Dienas svarīgākā ēdienreize ir brokastis. To zina visi, lai gan ne vienmēr tās regulāri ietur. Iespējams, ka pie vainas ir vienveidīgā brokastu ēdienu izvēle.

Pārslas ar pienu skolēnam, maizīte ar biezpienu omei, ceptas olas ar cīsiņiem vīram vai dienišķais roltons studentam – neizklausās pēc ikdienā iecienītām un brokastīs ar nepacietību ieturētām maltītēm. Arī virtuvē vajadzīgs radošums, kas jau pašā dienas sākumā parūpēsies par labu noskaņojumu un pilnu vēderu līdz pusdienām. Uzzini, kādus brokastu ēdienu veidus mēs varam mācīties no pasaules virtuves!

 

Pieticīgie, bet gardie rīsi

Rīsi ir iecienīts hindu ēdiens. No Pakistānas līdz Bangladešai un Indijai tos brokastīs pasniedz kopā ar garšvielām, lēcām, jogurtu, ceptu baklažānu un marinētiem gurķiem, izveidojot sautējumam līdzīgu konsistenci – sauktu par khichdi. Maltīti gatavo, izmantojot maz eļļas, lai saglabātu uzturvielas un neradītu smaguma sajūtu pēc ēšanas. Khichdi ir piemērots ajūrvēdas diētu piekritējiem. Savukārt bērnu garšas kārpiņām paredzēti idli – tvaicēti rīsi ar lēcām, kas presējot tiek veidoti kūciņas formā. Arī Japānā rīsi ir cieņā. Brokastis tos pasniedz ar sojas pupiņām, no tām gatavotu pastu un tofu. Ganas iedzīvotāji ar gatavošanu nepārspīlē. Ar pupiņām cepti rīsi ir galvenais brokastu mielasts – pietiekami vienkāršs un garšīgs rīta ēdiens.

 

Pankūku variācijas

Kurš gan svētdienas rītā nav mielojies ar pašceptām, siltām pankūkām! Izrādās, ka pankūku pagatavošanas veidi sniedzas daudz tālāk par olu, piena un miltu kompozīciju. Piemēram,
Šrilankā pankūkas jeb appam cep no rīsu miltiem un pasniedz ar olu, medus, vai kokosriekstu mērci. Savukārt nīderlandieši rītos labprāt ieturas ar ābolu pankūkām, kas pārlietas ar tumšu sīrupu stroop. Zviedri īpaši plānās pankūkas pannkakor ēd ar augļu ievārījumu, savukārt amerikāņiem labāk tīk biezas pankūkas, dekorētas ar mellenēm un saldo sīrupu. Ļauj iztēlei vaļu!

 

Nost ar vieglām maltītēm

Angļi nebūt nav vienīgie, kas dienu uzsāk ar desiņām, bekonu, ceptām olām, pupiņām, sēnēm un grauzdiņu. Polijā tradicionālas brokastis ir tā sauktā jajecznica – olu kultenis ar ķiplokdesu kielbasa un divas kartupeļu pankūkas ar krējumu. Līdzīgi ieturas arī vācieši. Uz viņu galda būs atrodamas desiņas, vietējie sieri un svaigi cepta maize. Kanādieši savukārt baudīs kaut ko līdzīgu pelmeņiem. Cepti vai vārīti eļļā, no mīklas gatavotie pelmeņi tiek pildīti ar kartupeļiem, skābiem kāpostiem, malto gaļu vai augļiem. Pelmeņus pasniedz ar desiņām un grauzdiņu. Turcijā brokastu šķīvjos atrodami dažādu veidu sieri, olīvas, tomāti, olas, medus un šķiņķa šķēlītes. Sātīga brokastu maltīte garantēta.

 

Maizītes pa franču modei

Kruasāns un kafija – elegants, vienkāršs un gards brokastu veids. Tomēr bulciņas un maizītes kā rīta ēdienu izvēlas ne tikai Francijā. Ar ķiplokiem un sāli ieziestas maizītes, kuras rotā olīvas, tomāti, ir bieža izvēle spāņu brokastīs. Marokā uz šķīvja gozēsies dažādu veidu maizes – tradicionālās apaļmaizītes, pankūku maize baghir un citas, ko iespējams baudīt kopā ar čatniju, ievārījumu, sviestu vai sieru. Pildīti kruasāni būs pirmā izvēle Portugālē – tāpat kā Itālijā, noskalojot gardumu ar lielu kapučīno tasi. Savukārt austrālieši savu cepto grauzdiņu papildinās ar Vegemite – no rauga ekstrakta gatavotu sāļi rūgtenu pastu. Igaunijā un Velsā īpaši iecienītas ir ceptas siermaizītes.

 

Augļi slaidajai līnijai

Kivi, banāns vai ābols brokastīs? Visticamāk kā piedeva jogurtam, pankūkām kā brokastu vieglais noslēgums. Citādāk domā Havaju salās un Filipīnās, kur augļu plate ir kārtīgs ēdiens dienas sākumam. Piemēram, bez mango un ananāsiem uz galda neiztikt. Maltīti papildina vieglas rīsu pankūkas un pupiņas.

 

Kādu ēdienu izvēlēsies baudīt savās brokastīs?

Iepriekšējais rakstsGatavojamies pavasarim! Spriganie salāti – RECEPTE
Nākamais rakstsNegaidīts pavērsiens savus trīs bērnus noslepkavojušās mātes lietā