Sildošu un sātīgu rudens ēdienu pagatavošanai nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā divas veģetāras rudenīgu ēdienu receptes.

Vegāniskais brokoļu-kartupeļu karijs,

Sastāvdaļas (4-6 porcijām)

  • 4 ēdamk. augu eļļas
  • 2 vidēji lieli sīpoli
  • 4 ķiploku daiviņas
  • 1 liels brokolis
  • 4 kartupeļi
  • 4 burkāni
  • 2 paprikas
  • 400 g konservētu turku zirņu bez šķidruma
  • 800 g kokosriekstu piena
  • 1 ēdamk. karija garšvielu pulvera
  • 1 tējk. kumīna
  • 1/2 tējk. maltā koriandra
  • 1 ēdamk. sezama sēklu
  • 2 ēdamk. zemesriekstu sviesta
  • 2 ēdamk. sojas mērces
  • sula no 1 laima
  • sāls, melnie pipari pēc garšas
  • rīsi, makaroni vai nūdeles pasniegšanai

 

Pagatavošana

  • Nomizo un smalki sakapā sīpolus un ķiplokus. Nomazgā pārējos dārzeņus.
  • Kartupeļus sagriez palielos kubiņos, brokoļus sadali mazās ziedkopās, burkānus un papriku sagriez plāksnītēs.
  • Lielā, dziļā pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus aptuveni 1 min.
  • Pievieno kartupeļus un apcep 5-7 minūtes, ik pa laikam apmaisot.
  • Pievieno karija pulveri, kumīnu koriandru, apmaisi.
  • Pievieno brokoļus, burkānus, papriku un ķiplokus, maisot visu apcep dažas minūtes.
  • Pielej dārzeņu maisījumam klāt glāzi ūdens, uzliec vāku un pasautē aptuveni 3 min.
  • Pievieno turku zirņus, kokosriekstu pienu, sojas mērci, zemesriekstu sviestu. Visu apmaisi, uzvāri un turpini gatavot uz mērēnas uguns aptuveni 5-10 min, līdz kartupeļi ir mīksti un mērce ir nedaudz sabiezējusi.
  • Beigās pievieno sulu no laima vai citrona, sali un piparus pēc garšas. Pasniedz kopā ar rīsiem, makaroniem vai nūdelēm.

 

Šo ēdienu droši var salikt arī nelielos trauciņos un sasaldēt ēšanai vēlāk.

 

Krēmīga siera polenta ar sēņu ragū

 Sastāvdaļas (4-6 porcijām)

  • 200 g kukurūzas putraimu
  • 600 ml buljona vai ūdens
  • 1 smalki sakapāts sīpols
  • 3 smalki sakapātas ķiploka daiviņas
  • 1/4 tējk. rīvēta muskatrieksta
  • 1 tējk. sviesta
  • 150-200 ml piena
  • 100 g rīvēta cieta siera
  • 50 g siera ar zilo pelējumu
  • sāls, melnie pipari pēc garšas
  • 500 g sēņu (gailenes, baravikas, bekas, šampinjoni)
  • 1 ēdamk. augu eļļas
  • 1 neliels, smalki sagriezts sīpols,
  • 2 smalki sakapātās ķiploka daiviņas,
  • 1/2 tējk. kaltēta timiāna vai oregano
  • 1 ēdamk. sviesta

Pagatavošana

  • Lielā katlā apcep sviestā sīpolus un ķiplokus.
  • Pielej ūdeni, uzvāri un pakāpeniski ieber kukurūzas putraimus.
  • Gatavo uz lēnas uguns līdz putraimi ir pilnībā gatavi (20-30 min).
  • Pievieno muskatriekstu, pienu, sierus, sāli un piparus pēc garšas, visu kārtīgi samaisi, lai izveidojas viendabīga konsistence un putra ir uzkarsusi.
  • Lielā pannā apcep eļļā sīpolus, lai tie kļūst zeltaini.
  • Pievieno sagrieztas sēnes, visu apmaisot, cep līdz šķidrums ir iztvaikojis un sēnes ir gatavas (10-15 min).
  • Pievieno klāt sviestu, timiānu, ķiplokus, sāli un piparus un cep vēl 3-5 min.
  • Pasniedz, kukurūzas biezputru jeb polentu, pārklājot to ar sēņu ragū.
Iepriekšējais rakstsDiemžēl piektdienas rīts sācies ar pagalam traģiskām ziņām
Nākamais rakstsRudens vīrusi un bērni – vai ir kāds burvju līdzeklis?