Vairāku simtu plašais siera šķirņu sortiments var kļūt par mulsinošu un haotisku pieredzi, turklāt nereti nemaz nezinām, ko vēlamies. Kā neapjukt sieru klāstā? Kā pēc formas, krāsas un iepakojuma var iegādāties sieru? Trikata siermeistars Renārs Tumens sniedz noderīgas vadlīnijas pārdomātai izvēlei.

 

Pirms tuvojies siera vitrīnai, noteikti uzdot sev trīs jautājumus:

  1. Kādas konsistences siers man labāk garšo – mīkstas un krēmīgas vai stingrākas un cietākas?
  2. Kādam mērķim iegādājos sieru – kā sastāvdaļu maltītei vai kā atsevišķu uzkodu?
  3. Vai dodu priekšroku maigām vai izteiksmīgākām, spēcīgākām garšām?

 

Atbildes uz šiem jautājumiem ļaus izvēlēties pareizo vietu, kur meklēt sieru. Ja labāk garšo krēmīgi sieri, tad tiem lielākoties ir atsevišķs ledusskapja nodalījums, kur ierasti pieejami tādi sieri kā Mozzarella, Feta, Sniega bumbas un citi svaigie sieri ar maigu un mīkstu konsistenci. Ja ir vēlēšanās iegādāties sieru, kura struktūra ir cietāka, jādodas pie cieto un puscieto sieru vitrīnas.

 

 

Vērtē siera vizuālo noformējumu

Diemžēl ne visos veikalos pirms siera iegādes ir iespēja to nogaršot. Tomēr siera kvalitāti var lielā mērā noteikt, arī novērtējot to vizuālās īpašības. Jāuzsver – katrai siera šķirnei īpašības, piemēram, acojums, mitrums un nokrāsa, atšķiras. Tomēr ir pāris svarīgi parametri, pēc kuriem uzreiz var noteikt, vai siers ir kvalitatīvs.

 

  1. Pārbaudi siera iepakojumu. Tam noteikti vajadzētu būt tīram un neskartam – plaisa iepakojumā nozīmē, ka, saskaroties ar gaisu, tas ātri vien sāks žūt un bojāsies. Iepakojuma iekšpusē noteikti nevajadzētu būt liekam mitrumam (ja vien tā nav siera šķirnes, piemēram, Mozzarella, specifika). Ja novēro kādu no pazīmēm, zini – siers uzglabāts neatbilstošā temperatūrā.

 

Ņem vērā! Ja termiņš nav beidzies un iepakojums piepūties, tas automātiski nenozīmē, ka produkts ir vecs.  Siers ir dzīvs produkts, un arī iepakojot tas turpina elpot. Gatavošanās procesi neapstājas, sieru sagriežot un ievakuumējot. Visos sieros ir labās baktērijas, kas dabīgi ir pienā un var tikt atsevišķi pievienotas, lai palīdzētu veidoties siera masai un attīstītu konkrētajam siera veidam atbilstošās īpašības.

 

  1. Pareizais pelējums. Ražošanas procesā zilajos sieros ir speciāli pievienota pelējuma sēnīte (piemēram, Penicillium roqueforti, Pennicillium gorgonzolae u.c.). Ja pelējums redzams uz sieriem, kas neietilpst pūdēto sieru kategorijā, neiegādājies to un informē pārdevēju! Tie var būt bīstami veselībai un nav paredzēti lietošanai. Pelējums uz neatbilstošā siera liecina par sliktu ražošanas praksi, derīguma termiņa beigām vai produkta uzglabāšanu nepareizos apstākļos.

 

  1. Dabīga siera krāsa. Valda maldīgs stereotips, ka īsts siers ir dzeltens. Patiesībā siers, kam nav pievienotas atsevišķas krāsvielas nemēdz būt izteikti dzeltenā vai oranžā krāsā. Dabīgā siera krāsa lielākoties ir bāli dzeltena. Toni daļēji nosaka arī tajā esošie tauki – jo tauku saturs augstāks, jo dzeltenīgāka nokrāsa. Ja siers tomēr ir izteikti dzeltenā krāsā, noteikti izlasi produkta sastāvu, vai krāsviela ir dabīgas izcelsmes (annato, beta karotīns).

 

  1. Ritulis vai siers blokā. Arī forma var pateikt priekšā, kā siers garšos. Sieram, kas nogriezts no apaļā siera rituļa, garšas un smaržas īpašības būs daudz izteiksmīgākas nekā sieram, kas veikalā pieejams blokā. Tas skaidrojams ar faktu, ka siers apaļā formā parasti tiek nogatavināts ilgāku laiku un šie gatavināšanās procesi norit visvienmērīgāk.

 

Lasi mazo druku

Ja laiks un pacietība atļauj, pievērs uzmanību iepakojuma marķējumam. Tā iespējams noteikt, vai siera sastāvs ir tīrs un uzturvērtībām bagāts, kā arī siera garšas un konsistences unikālās īpašības.

