Ābolu daudzveidīgās pielietošanas dēļ ābele jau izsenis ir viens no populārākajiem augļkokiem latvieša piemājas dārzā. Ābolus lieto gan tautas medicīnā, gan skaistumkopšanā un, protams, arī kulinārijā. Lai gan pierasts uzskatīt, ka šis auglis izcili iederas tikai desertos, tā unikālo īpašību dēļ ābols plaši tiek lietots arī sāļajos ēdienos –  kā uzkodās, tā pamatēdienos.

 

Par šī tik tradicionālā augļa ne tik ierasto “ampluā” un ābolu lielisko pielietojumu sāļajos ēdienos stāsta Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.

 

 

Garšas unikalitāte

Atkarībā no ābolu šķirnes un to ražas novākšanas laika ābolu garšas atšķiras –  vasaras āboli parasti ir nedaudz saldāki, savukārt rudens šķirnes ir skābenākas. Tiesa, nedrīkst aizmirst, ka rudenī pēc ražas novākšanas augļi vēl vairākus mēnešus nogatavinās, kļūstot saldenāki. Tāpēc mūsu platuma grādos ir pieejama tik plaša ābolu garšu daudzveidība, kas lieti noder, gatavojot gan saldos, gan sāļos ēdienus. Pamatēdienos un sāļajās uzkodās vislabāko garšas balansu var rast, izmantojot rudens ražas laikā ievāktos augļus, skaidro šefpavārs Normunds Baranovskis.

 

 

Ābols laika griežos

Var šķist, ka augļu pievienošana pamatēdienos vai uzkodās ir jaunu garšu piedzīvojumu meklēšana 21. gadsimta virtuvē, taču tā nebūt nav. Kā skaidro Normunds Baranovskis, ābols jau izsenis pavārgrāmatās tiek pieminēts kā sāļo ēdienu sastāvdaļa, piemēram, cūkgaļas cepetī vai plaši pazīstamajos salātos “siļķe kažokā” savulaik ikviena mājsaimniece klāt pievienoja ābolu –  šobrīd gan to dara vien retais. Mūsdienās ābolu visbiežāk pievieno uzkodās un salātos, lai paspilgtinātu un atsvaidzinātu kopējo ēdiena garšu. Savukārt pamatēdienos to vairs neizmanto tik bieži, ja neskaita dažādu veidu mērcēs vai piedevās (nereti nedaudz sasālīti āboli ar pīles taukiem tiek pasniegti kopā ar svētku cepeti).

 

 

Lieliska saskaņa

Salātos ar ābolu var eksperimentēt visnotaļ brīvi. Ļoti labi saskaņa ābolam ir ar tādiem produktiem kā burkāni, selerija sakne, rieksti, gurķis un salātlapas, tādēļ šos produktus var miksēt nebaidoties, stāsta Normunds. Tāpat izcila garšu kombinācija veidosies, ja ābolus pievienosi siera vai vistas gaļas salātiem, piešķirot tiem vēl nebijušu svaigumu. Kā skaidro šefpavārs, franču kulinārijā ābolus pievieno, gatavojot dažādu putnu gaļas ēdienus, piemēram, pastētes, kurās izmanto ābolu brendiju, tāpat arī sautējumos vai cepešos, kurus pilda ar ābolu un rozīņu maisījumu.

 

Šefpavārs Normunds Baranovskis atgādina: pirms ēdienam pievieno ābolus svaigā veidā, tos noteikti vajadzētu apslacīt ar citrona sulu vai vieglu etiķi, lai auglis neoksidējas un neiekrāsojas melns,saglabājot savu izteiksmīgo krāsu.

Sabiedrība

Policisti notver vairākus “zemu lidojošus” spēkratus – “Ferrari” un “Lamborghini” – VIDEO

  Aizvadītajās brīvdienās, kad Latvijā starptautiska pasākuma norises laikā bija ieradušās dažādas luksusa klases automašīnas, Valsts...
Foto:Flickr.com/Michel Filion/CC

Diemžēl trešdiena sākusies ar skumju ziņu

  Aizvadītajā diennaktī valstī reģistrēti 76 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cietušas 25 personas un viena gājusi...

Zināms, kad mazināsies karstums; aizvien spēkā oranžais brīdinājums

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izplatījis oranžo brīdinājumu par karstumu no trešdienas līdz sestdienai...

Bīstamā apdzīšanā uz ceļa Vidzemē notiek liela nelaime – VIDEO

  Kā vēsta TV3 raidījums "Degpunktā", Siguldas novadā uz ceļa, kas savieno Straupi un Lēdurgu otrdien...

Aprit ceturtdaļgadsimts kopš daudzu likteņus izpostījušās Talsu traģēdijas – VIDEO

  Pirms 25 gadiem Talsos Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta svētku laikā, 19 metru augstumā nolūstot...

Meitenīte Gaujā atrasta jau vairākas reizes pārmeklētā vietā – VIDEO

  Skumjas ziņas otrdien saņemtas no Siguldas. Pēc gandrīz trīs diennakšu ilgiem nepārtrauktiem meklēšanas darbiem izdevies...

Horoskopi un Testi

Foto:Amazingpicturesforall.blogspot.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 29. jūnijs

  Dienas pirmā puse solās būt visai nemierīga. Iespējamas biežas garastāvokļa svārstības, kas var izraisīt dažādu,...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 28. jūnijs

  Dienas pirmā puse visai produktīva mājsaimniecības darbiem. Tos paveiksi rūpīgi un tas dos lielu gandarījumu....

10 lietas, kas padara traku katras horoskopa zīmes pārstāvi

Vai zini, kas ir tās lietas, kas visvairāk kaitina katru horoskopa zīmi? Katrai zīmei šādu...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 27. jūnijs

Šodien nāksies pievērsties jautājumu risināšanai, kas skar romantisko dzīvi. Tāpat iespējams, ka būs nepieciešams pieņemt...
Foto:Flickr.com/llee_wu/CC

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 27. jūnijs – 3. jūlijs

  Ko zvaigznes sola jūnija pēdējām dienām un jūlija sākumam?     Auns Šobrīd, iespējams, esi ļoti atkarīgs no apkārtējiem...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 26. jūnijs

  Planētu pozīcija dienas pirmajā pusē nodrošinās diezgan intensīvus notikumu apstākļus. Tava uzvedība var kļūt noteiktāka,...

Mājai un Dārzam

Zināms, kad mazināsies karstums; aizvien spēkā oranžais brīdinājums

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izplatījis oranžo brīdinājumu par karstumu no trešdienas līdz sestdienai...

Izskan ļoti nopietns brīdinājums par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši sarkano brīdinājumu par stipru karstumu visā valsts...
spiritualjourneyguide.com

Beidzot izskan patīkama ziņa – kad beigsies svelmainais karstums?

  Sinoptiķis Jānis Trallis savā "Twitter" kontā atklājis, kad šonedēļ Latvijā valdošais svelmainais karstums beigsies. "Pastāv iespēja,...