Kā aukstais laiks klāt, tā tiek vilkti laukā medus krājumi. Pa tējkarotei pie SILTAS tējas vai piena krūzes, pa kādai karotei – tāpat. Grūti pat izstāstīt, kas īsti ir medus! Tas ir fantastisks dabas dārgums, kuru ievāc mūsu planētai tik nozīmīgie kukaiņi – bites. Bet – kāds īsti ir šis produkts?

 

Kas ir medus?

Šo saldo produktu ražo medus bites no nektāra, medus rasas vai saldās sulas, kas atrodamas dažādās koku un augu daļās, – un vielas, kas izdalās no bišu siekalu dziedzeriem.

 

Par medu nevar saukt produktu, kas satur vairāk kā 22% ūdens un 5 % saharozes, kā arī mākslīgo medu, ko iegūst ķīmiskā ceļā.

 

Medus ir vienas no vissarežģītākajām bioloģiskās izcelsmes zālēm, kas sevī ietver ļoti daudz cilvēkam nozīmīgu vielu. Medus ķīmiskais sastāvs un bioloģiskā nozīme ir atkarīga no tā šķirnes un izcelsmes vietas.

 

Medu iegūst no ziedu nektāra. Pats nektārs satur no 50 – 70 % ūdens, 20 – 24 % cukura, 13 – 24 % niedru cukura, minerālvielas, fermentus, ēteriskās eļļas, olbaltumvielas, vitamīnus, karotīnu.

 

Medus sastāvā ir arī dažādas organiskās skābes: ābolskābe, pienskābe, vīnskābe, citronskābe utt.. Šīs skābes ir no nektāra, medus rasas un bišu dziedzeriem. Spēcīgas karsēšanas rezultātā var sākt izdalīties skudrskābe un levulīnskābe, palielinot medus skābumu. Skudrskābe nav atrodama paša medū, kā tika agrāk uzskatīts, bet gan veidojas bojāšanās procesā.

 

Medū ir atrodami tādi enzīmi ( fermenti ): invertāzes, diastāzes, katalāzes, oksidāzes, perosidāzes un proteolītiskos enzīmus. Fermenti ir vielas, ko izdala dzīvās šūnas.

 

Medus karsēšana virs +60 C grādu temperatūras, iznīcina fermentus: tiek iztvaicētas ēteriskās eļļas un mikrobus iznīcinošas vielas, padarot medu par parastu cukura maisījumu bez īpašas vērtības. Tāpēc medu neiesaka likt tikko uzvārītas tējas krūzē.

 

Vitamīniem bagāts: bez fermentiem, aminoskābēm, skābēm, olbaltumvielām, medū ir ar vitamīni: B1 (aneirīns), B2 (riboflavīns), B3 (pantotēnskābe), B5 (PP – nikotīnskābe), B6 (piridoksīns), folijskābe, E, K vitamīni, C (askorbīnskābe) un karotīns.

 

 

honey-medis-medus-medum
Foto:Baringo.org

 

Konsistence

Svaigs medus ir bieza, skaidra, pusšķidra masa, kas laika gaita kristalizējas un sacietē. Ar tējkaroti paņemot, nenobriedis medus pilēs.

 

Jau nobriedis medus uz karotītes būs kā bieza, vijīga lentīte.

 

Īsti labs nebūs tas medus, kura sastāva ir vairāk kā 32 % ūdens, tas parasti ir šķidrs.

 

Daudz blīvāks ir medus, kura sastāvā ir mazāk ūdens: 14 – 15 %. Par medus konsistenci liecina ne tikai cukura daudzums, bet arī izskats. Medus, kura sastāvā ir vairāk fruktozes, ir šķidrāks, nekā medus, kura ir vairāk glikozes un citi cukura viedi.

 

Medus sākumā ir šķidrs, bet ar laiku tas kristalizējas: kļūst biezāks un stingrāks. Cukuru koncentrācija, to veids un forma ir tieši faktori, kas ietekme kristalizācijas procesu. Kristalizējas glikoze un saharoze, bet fruktoze paliek šķidrā veidā.

