Šajā reizē vecāsmātes pūra lādē atradām garšīgas kūkas – pagatavo arī tu!

Citronu kūka

citronukuka

 

Nepieciešams:

  • 100 g sviesta;
  • 150 g cukura;
  • 2 olas;
  • 100 g piena;
  • 350 g kviešu miltu;
  • 1 tējk. cepamā pulvera;
  • 1 citrons.

 

Pagatavošana:

Sviestu ar cukuru un citrona miziņu puto, pievieno pa vienai veselas olas un puto līdz cukurs izkusis. Pievieno cepamo pulveri, pielej pienu un samaisa. Tad pievieno izsijātus miltus, citrona sulu, samaisa, lej ar sviestu izziestā un ar rīvmaizi izkaisītā veidnē (ar tukšu vidu) un cep (gatavību pārbauda ar koka irbulīti – ja nekas nelīp klāt – kūka gatava). Atdzisušu liek uz lēzena trauka, sagriež šķēlēs, atstājot iepriekšējo veidu un pārkaisa ar pūdercukuru.

 

Šokolādes kūka

sokolades kuka


Nepieciešams:

  • 150 g sviesta;
  • 100 g cukura;
  • 2 olas;
  • 150 g kviešu miltu;
  • 50 g piena;
  • 1/2 tējk. sodas;
  • 1/4 tējk. citronskābes;
  • vaniļa;
  • 25 g šokolādes vai kakao.

 

Pagatavošana:

Sviestu ar cukuru, olas dzeltenumiem, vaniļu puto līdz cukurs izkusis. Tad pievieno ūdenī izšķīdinātu citronskābi, sodu, pieber pusi no miltiem, pielej pienu un samaisa, pieber atlikušos miltus un visu labi samaisa. Mīklu sadala divās daļās, lai vienā daļā būtu 2/3, otrā 1/3 mīklas. Mazākajai daļai pievieno šokolādes vai kakao pulveri, samaisa, lai mīkla būtu vienādi brūngana. Pēc tam abās mīklas daļās iecilā saputotu olas baltumu (proporcionāli mīklas daudzumam). Ar sviestu izziestā un ar rīvmaizi izkaisītā veidnē liek kārtu gaišās, tad brūnganās un atkal gaišās mīklas. Cep vidējā siltumā 25 – 30 minūtes. Atdzisušu kūku izgāž no veidnes, pārkaisa ar pūdercukuru un sagriež gabaliņos.

 

Riekstu kūka

riekstu kuka

 

Nepieciešams:

  • 10 olas;
  • 200 g cukura;
  • 75 g kviešu miltu;
  • 25 g kartupeļu cietes;
  • 50 g riekstu kodolu.

Pildījumam un greznošanai:

  • 3/4 l saldā krējuma;
  • 35 g cukura;
  • 100 riekstu kodolu;
  • 5 g želatīna
  • vaniļa.

 

Pagatavošana:

Olu dzeltenumus atdala no baltuma. Dzeltenumiem pievieno 3/4 no paredzētā cukura daudzuma un puto līdz cukurs izkusis, masa kļuvusi gaiša un pavairojusies apjomā trīs reizes. Olas baltumu ar atlikušo cukuru saputo stingrās putās. Saputotiem olu dzeltenumiem pievieno daļu izsijāto miltu, kartupeļu cieti un sīki sasmalcinātus riekstus, tad iecilā olas baltumu ar pārējiem miltiem, liek tortu veidnē un cep vidējā siltumā.

Atdzisušu sagriež 3 vienādas plāksnēs. Starp plāksnēm liek saputotu krējumu, kam pielikts cukurs, vaniļa, sasmalcināti rieksti, aukstā ūdenī uzbriedināts, izkausēts želatīns. Ar putu krējumu pārklāj tortes virsu un malas, grezno ar putu krējumu (rozītēm, vai podziņām) un riekstiem.

