Vēlies samazināt uzņemto kaloriju daudzumu un notievēt? Šie produkti ļaus ilgāk just sāta sajūtu!

 

MANDELES

Tikai neliela sauja šī lieliskā produkta nodrošinās tevi ar antioksidantiem, E vitamīnu, mangānu, magniju un varu. Ir pierādīts, ka mandeles spēj radīt sāta sajūtu, palīdzot kontrolēt svaru. Ko tu gaidi? Iekļauj to veselīgo uzkodu sarakstā! Turklāt Spānijā vairāk nekā divu gadu garumā tika veikts pētījums, kurā piedalījās gandrīz 9 tūkstoši pieaugušo, kuri vismaz 2 reizes nedēļā ēda riekstus, tai skaitā mandeles. Pētījuma rezultāti pierādīja, ka šo produktu lietošana par 31% samazināja liekā svara veidošanos. Iespaidīgi, vai ne? 

 

ŪDENS

Kā gan vienkāršāk savaldīt apetīti, ja ne ar papildus vienu vai divām glāzēm ūdens. Zinātnieki saka, jā! 2010. gadā veiktā pētījumā atklāts, ka cilvēki, kuri izdzer divas glāzes ūdens pirms maltītes, uzņem par aptuveni 75 – 90 kalorijām mazāk, pretēji tiem, kuri tā nedara. Mēs par H2O!

 

KAFIJA

Mērens kafijas patēriņš spēj paātrināt vielmaiņas procesus, kā arī nomākt apetīti. Kāds ir šī daudzu tik iecienītā dzēriena noslēpums? Tā sastāvā esošais kofeīns un kafijas pupiņās atrodamie antioksidanti. Tomēr ielāgo, ka šo labvēlīgo ietekmi uz svaru nokausi ar pārlieku daudz cukura un saldā krējuma.

 

ZAĻĀ TĒJA

Ja tu neesi kafijas cienītāja un nespēj uzņemt tāpat vien ūdeni, izdzer tasi karstas zaļās tējas. Tā lieliski palīdzēs uzveikt našķošanās kāri, kā arī dietologi apgalvo, ka šajā dzērienā esošais katehīns nomāc glikozes kustību tauku šūnās, palēlinot cukura līmeņa pieaugumu asinīs, kas novērš tauku uzkrāšanos.

 

INGVERS

Gadsimtiem ilgi daudzu seno kultūru pārstāvji izmantoja ingvera sakni, apzinoties tās apbrīnojamo ietekmi uz mūsu gremošanas sistēmu. Nav nozīmes, kur tieši to pievienosi, šī garšviela darbosies kā stimulējošs līdzeklis, kas aktivizēs ķermeni un uzlabos gremošanu, padarot tevi arī mazāk izsalkušu.

 

AVOKADO

Bagāts ar šķiedrvielām un sirds – asinsvadu sistēmas veselībai tik nepieciešamajām mono-nepiesātinātajām taukskābēm, avokado nomāc apetīti, ja to lieto uzturā ar mēru. Ir pierādīts, ka šajos zaļajos tropiskajos augļos esošie tauki sūta mūsu smadzenēm signālus, ka kuņģis ir pilns!

 

KAJENNAS PIPARI

Piešauj asumiņu! Nesen žurnālā Physiology & Behavior publicēta pētījuma rezultāti atklājuši, ka tikai ½ tējkarotes šo piparu var sekmēt vielmaiņas procesus un likt organismam sadedzināt papildus 10 kalorijas. Nemaz nerunājot, ka tiem, kuri regulāri nelieto asus, pikantus ēdienus, maltītei pievienoti kajanas pipari samazina vidēji 60 kalorijas no nākamās ēdienreizes.

 

ĀBOLI

Visu šķirņu un veidu āboli palīdz mazināt ēstgribu vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, šis auglis ir bagāts ar ūdenī šķīstošajām šķiedrvielām – pektīnu, kas palīdz tev just sāta sajūtu. Otrkārt, āboli regulē glikozes līmeni asinīs un palielina organisma enerģiju. Visbeidzot, tos ir nepieciešams rūpīgi sakošļāt un šis process palīdz nomierināt un nodrošina vairāk laika, lai saprastu, ka vairs neesi izsalkusi. Un, kas nav mazsvarīgi –  tie garšo lieliski!

