Turpinās atkusnis, paaugstinās ūdenslīmenis upēs, jo kūst sniegs un ledus. Arī turpmākajās dienās saglabāsies līdzīgi apstākļi – būs silts un gaidāmi nokrišņi. Ledus kūst, sairst, brīdina sinoptiķi!

Intensīvi ledus šodien iet centrālās daļas upēs. Lielupē turpinās ledus iešana garā posmā, šodien turpināsies ledus iešana arī Staļģenes – Jelgavas posmā, ledus sakustēšanās gaidāma arī pie Kalnciema. Turpināsies ledus iešana Daugavas lejteces baseina upēs: Mazā Jugla, Ogre, lielā jugla u.c., applūdīs plašākas teritorijas. Pļaviņu ūdenskrātuvē iespējama ledus sakustēšanās. Gaujas vidusteces un lejteces posmos sakustēsies un ies ledus. Turpināsies plašāka palieņu un zemāko vietu applūšana.

Rietumu daļas upēs ledus daudzviet jau izgājis, tomēr vairākos upju posmos joprojām saglabājušās piesalas, Ventā pie Vendzavas un Abavā pie Rendas nepilna ledus sega, piekrastes vaļumjoslas un ūdens uz ledus. Lielupes baseina upēs arī izteiktas ledus kušanas pazīmes, palielinās lāsmeņu platības, vietām ledus ir gājis un palikušas tikai piesalas, daudzviet ledus ir pacelts un gar krastiem ir vaļumjoslas, vairākos posmos plaisas ledus segā. Salacas baseina upēs gar krastiem piesalas vai palieku piesalas, bet atsevišķos posmos saglabājas ledstāve. Gaujā ledus sega vai nepilna ledus sega, vietām ūdens uz ledus. Gaujas baseina upēs atsevišķos posmos saglabājas ledus sega, bet straujākajos tikai gar krastiem piesalas. Daugavā lielākoties ledus sega ar lāsmeņiem, ūdens uz ledus, sniegūdens lāmas, posmā pie Krāslavas un Jēkabpils piesalas, bet pie Pļaviņām ledus sega. Pie Jēkabpils ledus iešana. Daugavas baseina upju straujākajos posmos brīvs vai piesalas gar krastiem, bet lielākoties upēs ledus sega ar lāsmeņiem, ūdens uz ledus, sniegūdens lāmas, vietām nepilna ledus sega.

Tuvākajās dienās turpināsies atkusnis, kusīs gan ledus, gan sniegs, gaidāmi arī nokrišņi. Upēs turpinās sairt ledus sega, gaidāma ledus iešana. Ledus iešanas laikā būs krasas ūdenslīmeņa svārstības un vairākos upju posmos var veidoties sastrēgumi. Iespējama plašāka palieņu un zemāko vietu applūšana. Pastāv iespēja, ka gada nogalē būs spēkā brīdinājumi par paaugstinātu ūdens līmeni. 

Atkušņa maksimums gaidāms janvārī.

Gaujas baseina upēs gaidāmais ūdenslīmeņa kāpums 0,4…1,5 m, maksimums 3.-9. janvārī.

Salacas baseina upēs gaidāmais ūdenslīmeņa kāpums 0,6…1,3 m, maksimums 2.-6.janvārī, atsevišķos posmos vēlāk.

Daugavā gaidāmais ūdenslīmeņa kāpums 1…3 m, maksimums 4.-6. janvārī.

Daugavas baseina upēs gaidāmais ūdenslīmeņa kāpums 0,8…2,5 m, maksimums 1.-12. janvārī.

Zemgales upēs gaidāmais ūdenslīmeņa kāpums 0,4…2,2 m, maksimums 3.-6. janvārī.

Kurzemes upēs gaidāmais ūdenslīmeņa kāpums 0,4…2,2 m, maksimums 1.-6. janvārī.

Sastrēgumu gadījumā ūdenslīmeņa kāpums var būt lielāks. Iespējama sastrēgumu veidošanās Lielupes augštecē, Gaujas lejteces posmā, Ogres upes lejtecē, Daugavā Jēkabpils-Pļaviņu posmā.

Neriskē! Nekāp uz ūdenstilpēs esošā ledus.

Iepriekšējais rakstsTavs horoskops veiksmīgai dienai – 31. decembris
Nākamais rakstsUģi Kuģi uz ielas ģimenes priekšā nosauc par “lielāko lo*u Latvijā” – viņš nepaliek atbildi parādā