Riekstu kodolu sagatavošana: tos liek uz pannas un cepeškrāsnī, pa reizei apmaisot, apgrauzdē. Noberž brūno miziņu. Pēc tam ar nazi sakapā (sagriež) gabaliņos.

 

__________

Avots: M. Pētersone, A. Pasopa. Garšīgi un veselīgi ēdieni.

Sabiedrība

Kivičs atklāj divus dīvainākos veidus, kādos Latvijā “uz sitiena” nopelnījis 500 eiro!

  STV šova "Slavenības. Bez filtra" zvaigzne Andris Kivičs pastāsta par sava darba dīvainākajiem apmaksas gadījumiem...

Magone nopietni apsver lēmumu, kas var pilnībā mainīt visu dzīvi

  Viesojoties Priekulē pie mammas, STV šova "Slavenības. Bez filtra" zvaigzne Magone apskata arī māju, kurā...

Latvijas estrādes leģendas “Labvēlīgais tips” beidzot pārtrauc klusēšanu

  Vasara tuvojas, drīzumā sākas grupas “Labvēlīgais tips” koncertsērija “Man jau 30”, apgriezienus uzņem pasaules hokeja...

Mūziķis Eilands ar lūgumu piezvana Maestro Paulam un saņem leģendāru atbildi

  Mūziķis Ralfs Eilands izdevis savu jauno singlu uzreiz 2 valodās – gan latviešu, gan angļu....

No šodienas! “Rīga Plaza” nāk klajā ar svarīgu paziņojumu pircējiem

  Modes un izklaides centrs “Rīga Plaza” aizsāk jaunu iniciatīvu un ievieš kluso stundu, kā atbalstu cilvēkiem ar...

Saņemtas traģiskas ziņas par notikumiem nedēļas nogalē

  Aizvadītajās diennaktīs, laika posmā no šī gada 13.maija plkst. 6.30 līdz 16. maijam plkst. 6.30,...

Horoskopi un Testi

Foto:Flickr.com/Māris Pehlaks /CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 16. maijs

  Auns Šodien ne pa kam nevēlēsies piekrist savas otras pusītes sacītajam. Kad viņš jau kārtējo reizi...
Foto:Pixabay.com/Spiritze/CC

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 16.-22. maijs

  Pavasara noslēdzošais mēnesis maijs ar pilnu joni turpinās - nāc, palūko, kā izkārtojušās zvaigznes un...
Foto:Flickr.com/Billy Wilson/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 15. maijs

  Auns Šodien ar visiem pieejamajiem līdzekļiem centīsies atbrīvoties no dusmām. Tās vajās tevi gan personīgajā, gan...
Foto:Behforum.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 14. maijs

  Auns Šodien nepaguris centīsies panākt kādu, kurš paguvis sasniegt vairāk, nekā tu. Tu izvērtēsi visu, ko...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 13. maijs

  Auns Šodien tavu uzmanību piesaistīs kāda ierīce, kuru pamanīsi labākā drauga mājās. Protams,arī tev radīsies vēlme...
Foto:Pexels.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 12. maijs

  Auns Šo dienu pavadīsi pozitīvā gaisotnē. Tā tevi burtiski ieskaus. Pamodīsies no šķindošu trauku skaņas, kas...

Mājai un Dārzam

Sinoptiķis Bricis sola jūtamas izmaiņas laikapstākļos – kas mūs sagaida? – VIDEO

  Vēsais pavasaris Latvijā turpinās, pirmdienas rītā atkal vietām bijusi salna un tāda gaidāma vēl arī...

Iemeslu priekam maz: Jaunākā laika prognoze 7 dienām!

  Nedēļas pirmajā pusē gaidāms visai auksts laiks un, gaisa temperatūra dienā būs līdz +10…+15°,  naktīs...

Nepatīkamas vēstis par gaidāmo laiku; no ceturtdienas viss mainīsies

  Sinoptiķis Jānis Trallis savā "Twitter" kontā īsi ieskicējis prognozes par turpmāk gaidāmo laiku. "Tuvākās diennaktis Latvijā...