Lieldienas nav iedomājamas bez olām un klasiskiem svētku ēdieniem, taču šis ir arī īstais laiks izmēģināt ko jaunu – kā nekā pēc jaunas elpas pavasarī tiecas pat pati daba! Tāpēc pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā divas jaunas receptes Lieldienu galdam. To pamatā izmantoti klasiski Lieldienu produkti, tomēr paši ēdieni priecīgi pārsteigs pat radošus svētku svinētājus!

Ar zaļo zirnīšu krēmu pildītas olas

Sastāvdaļas

10 cieti vārītas olas

400 g saldētu zaļo zirnīšu

3 ēdamk. grieķu jogurta

1/2 tējk. Dižonas sinepju

2 ēdamk. Vusteršīras jeb Vusteras mērces

Sāls, melnie pipari

Redīsu asni vai citi zaļumi rotāšanai

 

Pagatavošana

  • Pagatavo zirņu biezeni, katliņā uzvārot ūdeni, pievienojot tam saldētus zirnīšus un vārot ~10 min, līdz tie ir pilnībā gatavi un mīksti.
  • Ūdeni nokāš, zirnīšus sablenerē viendabīgā masā.
  • Cieti novārītas olas gareniski pārgriež uz pusēm, uzmanīgi izņem olu dzeltenumus un saliek tos palielā bļodā;
  • Olu dzeltenumus saspaida ar dakšu, pievieno tiem zirņu biezeni, jogurtu, sinepes, piparus, sāli un Vusteršīras mērci. Visu kārtīgi samaisa līdz viendabīga krēma konsistencei.
  • Piepilda olas baltumus ar iegūto krēmu, rotā ar zaļumiem un pasniedz!

 

Vieglā burkānkūka ar rikotas siera krēmu

Šī ir pavasarīga kūka ar samazinātu cukura daudzumu, jo tās pamatam izmantoti saldie burkāni – kā nekā viens no spilgtākajiem Lieldienu simboliem ir tieši zaķis, kam tik ļoti piestāv burkāni!

Sastāvdaļas

160 g uz smalkas rīves sarīvētu burkānu

80 g rafnētās rapšu eļļas

35 g augstākā labuma kviešu miltu

100 g speltas kviešu miltu (tos var aizvietot arī ar augstākā labuma miltiem)

1/2 tējk. sodas

1/2 tējk. cepamā pulvera

1 tējk. kanēļa

50 g brūnā cukura

2 olas

2 saujas rupji sakapātu valriekstu

vaniļas ekstrakts/cukurs pēc garšas

 

Krēmam

180 g rikotas siera

2 ēdamk. medus

125 g krēmsiera

50 g 35% saldā krējuma

 

Pagatavošana

  • Bļodā ielej eļļu, pievienot olas, cukuru un visu samaisa.
  • Pievieno masai cukuru un burkānus, vēlreiz kārtīgi samaisa.
  • Masā ieber miltus, kanēli, sodu, cepamo pulveri, visu sajauc.
  • Iemaisa valriekstus.
  • Mīklu ielej iepriekš ietaukotā veidnē un liek cepties līdz 180 grādu karstumam sakarsētā cepeškrāsnī.
  • Cep aptuveni 30 minūtes.
  • Kūkas pamatni pilnībā atdzesē un pārgriež gareniski uz 2 daļām, iegūstot 2 plānas biskvīta plātnes.
  • Gatavo krēmu – saputo rikotas sieru, krēmsieru, saldo krējumu un medu.
  • Pusi krēma vienmērīgi izklāj uz atdzesētā biskvīta plātnes.
  • Pa virsu krēmam liek otru biskvīta plātni un uz tās – atlikušo krēmu.
  • Rotā svētku noskaņās
Iepriekšējais rakstsLatviju krīzes laikā šķērsojis kilometru (!) garš vilciena sastāvs – VIDEO, FOTO
Nākamais rakstsNacionālais veselības dienests pirms Lieldienām nācis klajā ar svarīgu informāciju Latvijas iedzīvotājiem