Upenes ir pazīstamas ar bagātīgu C vitamīna saturu un citām vērtīgām īpašībām. Turklāt tās tiek plaši izmantotas ne vien pārtikā, bet arī farmācijā un skaistumkopšanā. Vai upenes patiešām ir C vitamīna krātuves? Ko citu vērtīgu tās sniedz mūsu organismam un kā tās vislabāk lietot uzturā? Konsultē BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Upenes ir vienas no dārza ogu karalienēm. Tās tiek gatavotas ziemas krājumiem, saldētā veidā uzglabājot veselas ogas, ogas blendējot ar cukuru, tiek vārīti ievārījumi un ogas un lapas tiek kaltētas arī tējai, stāsta sertificēta uztura speciāliste L. Sondore. Turklāt upenēm ir neatkārtojami bagātīga garša.

 

Veselīgas un vērtīgas

Upenes satur organiskās skābes, flavonoīdus, šķiedrvielas, beta-karotīnu, C, E, B grupas vitamīnus un no minerālvielām – kāliju, kalciju, magniju un fosforu. Turklāt upenes ir vienas no bagātākajiem C vitamīna avotiem – 100 grami upeņu ogu satur 177 mg C vitamīna. Tas ir ievērojami vairāk nekā citrusaugļos. Tā, piemēram, 100 grami apelsīnu satur tikai 49 mg C vitamīna. No mūsu vietējām dabas veltēm vairāk C vitamīna satur tikai mežrožu augļi – 1250 mg un smiltsērkšķi – attiecīgi 450 mg C vitamīna. Pieaugušajiem iesaka uzņemt dienā 75-100 mg C vitamīna, ko var nodrošināt, apēdot mazāk nekā 50 gramus upeņu ogu. Visvērtīgākās ir svaigas ogas, kuras jālieto uzturā tieši vasarā kā C vitamīna avots un vispārējs organismu stiprinošs līdzeklis. Tās noder imūnsistēmas, redzes, sirds un asinsvadu, gremošanas sistēmas, locītavu un ādas veselībai, kā arī cīņā ar novecošanos. Ogas apstrādājot (žāvējot vai termiski apstrādājot), mazinās C vitamīna daudzums. Tādēļ viens no veidiem, lai ogas saglabātu vairāk vērtīgo vielu, ir ogas ziemai sasaldēt.

Arī uztura speciāliste L. Sondore uzsver, ka vislabāk ir ēst svaigas ogas sezonā, jo C vitamīns ir karstuma neizturīgs un vārot ievārījumos tas zūd – paliek tikai gards, salds našķis pie putrām un pankūkām.  Ievārījumā labāk saglabāsies minerālvielas. Upenes satur arī antioksidantus, no kuriem īpaši jāuzsver antocianīni, kas tiek pētīti saistībā ar labas redzes saglabāšanu un neinfekciju slimību profilaksi. Ogās ir polifenoli, flavonoīdi, katehīni, kumarīni. Tām ir pretiekaisuma un antibakteriāla iedarbība. Bagātīgā sastāva dēļ ogas tiek dēvētas par imunitātes sargiem un tiek izsenis lietotas teju ikvienā ģimenē. Tajās ir pektīnvielas, ēteriskās eļļas, organiskās skābes, sēklās – nepiesātinātās taukskābes.

Ēdot upenes, mēs rūpējamies arī par savu kuņģa un zarnu traktu, jo ogas satur šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielas. Noteikti konsultējieties ar savu ārstu par svaigu ogu lietošanu uzturā, ja jums ir gremošanas trakta saslimšanas – tās sava dabīgā skābuma dēļ var veicināt   atvilni. Tāpat noteikti nebūtu ieteicams ogas ēst tukšā dūšā.

Uzturā dažādām vajadzībām tiek lietotas ne vien upeņu ogas, bet arī lapas, kas satur ēteriskās eļļas.

 

Upenes tējās un citur

Drogas pagatavo gan no upeņu ogām, gan lapām un pumpuriem, stāsta klīniskā farmaceite I. Priedniece. Upeņu ogas žāvē cepeškrāsnī vai speciālās kaltēs un izmanto uzlējumu un novārījumu pagatavošanai. Šāda tēja stiprina organisma aizsargspējas un noder kā vitamīnu avots. To izmanto saaukstēšanās un infekcijas slimību gadījumā, un tai piemīt sviedrējoša, urīndzenoša un pretiekaisuma darbība. Tautas medicīnā upeņu ogu novārījumu izmanto arī hipertensijas gadījumā. Upeņu augļi ietilpst vitamīnu tēju un tējām bērniem sastāvā.

Savukārt upeņu lapas izmanto kā organismu spēcinošu drogu, vielmaiņas uzlabošanai, arī locītavu slimību gadījumā. Tām piemīt sviedrējoša un urīndzenoša darbība. Ādas slimību gadījumā tās izmanto peldēm.

Kā garšvielu  izmanto upeņu pumpurus un lapas, kas aktuālas gurķu konservēšanas laikā. Upeņu sulu, tās koncentrātu, ogu pulveri izmanto uztura bagātinātāju sastāvā, kā arī to krāsas un garšas, arī smaržas uzlabošanai, bērniem un pieaugušajiem.

Upeņu ogu ekstraktu izmanto arī kosmētisko līdzekļu – ziepju, skrubju, dušas želeju, vannas bumbu, ķermeņa jogurtu un citi līdzekļu – ražošanā.