 

OLAS

Pētījumu rezultāti atklāj, ka brokastīs apēdot vienu vai divas olas, tās palīdz ievērojami palielināt sāta sajūtu, salīdzinot ar produktu, ar tādu pašu kaloriju daudzumu. Kāds cits pētījums atklāj, ka tie, kuri no rīta notiesā divas olas, atlikušās dienas laikā uzņem vidēji par 330 kalorijām mazāk.

 

SALDIE KARTUPEĻI

Pārtikas zinātnieki norāda, ka šie tīteņu dzimtas augi satur īpašu cietes paveidu, kas pretojas gremošanas enzīmiem, liekot tiem kuņģī palikt daudz ilgāk un tāpēc nodrošinot noturīgāku sāta sajūtu. Būtisks iemesls, lai baudītu batātes ir arī tas, ka tās ir pārpilns ar A un C vitamīnu.

 

DĀRZEŅU ZUPA

Karsts buljons no dažādiem dārzeņiem var ātri radīt sāta sajūtu, turklāt ar minimālu uzņemto kaloriju skaitu. Lieliski!

 

TUMŠĀ ŠOKOLĀDE

Tu dievini šokolādi, bet nespēj kontrolēt sevi patērējot to? Nākamajā reizē, kad tev uznāk saldumu kāre, lēnām nobaudi divus tumšās šokolādes gabaliņus ar vismaz 70 % kakao saturu.  Tas palīdzēs samazināt tavu kāri, jo rūgtā garša nodos organismam signālu, kas liks samazināt apetīti. Nemaz nerunājot, ka šī garduma sastāvā esošā stearīnskābe paildzina gremošanas procesus, liekot tev ilgāk justies paēdušai. Ja tumšā šokolāde tev ir par rūgtu, uzdzer tai melnu kafiju, kas palīdzēs izcelt šī garduma saldo niansi.

 

TOFU

Tofu ir viegli sagremojams sojas biezpiens jeb sojas siers ar ļoti maigu garšu, mazu tauku un ogļhidrātu saturu. Tajā ir augstas kvalitātes augu bāzes proteīns, lielisks ēdiena uzturvērtību vairotājs! Tofu sastāvā ir bagātīgs izoflovons – genisteins, kas spēj nomākt apetīti, samazinot uzņemtās pārtikas daudzumu.  

 

VASABI

Vai ēdot suši esi aizdomājusies, ka tas pats par sevi īsti nerada pietiekamu sāta sajūtu, bet kas tad? Protams, tas ir tā iemesla dēļ, ka sastāv no veselīgām zivīm, taču asumu un sāta sajūtu suši piešķir zaļā piedeva – vasabi. Garenā sakne, no kā gatavo šo pikanto piedevu aug savvaļā, tīrās, labi apūdeņotās vietās. Tās asums lieliski nomāc apetīti, turklāt ir dabisks pretiekaisuma līdzeklis.

 

AUZU PĀRSLAS

Kaut arī tajās ir augsts ogļhidrātu saturs, to tips šajā produktā tiek lēnām pārstrādāts un saglabā ilgāku sāta sajūtu vēl ilgi pēc brokastīm, jo nomāc bada hormonu ghrelīnu. Faktiski – auzu pārslas ir ar diezgan zemu glikēmisko indeksu, ko izmanto, lai novērtētu, kā ogļhidrātus saturošie produkti paaugstina cukura līmeni asinīs, salīdzinot ar glikozi vai baltmaizi. Pārliecinies, ka lieto pilngraudu auzu pārslas, lai iegūtu vislielāko labumu!