 

Jo vairāk fruktozes medus satur, jo šķidrāks tas ir. Kristalizācijas process ir lēnāks, ja medū ir augstāks procents dekstrīna, olbaltumvielu un augu līmes. Ātrāka kristalizācija novērota, ja medus sastāvā ir melicitoze. Piemaisījumu procents arī paātrina kristalizācijas procesu ( galvenokārt – minerālvielas ).

 

Nozīmīgs labas kvalitātes medus rādītājs ir tā blīvums. Viens litrs medus sver no 1,420 – 1,440 kg. Medus sasalst pie – 36 C grādu temperatūras, blīvumam samazinoties par 10 %. Paplašinās pie + 25 C grādu temperatūras, palielinot masu par 5 %.

 

 

Foto:Honeytree.com
Foto:Honeytree.com

Krāsa

Atšķirībā no krāsvielām ( karotīns, hlorofils, ksantofilīns utt. ), medus krāsas var atšķirties: no bezkrāsaina, gaiši dzeltena, citronu dzeltena, zeltaini dzeltena, tumsi dzeltena, brūni zaļas, līdz pat melnai. Piemēram, pats gaišākais medus ir akāciju medus – vājā krēmveida krāsā.

 

Visbiežāk sastopamā medus krāsa ir dzeltenā ziedu medus krāsa, retāk – tumši brūna līdz pat zaļai.

 

No lapu kokiem iegūtais medus visbiežāk ir dzeltens, griķu – brūns, zirņu un tabakas – tumši brūns. Laika gaita medus zaudē savu krāsu.

 

Aromāts

Katrai medus šķirnei ir savs aromāts. Balstoties uz šo kritēriju, ir iespējams spriest par kvalitāti, zināma mērā – pat par medus izcelsmi. Medus smaržu padara īpašu attiecīgajam nektāram raksturīgās gaistošās vielas.

 

Aromātiskās vielas ar laiku izzūd, jo īpaši tad, ja medu glabā nepareizi. Medus viegli un ātri uzsūc apkārtējās vides smaržas. Lai no tā izvairītos, medu jāuzglabā cieši noslēgtos traukos, kas neatrodas blakus produktiem ar specifisku smaržu un slikti vēdināmās telpās.

 

Foto:Thetreatmentherbs.com
Foto:Thetreatmentherbs.com

Garša

Medus bišu produkts atšķiras no citiem pārtikas produktiem ar savu tīkamo garšu, atkarība no tā izcelsmes un sastāva. Aromāts, kas apvienots ar saldo cukura un skābuma garšu ( to dod organiskās skābes ), dod kopējo saldo, mazliet skābeno garšu.

 

Ir medus šķirnes, kurām saldā garšā mijas ar rūgto, piemēram, kastaņu, tabakas, vītolu.

 

Medus saldums ir atkarīgs tieši no cukuru koncentrācijas un izcelsmes. Pats saldākais medus ir tas, kuram dominē fruktoze.

 

Medus, kurš tiek uzglabāts metāla traukos, lēnām uzsūc metālisko garšu, iegūstot skābenu piegaršu.

 

 

Interesanti fakti par medu

 

  • No ebreju valodas medus nozīmē „apburt”.
  • Sākumā medu izmantoja kulinārijā kā saldinātāju, bet tagad tas visā pasaulē ir atzīts ārstnieciskais līdzeklis.
  • Medus uz zemes ir bijis 150 miljonus gadus atpakaļ. Tas pieminēts ir arī hieroglifos.
  • Senie ēģiptieši medu izmantoja kā maksāšanas līdzekli, gluži kā acteki izmantoja kafijas pupiņas naudas vietā.
  • Ar medu baroja svētos dzīvniekus. Tā bija biežāka velte ziedojumos.
  • Vai jūs ziniet, kas ir medus vīns? Tas ir tik plaši pieminētais medalus.
  • 11. gadsimtā medus bija tik pieprasīts, ka vācu zemnieki saviem feodāļiem maksājumu par zemi piedāvāja bišu vaska un medus veidā.
  •  Bitei ir piecas acis.
  • Medus ir vienīgais produkts, kas sevī ietver c visas dzīvībai nepieciešamās vielas, ieskaitot ūdeni.
  • Medus bites nekad neguļ.
  • Bites viena ar otru sazinās dejas veida, izmantojot feromonus (smaržas ).
  • Bites ir atbildīgas 80 % ar apputeksnēšanu. Kad nākošo reiz ēdīsi maizīti vai gaļu, pasaki tām paldies!
  • Lielākie senatnes domātāji, kā Pitagors, Aristotelis, Hipokrāts, uzskatīja, ka medus pagarina cilvēka dzīvi.
  • Viena darba bite savā mūžā sagādā 1/ 12 daļu no tējkarotes medus.