Vērtīga ir arī upeņu sēklu eļļa, kas kalpo kā Omega-6 taukskābju avots. To izmanto uztura bagātinātājos kopā ar citām eļļām, piemēram, zivju eļļu, linsēklu, ķirbju sēklu un olīveļļu, sirds un asinsvadu sistēmas, ādas un matu veselībai, kā arī sievietes veselībai.

Ārīgi izmanto ķermeņa eļļās, krēmos rokām, sejai, ķermenim, lai barotu, mitrinātu un uzlabotu ādas elastību.

Piesardzība! Cilvēkiem, kas lieto antikoagulantus, jāievēro piesardzība, lietojot upenes uzturā, jo tās var palēnināt asins recēšanu. Konsultējieties par to ar savu ārstējošo ārstu.

 

Upeņu laika receptes

Uztura speciāliste L. Sondore iesaka sezonā apēst vismaz glāzi ogu dienā svaigā veidā – pievienojiet tās kokteiļiem, biezpienam, gatavojot ogu sorbetus, pievienojiet ogas zaļajiem lapu salātiem! Te dažas idejas iedvesmai:

 

Clafoutis ar upenēm un avenēm

Nepieciešamās sastāvdaļas: 1 glāze ogu, 50 g cukura, 4 olas, 1 glāze trekna piena (~240 ml), kardamons, vaniļas cukurs, 120 g kviešu miltu, 1-2 ēdamkarotes sviesta un taukvielas veidnes ietaukošanai, karstumizturīga panna.

Pagatavošanas gaita:

  1. Olas sakuļ ar cukuru un garšvielām. Pievieno izkausētu sviestu, pienu un miltus, visu sakuļ.
  2. Ogas liek ietaukotā veidnē. Tām var pievienot vasaras augļus pēc izvēles. Pārlej mīklu, liek uz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī un cep ~ 35 minūtes. Ēd viegli atdzesētu.

 

Vasaras salāti ar upenēm

Nepieciešamās sastāvdaļas: aptuveni 120 g svaigas rukolas, 1 gatavs avokado, 1 sarkanais sīpols, 1 vidēja izmēra tomāts, sauja upeņu. Mērcei:  Extra virgin olīveļļa, sāls, drupināti melnie pipari, citrona sula. Pēc izvēles var pievienot gataviem salātiem Fetas, kazas sieru vai biezpienu.

Pagatavošanas gaita:

  1. Sīpolu sagriež plānos gredzenos, tomātus sagriež gabaliņos.
  2. Salātu sastāvdaļas liek bļodā, pievieno pagatavoto mērci, viegli sacilā, pārber ogas.

 

Baudiet upeņu laiku un stipriniet organismu!

Sabiedrība

Olga Kambala laimējusi loterijā

  STV šova "Slavenības. Bez filtra" zvaigzne Olga Kambala ir to slavenību vidū, kuri mēdz izmēģināt...

Liene Kiviča kļuvusi par Latvijas sieviešu skaistuma etalonu

  Liene Kiviča jūtas glaimota, jo ekstravagantākā Latvijas tetovētāja Sofija Valtere atklāj, ka daudzas sievietes vēlas...

Bekingemas pils nāk klajā ar paziņojumu

Viņas pēdējā atdusas vieta: Bekingemas pils publicē oficiālu attēlu ar karalienes Elizabetes II kapakmeni Vindzoras...

Godam izpildīta karalienes Elizabetes II pēdējā vēlēšanās

"Viņa nevēlējās, lai viņai būtu īpaša statuja vai pat izveidota atsevišķa piemiņas kapela Sv. Džordža...

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 26. septembris – 2. oktobris

  Vēl viena nedēļa pagājusi teju nemanot. Lapas sāk pamest koku zarus, un pie durvīm jau...

Megana Mārkla nākusi klajā ar ultimātu princim Harijam

Tiek vēstīts par to, ka savulaik princis Harijs ticis iebiedēts, jo Megana Mārkla draudējusi viņu...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 26. septembris

  Šī būs ļoti emocionāla diena. Tās laikā var palielināties vēlme izteikt savas jūtas un emocijas....
Foto:Flickr.com/Bernard Spragg. NZ/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 25. septembris

  Šī izrādīsies emocionāli grūta diena. Tavs stresa līmenis aizvien pieaugs dienas laikā. Neplāno jebkādus svarīgus...

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 26. septembris – 2. oktobris

  Vēl viena nedēļa pagājusi teju nemanot. Lapas sāk pamest koku zarus, un pie durvīm jau...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 24. septembris

  Dienas pirmā puse būs sarūpējusi veiksmīgas izdevības. Radoši, netradicionāli risinājumi šobrīd var izrādīties visefektīvākie un...

Horoskopa zīmes, kurām OKTOBRIS būs īpaši labvēlīgs

Uzzini, kuras dienas rudens otrajā mēnesī zvaigznēs tev ir ierakstītas pozitīvās krāsās, bet kuras iezīmē,...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. septembris

  Šī diena var veicināt pārmērības, kā arī nepamatoti augstu apetīti un prasības pret sevi un...

Mājai un Dārzam

Diemžēl nav patīkamu ziņu par laiku arī brīvdienās un nākamnedēļ – prognoze 7 dienām!

Piektdienas naktī notiks rudens ekvinokcija - brīdis, kad abas Zemes puslodes saņem vienādu daudzumu Saules...

Diemžēl nav patīkamu ziņu arī par turpmāk gaidāmo laiku

  Kā savā "Twitter" kontā vēsta sinoptiķis Jānis Trallis, šis rudens paies bez ierastās atvasaras jeb...
Foto:Flickr.com/Jani Halinen/CC

Izplata nopietnu brīdinājumu par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laiku otrdienas rītā. 20.09.2022. nakts otrajā pusē...