Vasara pie mums šogad nāk pamazām, taču nu jau arī svaigo ogu sezona ir sākusies. Vasaras mēneši ir kā radīti, lai nodotos saldiem eksperimentiem virtuvē ar tikko novāktām un dabiskām sastāvdaļām. Kūkas ir lielisks veids, kā svinēt dzīvi ne tikai svētku dienās, bet arī laiskās svētdienās. AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar bloga Anna Panna autori Annu Birmani dalās ar trīs vasarīgām receptēm, kurās noderēs dažādi Latvijas dārzu labumi.

 

 

Apgrieztā zemeņu kūka

Apgrieztā zemeņu kūka

 

Nepieciešams: 

  • 60 g sviesta (istabas temperatūrā)
  • 170 g cukura
  • 1 ola
  • 150 g paniņu
  • 1 ēd.k. vaniļas ekstrakta
  • 160 g “Dobeles dzirnavnieka” miltu “Ekstra”
  • 5g cepamā pulvera (3/4 tējk.)
  • 50 g baltās šokolādes
  • 200 g zemeņu
  • Pūdercukurs dekorēšanai

 

Pagatavošana:

Skarsējiet krāsni līdz 185 grādiem. 20 cm cepamo formu noklājiet ar cepamo papīru un maliņas ietaukojiet ar kripatiņu sviesta.

Lielā bļodā sakuliet sviestu kopā ar cukuru. Mikserējiet, līdz izveidojas krēmīga gaiša masa. Pievienojiet olu un turpiniet putot vēl 2 minūtes. Pielejiet vaniļu un iemaisiet. Tad trīs daļās pievienojiet paniņas un miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri. Sakapājiet balto šokolādi, pievienojiet un samaisiet.

Formas  apakšu noklājiet ar sagrieztām zemenēm (100 g). Gatavo mīklu lejiet pannā pa virsu ogām. Cepiet krāsnī 25-30 minūtes, līdz iedurot kūkā ar nazīti, tas iznāk ārā tīrs. Pēc cepšanas vismaz 30 minūtes ļaujiet kūkai atdzist. Apgrieziet to. Pasniedziet pārbērtu ar pūdercukuru un atlikušajām svaigajām zemenēm.

 

 

Citronu rulete

Citronu rulete

Pamatnei

  • 3 olas
  • 80 g cukura
  • 80 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
  • šķipsniņa sāls
  • 2 citronu miziņas
  • 1 ēd.k. silta ūdens

 

Krēmam

  • 250 g “mascarpone” krēma
  • 125 g saldā krējuma
  • 60 g pūdercukura
  • 1 vaniļas pāksts
  • 200 g ogu pēc izvēles

 

Pagatavošana:

Krāsni sakarsējiet līdz 190 grādiem. Cepamo pannu noklājiet ar cepamo papīru.

Lielā bļodā putojiet olas kopā ar cukuru un citronu miziņām, līdz tās kļuvušas gaiši dzeltenas un pufīgas. Iesijājiet miltus, sāli, un tad iecilājiet tos, līdz pazuduši kunkuļi. Pievienojiet ūdeni, iemaisiet un lejiet mīklu uz cepamās paplātes.

Cepiet krāsnī 10-12 minūtes. Pēc izņemšanas ļaujiet atdzist. Tikmēr pagatavojiet krēmu. Bļodā lieciet “mascarpone” krēmu, pūdercukuru un sēkliņas no vaniļas pāksts. Saputojiet visu. Pievienojiet saldo krējumu un putojiet vēl pavisam nedaudz, līdz krēms sabiezējis.

Gatavo biskvītu noņemiet no papīra. Uz tā smērējiet krēmu un lieciet ogas. Rullējiet biskvītu ruletē. Dekorējiet ar svaigām ogām un krēmu, ja tas palicis pāri.

 

 

Rabarberu – mandeļu kūka

Rabarberu Mandeļu kūka

Pamatnei

  • 110 g sviesta istabas temperatūrā
  • 200 g cukura
  • 2 olas
  • 250 g paniņu
  • 200 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
  • 50 g mandeļu miltu
  • 1 ½ tēj.k. cepamā pulvera
  • 1 apelsīna miziņa
  • 1 ēd.k. vaniļas ekstrakta
  • 300 g rabarberu
  • 50 g brūnā cukura

 

Krēmam

  • 250 g krēmsiera
  • 120 g saldā krējuma
  • 1 ēd.k. vaniļas ekstrakta
  • 80 g pūdercukura
  • Zemenes un drumstalas (pēc gaumes)

 

Drumstalām

  • 50 g sviesta
  • 100 g miltu
  • 25 g cukura

 

 Pagatavošana:

Krāsni sakarsējiet līdz 180 grādiem. 24 cm formu noklājiet ar cepamo papīru, bet maliņas ietaukojiet ar sviesta gabaliņu.

Bļodā putojiet sviestu kopā ar cukuru, līdz izveidojusies gaiša, viendabīga masa. Pievienojiet olas un turpiniet putot vēl 3 minūtes. Miltus iesijājiet kopā ar cepamo pulveri.

Citā traukā samaisiet paniņas ar vaniļu un apelsīna miziņu. Pievienojiet mīklai un visu rūpīgi saputojiet, līdz izveidojusies krēmīga mīkla. Mīklu pildiet cepamajā formā un cepiet krāsnī 30-35 minūtes.

Rabarberus nomizojiet un sagrieziet 15 cm garos stabiņos. Lieciet tos uz cepamās pannas, kas noklāta ar papīru. Pārberiet ar brūno cukuru un, kad atbrīvojusies krāns, cepiet, kamēr mīksti (20-30 minūtes).

Kad izcepusies kūka un rabarberi, visu atdzesē. Lai pagatavotu krēmu, bļodā lieciet krēmsieru, pievienojiet vaniļu un pūdercukuru un sakuliet. Pievienojiet saldo krējumu un putojiet, līdz izveidojies krēmīgs krēms.

Kūku lieciet uz pasniedzamā šķīvja vai pamatnes, pa virsu uzziediet krēmu un lieciet saceptos rabarberus. Dekorācijai varat izmantot smalki sagrieztas zemenes – tās dos kūkai jauku sarkanīgu nokrāsu. Un, protams, drumstalas – tās vienmēr piestāv rabarberiem.

Drumstalām – sastāvdaļas samīciet kopā, līdz veidojas drumstalas, beriet uz cepamās pannas un krāsnī apcepiet 180 grādos, līdz tās kļūst zeltaini brūnas.

Iepriekšējais rakstsUztura speciāliste: Pieci padomi, kā samazināt sāls daudzumu uzturā
Nākamais rakstsBiežāk pieļautās vecāku kļūdas bērnu drošības un veselības jautājumos vasarā