 

  • Siera tips. Pievērs uzmanību, kāda tipa sieru izvēlies, jo katrai šķirnei ir savas unikālās garšas, smaržas un tekstūras īpašības. Piemēram, Krievijas jeb Tilsiter tipa siers vienmēr būs nedaudz izteiksmīgāks, sāļāks un pikantāks par Holandes jeb Edam/ Gouda sieru, kam raksturīga saldeni skābena garša un smarža. Šveices tipa sieram (tādam kā Emmental) piemīt nedaudz saldeni riekstaina garša un smarža.

 

  • Nogatavināšanās ilgums. Siers, kas nogatavināts ilgāku laiku (piemēram, divus, trīs, astoņus un vairāk mēnešus), būs ar nedaudz cietāku konsistenci, mazāku mitruma saturu un daudz izteiksmīgāku garšu. Jo ilgāk gatavināts, jo garšas īpašības ir spēcīgākas.

 

  • Piena veids. Sieram, kas gatavots no govs piena, ir salīdzinoši neitrāla garša. Sieram, kas ražots no kazas vai aitas piena, garša ir specifiskāka, labi garšo, piemēram, ar medu vai granātābolu, ceptiem tomātiem, grauzdētu maizīti un vīģu ievārījumu.

 

  • Siera sastāvs. Ja esi veselīga dzīvesveida piekritējs, vēlams ikdienā lietot tīrus un veselīgus produktus. Tomēr, iegādājoties sieru, svarīgi atcerēties – jo īsāks ir sastāva teksts, jo produkts ir tīrāks no konservantiem un ķīmiskām piedevām.

 

Papildu informāciju par siera tipiem, nogatavināšanu, saderību ar dažādiem ēdieniem un dzērieniem, kā arī receptes meklē www.trikatasiers.lv.

Sabiedrība

Imantā nežēlīgi nogalina vīrieti; policija lūdz sabiedrības palīdzību

  Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Pārdaugavas pārvaldē ir uzsākts kriminālprocess par smagu miesas bojājumu...

Ļoti svarīga ziņa visu pensiju saņēmējiem!

Latvijā katru gadu rudenī – 1. oktobrī - tiek pārskatīts pensiju apmērs, veicot pensiju indeksāciju....

Liels lūgums palīdzēt: Bez pēdām pazudusi jauna meitene no Pierīgas

  Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Pierīgas Austrumu iecirknis meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2007. gadā dzimušo...

Valmierietis piedzīvojis savu laimīgo stundu un piepildīs sapni

  Rudens izvērties īpaši veiksmīgs kādam valmierietim, kurš Simtgades loterijas biļetē atklājis 10 000 eiro. Laimīgā biļete iegādāta Narvesen, Liepājas ielā...

Iespaidīgi jaunumi visiem “Rimi” pircējiem

Atbalstot klientus, kuri ikdienā iepērkas Rimi veikalos, Rimi attīsta klientu lojalitātes programmu un līdz 31. decembrim visā Baltijā ievieš daudzpakāpju Mans Rimi uzkrājumu...

Prognozes šai nedēļai iepriecinošas, tomēr ne tikai

Arī tuvākajās dienās gaidāmi mainīgi laikapstākļi. Darba nedēļa iesāksies mierīga, taču jau otrdien vakarā pietuvosies...

Horoskopi un Testi

mērkaķis

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 20. septembris

  Šī nav laba diena, lai uzsāktu ilgtermiņa saistības. Vislabāk šodien strādāt ar lietām, kas sniedz...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 19. septembris

Romantiskajā dzīvē dominēs praktiskums, kas atsevišķos gadījumos nāks tikai par labu. Emocionāli jutīsies droši un...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 18. septembris

  Tev priekšā ir pārsteigumu pilna diena! Prāts valdīs pār sirdi, kā rezultātā ik viens būs...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai: 18.-24. septembris

  Jau zināms, ka šonedēļ daba mūs palutinās ar skaistu atvasaru un siltu laiku! Nāc, aplūko,...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 17. septembris

Dienas pirmajā pusē kļūsi pašpārliecinātāks. Spēsi veiksmīgi atrisināt visas problēmas, kas saistītas ar mājām, ģimeni...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 16. septembris

  Šī būs labvēlīga diena dažādām mākslas izpausmēm. Pat visparastākās dzīves situācijas spēsi uzlūkot daudz radošākā...

Mājai un Dārzam

Pat +22…+27 grādi! Sinoptiķis pastāsta, kuras būs siltākās nākamās nedēļas dienas

  Sinoptiķis Jānis Trallis vietnē "X" stāsta par šonedēļ gaidāmo - siltums būs patiesi iespaidīgs, īpaši...

Atkal kļūs siltāks, taču ir arī sliktas ziņas

Arī tuvākajās dienās gaidāmi mainīgi laikapstākļi. Darba nedēļa iesāksies mierīga, taču jau otrdien vakarā pietuvosies...

Sinoptiķiem ir jaunas zinās par turpmāko – prognoze 7 dienām!

Tuvākajās dienās un jaunnedēļ Latvijā gaidāmi mainīgi laika apstākļi. Piektdiena un sestdiena būs lielākoties saulainas,...