 

Saldu dienu!

Sabiedrība

Kivičs atklāj divus dīvainākos veidus, kādos Latvijā “uz sitiena” nopelnījis 500 eiro!

  STV šova "Slavenības. Bez filtra" zvaigzne Andris Kivičs pastāsta par sava darba dīvainākajiem apmaksas gadījumiem...

Magone nopietni apsver lēmumu, kas var pilnībā mainīt visu dzīvi

  Viesojoties Priekulē pie mammas, STV šova "Slavenības. Bez filtra" zvaigzne Magone apskata arī māju, kurā...

Latvijas estrādes leģendas “Labvēlīgais tips” beidzot pārtrauc klusēšanu

  Vasara tuvojas, drīzumā sākas grupas “Labvēlīgais tips” koncertsērija “Man jau 30”, apgriezienus uzņem pasaules hokeja...

Mūziķis Eilands ar lūgumu piezvana Maestro Paulam un saņem leģendāru atbildi

  Mūziķis Ralfs Eilands izdevis savu jauno singlu uzreiz 2 valodās – gan latviešu, gan angļu....

No šodienas! “Rīga Plaza” nāk klajā ar svarīgu paziņojumu pircējiem

  Modes un izklaides centrs “Rīga Plaza” aizsāk jaunu iniciatīvu un ievieš kluso stundu, kā atbalstu cilvēkiem ar...

Saņemtas traģiskas ziņas par notikumiem nedēļas nogalē

  Aizvadītajās diennaktīs, laika posmā no šī gada 13.maija plkst. 6.30 līdz 16. maijam plkst. 6.30,...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 17. maijs

  Auns Šodien ieteicams neiesaistīties konfliktos savā darba vietā. Tie ne pie kā laba nenovedīs, turklāt to...
Foto:Flickr.com/Māris Pehlaks /CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 16. maijs

  Auns Šodien ne pa kam nevēlēsies piekrist savas otras pusītes sacītajam. Kad viņš jau kārtējo reizi...
Foto:Pixabay.com/Spiritze/CC

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 16.-22. maijs

  Pavasara noslēdzošais mēnesis maijs ar pilnu joni turpinās - nāc, palūko, kā izkārtojušās zvaigznes un...
Foto:Flickr.com/Billy Wilson/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 15. maijs

  Auns Šodien ar visiem pieejamajiem līdzekļiem centīsies atbrīvoties no dusmām. Tās vajās tevi gan personīgajā, gan...
Foto:Behforum.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 14. maijs

  Auns Šodien nepaguris centīsies panākt kādu, kurš paguvis sasniegt vairāk, nekā tu. Tu izvērtēsi visu, ko...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 13. maijs

  Auns Šodien tavu uzmanību piesaistīs kāda ierīce, kuru pamanīsi labākā drauga mājās. Protams,arī tev radīsies vēlme...

Mājai un Dārzam

Sinoptiķis Bricis sola jūtamas izmaiņas laikapstākļos – kas mūs sagaida? – VIDEO

  Vēsais pavasaris Latvijā turpinās, pirmdienas rītā atkal vietām bijusi salna un tāda gaidāma vēl arī...

Iemeslu priekam maz: Jaunākā laika prognoze 7 dienām!

  Nedēļas pirmajā pusē gaidāms visai auksts laiks un, gaisa temperatūra dienā būs līdz +10…+15°,  naktīs...

Nepatīkamas vēstis par gaidāmo laiku; no ceturtdienas viss mainīsies

  Sinoptiķis Jānis Trallis savā "Twitter" kontā īsi ieskicējis prognozes par turpmāk gaidāmo laiku. "Tuvākās diennaktis Latvijā...