Latvijā un citviet pasaulē vīns aizvien vairāk iekaro savas pozīcijas kā topa dzēriens, vēl vairāk – gardēži zina, ka maltītei piemērots vīns izcels un paspilgtinās tās garšas, sagādājot patiesu baudījumu garšas kārpiņām.

Ja restorānā ir pieejami someljē jeb vīnziņa pakalpojumi, noteikti iesakām tos izmantot, jo šie pieredzējušie eksperti, salāgojot izvēlēto ēdienu ar atbilstošu vīnu, aizvedīs jūs valdzinošā ceļojumā pa daudzkrāsaino garšu sajūtu pasauli. Savukārt, gadījumiem, kad vīnzinis nav tuvumā, aicinām ieklausīties “Interbaltija AG” un restorāna “Aqua Luna” someljē ar teju 20 gadu pieredzi savā jomā Romāna Komara ieteikumos, kā izvēlēties maltītei piemērotāko vīnu.

 

Vietējais vīns ar vietējo ēdienu 

Šo principu var attēlot teju uz jebkuru situāciju – ēdiena recepte, kas cēlusies no kāda reģiona, vislabāk saderēs ar turpat ražoto vīnu. Piemēram, Pjemontes reģions Itālijā ir slavens ar trifelēm un izcilām medījumu gaļas maltītēm, ko lieliski papildina šā paša reģiona elegantie un nobriedušie sarkanvīni “Barolo” un “Barbaresco”.

 

Steikam piemērotais vīns atkarīgs no gaļas izcepšanas pakāpes

Ja vēlaties asiņaini ceptu gaļu, tad jāizvēlas Eiropā ražots pilnmiesīgs sarkanvīns. Piemēram, no Bordo un Toskānas reģiona vai arī pasaulslavenā vīndara Pītera Sisseka veidotais Spānijas reģiona “Ribera del Duero” sarkanvīns PSI, kam piemīt bagātīgs tumšo ogu, grilētas gaļas un dūmu aromāts.

Savukārt, labi jeb “well-done” gaļas cienītājiem ieteicami Jaunās pasaules vīni, kuri ir augļaināki. Someljē rekomendē izcilu un retu Austrālijas sarkanvīnu “Penfolds St.Henri Shiraz Australia” (2006), tajā jaušas briedums un jaunība, bet aromāts atgādina upeņu, kazeņu un tumšās šokolādes apvienojumu.

 

Jo vieglāks ēdiens – jo vieglāks vīns

Vīnu pieskaņo ēdiena galvenajai komponentei un mērcei. Jo vieglāks ēdiens – jo vieglāks vīns un pretēji. Piemēram, vieglai zivij tādai kā zandartam, kas pasniegts kopā ar dārzeņiem, aizdarītu ar citronu zaļumu sviestu, piestāvēs delikāts baltvīns – “Gavi” vai “Riesling”. “Aqua Luna” vīnu kartē nule iekļauts jauns “Riesling” no Kamptal reģiona Austrijā – tas īpaši izceļas ar citrusaugļu, rabarbera mizas un balto ziedu aromātu.

 

Jūras veltēm – viegls baltvīns ar jūras raksturu

Jūras veltes, piemēram, gliemenes ir produkti ar jūras garšu, tāpēc ieteicams izvēlēties līdzvērtīgi vieglu baltvīnu ar jūras garšu, piemēram, “Chablis” vai “Muscadet”. Tikmēr restorāns “Aqua Luna” aicina nobaudīt vīnā, garšaugos, ķiplokos un sviestā sutinātās “Vongole” gliemenes ar Itālijas reģiona “Marche” baltvīnu, darinātu no “Verdicchio” vīnogām, kurā var sajust jūras zāles aromātu un elegantu minerālu garšu.

 

Mazliet saldāks nekā deserts

Kombinējot desertu un vīnu ir vēlams ievērot svarīgu noteikumu – desertvīnam ir jābūt nedaudz saldākam par pašu desertu. 

 

Jo asāks ēdiens, jo vīnam vajadzētu būt ar zemāku alkohola saturu.

