Svētdien dienā Latviju no rietumiem sasniegs plaša nokrišņu zona, tādēļ daudzviet gaidāms lietus un pērkona negaiss, vietām valsts ziemeļos līs stipri, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Svētdienas vakarā un naktī uz pirmdienu dienvidos esošā ciklona ietekmē ilgstoši līs lielākajā daļā Latvijas teritorijas, iespējams arī pērkona negaiss. Vietām līs ļoti stipri, savukārt dažviet Latgalē gaidāms pat ekstremāli stiprs lietus, kā arī vējš negaisa laikā var būt brāzmains.

Jau aizvadītās nedēļas laikā vairākkārt pieredzētas intensīvas lietavas, kā rezultātā daudzās novērojumu stacijās pārsniegta mēneša nokrišņu norma, applūdušas pļavas, dārzi un sējumi, upēs paaugstinājies ūdens līmenis, appludinot palienes un zemākās vietas. Latvijas centrālās un austrumu daļas upju baseinos ir spēkā dzeltenās un oranžās pakāpes brīdinājumi par ļoti augstu ūdens līmeni. 

Svētdienas un pirmdienas lietavu rezultātā gaidāma vēl plašāka teritoriju applūšana. Nākamās darba nedēļas sākumā Latvijas upju baseinos gaidāma ūdens līmeņa paaugstināšanās. Gaujas baseina augšteces upēs, kā arī Aiviekstes baseina upēs ilgstoši saglabāsies paaugstināts ūdens līmenis. Lokāli intensīvas lietusgāzes var izraisīt ļoti strauju ūdens līmeņa paaugstināšanos dienvidaustrumu daļas upju baseinos.

Pastāv riski, ka atsevišķās vietās applūdīs arī ēkas un var tikt izskaloti ceļi. Uz ceļiem būs bīstami braukšanas apstākļi pasliktinātas redzamības un akvaplanēšanas dēļ.

LVĢMC sinoptiķi un hidrologi seko līdzi prognožu datiem. Izvērtējot jaunāko informāciju, sestdien tiks sagatavoti un izplatīti brīdinājumi. Ir augsta varbūtība, ka daudzviet Latvijā tiks izplatīts dzeltenā līmeņa brīdinājums par ilgstošu un stipru lietu, savukārt dienvidu rajoniem pat oranžā līmeņa brīdinājums par ļoti lielu nokrišņu daudzumu.

Iepriekšējais rakstsTavs horoskops veiksmīgai dienai – 18. jūnijs
Nākamais rakstsAndris Kivičs un viņa tēvs neklusē par savām sarežģītajām attiecībām