Izdevums “Privātā dzīve” savā 17.-23. janvāra numurā aptaujā sabiedrībā zināmas personības par pēdējā laikā jezgu sacēlušo jautājumu – vadošajām valsts amatpersonām no šī gada ļoti ievērojami palielināts atalgojums. Savas domas izteic arī skatuves leģendas Jolanda Suvorova un Viktors Lapčenoks, kuru pensijas ir pat desmitiem reižu mazākas par politiķu atalgojumu.

Valsts prezidenta atalgojums palielināts no 6260 līdz 7962 eiro, Saeimas priekšsēdētāja atalgojums no 4565 līdz 7962, parlamentārā sekretāra alga 3841 eiro vietā nu būs 6256, premjeram atalgojums celts no 5216 uz 7962, ministriem – no 4952 uz 7052, bet Saeimas deputātiem no 2963 uz 3981 plus īres un transporta kompensācijas, ja tādas pienākas un tiek pieprasītas.

Komiķe Jolanda Suvorova, kura jau gadiem ar savu nelielo 400 eiro pensiju knapi spēj izdzīvot, neslēpj – jābūt lielai bezkaunībai, lai atalgojumu sev palielinātu tik grūtos laikos. Ja viņai būtu 600-700 eiro pensija, varbūt justos kā cilvēks, bet nu, stāvot rindā veikalā, jāskaita monētas, vai pietiks maizei. Rupjmaizes un baltmaizes kukulīši kopā maksā teju 4 eiro. Tāpat daudz naudas mēnesī aiziet zālēm, esot jāmaksā arī kredīts un rēķini par mājokli, telefonu. Komiķe neslēpj, ka pensijas dienā ir pamatīgas galvassāpes par to, kā visu nomaksāt. Viņa atzīst, ka pensionāri neprasa miljonus – paaugstiniet pensijas kaut par 150 eiro!

Tikmēr estrādes leģenda Viktors Lapčenoks neizprot, kur palikuši solījumi par 500 eriro pensijām. Viņam pašam ir vien 260. Politiķu algu palielinājumu viņš sauc par bezkaunību. Agrāk ar 50 eiro veikalā sanākuši divi lieli maisi, tagad tikai viens. Un pārtika jau ne tuvu nav vienīgie izdevumi – par apkures sezonu iepriekš maksājis ap 700 eiro, nu tie būšot 1500. Arī elektrība ir ļoti dārga. Veselības dēļ Viktors vairs nepiedalās lielos koncertos, uzdzied vien mazās mājas ballītēs – bez tām rēķinus vispār nespētu samaksāt. Viņam nav ne jausmas, kā iztiek tie, kuriem nav šādu piepelnīšanās iespēju.

Visu rakstu un daudzu citu viedokļus lasiet 17.-23. janvāra izdevumā “Privātā dzīve”!

Iepriekšējais rakstsKur pazudis kādreiz tik populārais mūziķis Andris Ērglis?
Nākamais rakstsDiemžēl otrdienas rīts sācies ar traģēdiju Liepājas pusē