 

Treknākai maltītei ieteicams pieskaņot vīnu ar augstāku skābuma līmenI. 

 

Piemeklēt vīnu, kas papildinās un izcels ēdiena nianses ir māksla, ko var apgūt gan eksperimentējot, gan arī izzinot vīna darīšanas vēsturi, dažādus pasaules vīna darīšanas reģionus un to tradīcijas. Lai veicas! 

 

N.B.!!! Pārmērīga alkohola lietošana ir kaitīga jūsu veselībai.

Sabiedrība

Ļoti lūdz palīdzēt – vairākas dienas pazudusi nepilngadīgā Liene

  Valsts policijas Rīgas reģiona pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2009. gadā dzimušo Lieni Kerubini, kura...

Vai vispār sagaidīsim kārtīgu vasaru? Stāsta sinoptiķis Toms Bricis!

Vai vasara vispār būs? Šādu retorisku jautājumu savā video blogā uzdod LTV laika ziņu redaktors...

Latviešiem paveras iespēja dzēst savas “ātro kredītu” problēmas. Kas jādara?

  Līdz šim personām, kuras nespēja segt savas parādsaistības, vienīgā iespēja no tām atbrīvoties bija maksātnespējas...

Felipe dodas uz Spāniju, lai “ietusētu” ar Porziņģi – VIDEO

  STV šova "Slavenības. Bez filtra" zvaigzne Felipe Spānijā satiekas ar saviem draugiem - Kristapu Porziņģi,...

Magone grasās tiesā savu bijušo Žani atstāt “uz pauzes”

  STV šova "Slavenības. Bez filtra" zvaigzne Magone ar lielām cerībām pošas uz tiesu ar Žani,...

Milzīgās nepatikšanās nokļuvuši vairāki viltus vakcinētāji; sāks kriminālvajāšanu

  Šā gada 13. maijā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes likumsargi prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai...

Horoskopi un Testi

Tavs HOROSKOPS veiksmīgam JŪNIJAM

 Kādi notikumu un dzīves pavērsieni jūnijā sagaida tieši tevi, uzzini šī mēneša horoskopā!   Auns Pagājušajā mēnesī tev,...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 19. maijs

  Auns Šodien kalsi plānus savas finansiālās labklājības uzlabošanai. Šajā sakarā nāksies gan saskarties ar nelieliem sarežģījumiem,...
Foto:BrīvBrīdis.lv

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 18. maijs

  Auns Šodien piedzīvosi vairākus greizsirdības uzlidojumus. Paradoksāli, taču būs saistīti nevis ar tavu laulāto draugu, bet...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 17. maijs

  Auns Šodien ieteicams neiesaistīties konfliktos savā darba vietā. Tie ne pie kā laba nenovedīs, turklāt to...
Foto:Flickr.com/Māris Pehlaks /CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 16. maijs

  Auns Šodien ne pa kam nevēlēsies piekrist savas otras pusītes sacītajam. Kad viņš jau kārtējo reizi...
Foto:Pixabay.com/Spiritze/CC

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 16.-22. maijs

  Pavasara noslēdzošais mēnesis maijs ar pilnu joni turpinās - nāc, palūko, kā izkārtojušās zvaigznes un...

Mājai un Dārzam

Vai vispār sagaidīsim kārtīgu vasaru? Stāsta sinoptiķis Toms Bricis!

Vai vasara vispār būs? Šādu retorisku jautājumu savā video blogā uzdod LTV laika ziņu redaktors...

Sinoptiķis Bricis sola jūtamas izmaiņas laikapstākļos – kas mūs sagaida? – VIDEO

  Vēsais pavasaris Latvijā turpinās, pirmdienas rītā atkal vietām bijusi salna un tāda gaidāma vēl arī...

Iemeslu priekam maz: Jaunākā laika prognoze 7 dienām!

  Nedēļas pirmajā pusē gaidāms visai auksts laiks un, gaisa temperatūra dienā būs līdz +10…+15°,  naktīs...