Ābolu daudzveidīgās pielietošanas dēļ ābele jau izsenis ir viens no populārākajiem augļkokiem latvieša piemājas dārzā. Ābolus lieto gan tautas medicīnā, gan skaistumkopšanā un, protams, arī kulinārijā. Lai gan pierasts uzskatīt, ka šis auglis izcili iederas tikai desertos, tā unikālo īpašību dēļ ābols plaši tiek lietots arī sāļajos ēdienos –  kā uzkodās, tā pamatēdienos.

 

Par šī tik tradicionālā augļa ne tik ierasto “ampluā” un ābolu lielisko pielietojumu sāļajos ēdienos stāsta Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.

 

 

Garšas unikalitāte

Atkarībā no ābolu šķirnes un to ražas novākšanas laika ābolu garšas atšķiras –  vasaras āboli parasti ir nedaudz saldāki, savukārt rudens šķirnes ir skābenākas. Tiesa, nedrīkst aizmirst, ka rudenī pēc ražas novākšanas augļi vēl vairākus mēnešus nogatavinās, kļūstot saldenāki. Tāpēc mūsu platuma grādos ir pieejama tik plaša ābolu garšu daudzveidība, kas lieti noder, gatavojot gan saldos, gan sāļos ēdienus. Pamatēdienos un sāļajās uzkodās vislabāko garšas balansu var rast, izmantojot rudens ražas laikā ievāktos augļus, skaidro šefpavārs Normunds Baranovskis.

 

 

Ābols laika griežos

Var šķist, ka augļu pievienošana pamatēdienos vai uzkodās ir jaunu garšu piedzīvojumu meklēšana 21. gadsimta virtuvē, taču tā nebūt nav. Kā skaidro Normunds Baranovskis, ābols jau izsenis pavārgrāmatās tiek pieminēts kā sāļo ēdienu sastāvdaļa, piemēram, cūkgaļas cepetī vai plaši pazīstamajos salātos “siļķe kažokā” savulaik ikviena mājsaimniece klāt pievienoja ābolu –  šobrīd gan to dara vien retais. Mūsdienās ābolu visbiežāk pievieno uzkodās un salātos, lai paspilgtinātu un atsvaidzinātu kopējo ēdiena garšu. Savukārt pamatēdienos to vairs neizmanto tik bieži, ja neskaita dažādu veidu mērcēs vai piedevās (nereti nedaudz sasālīti āboli ar pīles taukiem tiek pasniegti kopā ar svētku cepeti).

 

 

Lieliska saskaņa

Salātos ar ābolu var eksperimentēt visnotaļ brīvi. Ļoti labi saskaņa ābolam ir ar tādiem produktiem kā burkāni, selerija sakne, rieksti, gurķis un salātlapas, tādēļ šos produktus var miksēt nebaidoties, stāsta Normunds. Tāpat izcila garšu kombinācija veidosies, ja ābolus pievienosi siera vai vistas gaļas salātiem, piešķirot tiem vēl nebijušu svaigumu. Kā skaidro šefpavārs, franču kulinārijā ābolus pievieno, gatavojot dažādu putnu gaļas ēdienus, piemēram, pastētes, kurās izmanto ābolu brendiju, tāpat arī sautējumos vai cepešos, kurus pilda ar ābolu un rozīņu maisījumu.

 

Šefpavārs Normunds Baranovskis atgādina: pirms ēdienam pievieno ābolus svaigā veidā, tos noteikti vajadzētu apslacīt ar citrona sulu vai vieglu etiķi, lai auglis neoksidējas un neiekrāsojas melns,saglabājot savu izteiksmīgo krāsu.

Sabiedrība

Brīdina par populāru internetveikalu, kurš nepiegādā preces un neatgriež naudu

  Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) sodījis vienu no interneta veikaliem, konkrēti, SIA “Kasija”, kas apkalpo...
Foto:Unsplash.com/CC

Naktī uz svētdienu jāpagriež pulksteņa rādītāji

  Latvijā pāreja atpakaļ no vasaras laika notiks šā gada 25. oktobrī plkst.04:00 (naktī no sestdienas...

Sastopot policiju, vairāki autovadītāji Latgalē pieņēmuši, iespējams, sliktākos lēmumus savā dzīvē

  Nedēļas nogale Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes darbiniekiem ir pagājusi saspringti. Reģistrēti vairāki gadījumi, kuros...

Horoskopi un Testi

Foto:Calgaryisawesome.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 21. oktobris

  Šodien planētas ir tādā stāvoklī, lai iedvesmotu tavus radošos centienus. Velti laiku, lai izveidotu kaut...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai: 20. oktobris

  Planētas šodien dod papildus enerģiju visiem. Izdomā, kur noteikti tev jāliek šis spēks lietā, neiztērē...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 19. oktobris

Šodien būs jauna motivācija meklēt stabilitāti savā dzīvē. Atrodi to smaguma centru, kas ļaus tev...

Mājai un Dārzam

flicr/PROJames Jordan

Izskan pirmās ziņas par laiku oktobra pēdējā nedēļā

  LTV laika ziņu redaktors Toms Bricis Latvijas sabiedrisko mediju portālā lsm.lv pastāstījis par šīs nedēļas...

Nedēļas vidū laiks jūtami mainīsies – stāsta sinoptiķis Toms Bricis – VIDEO

  LTV laika ziņu redaktors Toms Bricis sarunā ar raidījumu "Rīta Panorāma" stāsta par pirmo sniegu...
hdwallpapers.cat

Izplatīts brīdinājums par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laiku pirmdien. 18.-19.10.2020. nakts vidū vietām Latvijā...