 

DĀRZEŅU SULA

Tu, iespējams, domā, ka šādas sulas dzeršana ir tikai veids, kā vairāk uzņemt dārzeņus? Jā, tā ir patiesība, bet šāds dzēriens ir arī lielisks veids, kā paēst. Kad mēs to pirms maltītes nobaudām, rodas sāta sajūta un ēšanas laikā tiek uzņemts pat par 135 kalorijām mazāk. Pārliecinies, ka sulā ir zems nātrija daudzums, lai mazinātu vēdera uzpūšanos.

 

SPINĀTI

Ja patiešām vēlies uzņemt, ko tādu, kas paildzinās sāta sajūtu, tu nedrīksti aizmirst par zaļo lapu dārzeņiem! No kāpostiem – līdz spinātiem, jo šie šķiedrainie zaļumi, īpaši termiski neapstrādāti vai viegli sautēti ar nelielu olīveļļas devu, ir garšīgs un lielisks veids kā attālināt  ēstgribu.

 

LASIS

Mielojies ar lasi, kas ir bagāts ar omega – 3 taukskābēm, ķermenī palielinās tauku šūnu hormona – leptīna līmenis. Tas ir zināms kā izsalkuma apspiedējs. Tev negaršo šī vērtīgā zivs? Lieliska alternatīva ar tādu pašu efektu – tuncis un/vai siļķe!  

 

KANĒLIS

Nākamajā reizē, kad baudīsi graudaugus, auzu pārslas, augļus vai pat kafiju, pievieno tiem nedaudz kanēļa. Ir pierādīts, ka šajā senajā, aromātiskajā garšvielā esošās aktīvās vielas stimulē insulīna receptorus un paaugstina šūnu spēju izmantot glikozi, samazinot tās līmeni asinīs, kas kā zināms – palīdz kontrolēt apetīti.

 

VĀJPIENS

Ja pirmsmenstruālā sindroma ietekmē izjūti teju nebeidzamu izsalkumu, dzer vājpienu! Pētījumu rezultāti atklāj, ja sieviete nobauda vismaz vienu porciju piena produktu dienā, aptuveni divas nedēļas pirms menstruācijām, tas ievērojami mazinā viņas alkas pēc neveselīgajām ātrajām uzkodām un citiem tukšajiem ogļhidrātiem.

 

SŪKALU PROTEĪNI

Proteīni ir tie, kas apspiež apetīti un īpaši noderīgas ir tieši sūkalu olbaltumvielas! Jaunākie uztura pētījumu rezultāti liecina, ka pēc tam, kad cilvēks ir uzņēmis šķidro pārtiku – sūkalas,  viņš patērē daudz mazāk kalorijas nākamajā ēdienreizē, pretēji tiem, kas pirms tam uzņēmuši kazeīna jeb piena olbaltumvielas.

 

ASAS MĒRCES

Kad runa ir par asu mērci un apetītes apspiešanu, jo pikantāka tā būs, jo labāku efektu iegūsi! Šie produkti pasargās no pārēšanās un palīdzēs ilgāk just sāta sajūtu.

 

LINSĒKLAS

Šķīstošo šķiedrvielu un neaizstājamo taukskābju kopums tajās padara linsēklas par lielisku papildinājumu, piemēram, jogurtam, dažādiem kokteiļiem vai salātiem. Faktiski, maltas vai veselas, tās palīdzēs attālināt nākamo ēdienreizi.

 

SALĀTI

Ja vēlies paturēt izsalkuma monstru pēc iespējas tālāk no sevis, pirms pamata maltītes nobaudi nelielu porciju salātu. Būs nepieciešama tikai viena vai divas tases dārzeņu, lai nosūtītu smadzenēm signālu, ka esi uzņēmusi kalorijas un dažādas barības vielas. Tā kā ir nepieciešamas aptuveni 20 minūtes, lai vēders nodotu smadzenēm, ka esi paēdusi, maltītes sākšana ar nelielu salātu porciju ir lielisks veids kā apmānīt izsalkumu.

 

Kā tev vislabāk izdodas paildzināt sāta sajūtu?

 

Iepriekšējais rakstsPārvari savu slinkumu jeb 10 ieteikumi lieliskas vasaras sākumam
Nākamais rakstsPārsteidzoši: šie hobiji padara tevi gudrāku