusē vēl iespējamas nakts salnas. Tādās reizēs arī Jāņu vakars un nakts ir vēsi.

Kalendārā pavasara pēdējais mēnesis maijs kopumā rādās būt tuvu normai temperatūru ziņā, bet nokrišņu vairāk kā parasti.

Maija pirmajā pusē, ievziedā, vēl iespējamas nakts salnas un krusa. Temperatūra dienas laikā robežās no plus 8 līdz plus 16 grādiem. Dažās naktīs salna no mīnus 1 līdz mīnus 5 grādiem. Nokrišņi šajā laikā īslaicīgi, bet tie var būt kā spēcīgs brāzmains lietus un krusa.

Maija vidū pārsvarā silts un sauss. Saule mīsies ar mākoņiem, daždien neliels lietutiņš un dienas laikā gaiss var iesilt līdz plus 20, 23 grādiem. Vēlāk, ābeļziedā, kas šogad varētu būt laikā ap 20. maiju, vairāk nokrišņu, arī pērkona negaisi un temperatūras svārstības robežās no plus 14 līdz plus 20 grādiem.

Mēneša otrajā pusē, laikā ap Mokeju (23. maijs) un Urbānu (25. maijs), iespējami arī vasarīgi laikapstākļi, kad temperatūra dienas laikā var paaugstināties līdz plus 25, plus 27 grādu atzīmei. Šajā laikā arī naktis vasarīgi siltas. Bet tā vēl nebūs vasara, jo pēc šīm siltajām dienām varam piedzīvot pērkona negaisus, stiprus nokrišņus un temperatūras kritumu par 10 grādiem. Maija beigas var izrādīties salīdzinoši vēsas, lietainas un vējainas, ar temperatūru dienas laikā no plus 13 līdz plus 17 grādiem.

Tālāk sekojošais jūnijs gan rādās būt pārsvarā saulains un sauss, bet ar dzestrām naktīm.”

Iepriekšējais rakstsMilzīgi jaunumi Andra Kiviča dzīvē
Nākamais raksts“Šoks, prieks, neticība, laime!” – jauns celtnieks no Ventspils kļūst stāvus bagāts