Kafijas eksperts Gatis Zēmanis ir pārliecināts – pēdējo gadu laikā augušas iedzīvotāju zināšanas kafijas jautājumos, tomēr ir viegli apjukt starp plašajiem kafijas pagatavošanas veidiem un daudzveidīgajiem rīkiem. Rimi Gardēži komandas eksperts apkopojis trīs vienkāršus pamatprincipus, lai pagatavotu izcilu kafiju mājas apstākļos.

 

“Kā īstenam kafijas gardēdim man mājās ir pieejami dažādi rīki kafijas pagatavošanai. Ja vēlos iepriecināt ciemiņus ar espreso vai kapučīno, tad izmantoju kapsulu automātu ar labu tvaika padevi perfektu piena putu pagatavošanai. Kad sieva pagatavo klasisku itāļu tiramisu, nevaru iedomāties neko labāku par svaigu, ar patīkamu skābuma līmeni apveltītu Etiopijas kafiju. To mēdzu gatavot mokas kanniņā, izmantojot aeropresi. Tāpat kafiju mēdzu gatavot arī franču presē. Protams, dzeru arī aplejamo kafiju krūzītē, ko izvēlos 40% gadījumu. Tomēr, neatkarīgi no izvēlētās kafijas pagatavošanas metodes, vienmēr pieturos pie galvenajiem ieteikumiem dzēriena pagatavošanā,” pieredzē dalās Rimi Gardēži komandas kafijas eksperts Gatis Zēmanis.

 

 

Pievērs uzmanību kafijas svaigumam

“Ar kafiju ir tieši tāpat kā ar maizi – jo tā ir svaigāka, jo garšīgāka,” uzsver Gatis. Izvēloties kafiju, pievērs uzmanību tās ražošanas datumam – jo svaigāka kafija, jo vairāk vērtīgā aromāta tā būs saglabājusi. Kafiju ir ieteicams uzglabāt tajā pašā iepakojumā, kurā tā ir iegādāta, jo tās lielākie ienaidnieki ir gaiss un gaisma. Tāpēc tās pārbēršana skaistā stikla traukā garšu neuzlabos, bet gluži pretēji – pasliktinās. Vislabāk, ja mājās ir pieejamas kafijas dzirnaviņas, tad var iegādāties pupiņu kafiju un samalt to tieši pirms kafijas pagatavošanas.

 

 

Izvēlies pareizo ūdeni

Kafijas garšu ietekmē ne vien pati kafija, bet arī ūdens, kurā tā tiek pagatavota. Tam ir jābūt ar zemu dzelzs sastāvu, neitrālu PH līmeni un sabalansētu minerālu sastāvu. Vislabāk pagatavošanai izmantoto filtrētu krāna ūdeni vai attīrītu ūdeni no pudelēm. Ūdens temperatūrai jābūt robežā no 92 līdz 96 grādiem pēc celsija. Ja temperatūra būs virs 96 grādiem, kafijai parādīsies rūgtena piegarša. Bet, ja ūdens temperatūra būs zemāka par 92 grādiem, kafija neatklās visu savu aromātu. Tiem, kam mājās nav pieejams ēdiena termometrs, pirms apliet kafiju ar verdošu ūdeni, ieteicam divas minūtes ļaut ūdenim atdzist.

 

 

Izmanto tikai tīrus rīkus

Kafijas pagatavošanā izmantotajiem rīkiem ir jābūt tīriem, jo kafija ļoti viegli uzsūc mitrumu. Ja kafijas un tējas pagatavošanai izmantojat vienu un to pašu franču presi, tā pēc katras lietošanas reizes ir kārtīgi jāizmazgā, pretējā gadījumā var tikt bojāta kafijas unikālā garša. Tāpat viena no būtiskākajām lietām, kas ietekmē dzēriena garšu un aromātu, ir ekstrakcijas laiks jeb tas, cik ilgi kafija saskaras ar ūdeni. Piemēram, espreso pagatavošanas aparātā tās ir aptuveni 25 sekundes, jo ūdens tiek padots zem liela spiediena. Savukārt mājas apstākļos, izmantojot franču presi, tam nevajadzētu būt ilgākam par 4 – 5 minūtēm, jo tad var rasties nepatīkama pēcgarša.

Sabiedrība

Piektdienas vakarā šausminoša avārija notikusi uz Siguldas šosejas

  Aizvadītajā diennaktī valstī reģistrēti 137 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cietuši pieci cilvēki un divi gājuši...

Vēsturiski kadri: prinča Filipa un karalienes Elizabetes II mīlasstāsts

Kad Jorkas Elizabete pirmo reizi sastapās ar princi Filipu, viņa nebija izredzēta kā karaliene. Viņai...

Lūk, cik skarba bija prinča Filipa bērnība

Būdams vien 18 mēnešus vecs zēns, princis Filips bija spiests bēgt no Grieķijas. Viņu izveda...

Piektdien vēl 666 jauni Covid-19 gadījumi un 5 mirušie; slimnīcās 654 cilvēki

  Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sestdien vēsta, ka aizvadītajā diennaktī konstatēti vēl 666 jauni...

Princim Filipam pat pēc nāves ‘jāievēro’ protokols

Plānots, ka prinča Filipa bēres notiks nākošajā sestdienā pēc astoņu dienu ilgām sērām. Hercoga zārks...

Princis Filips miris: Kas bija cēlonis?

Nesagaidot savu 100. dzimšanas dienu, kas būtu bijusi šī gada 10. jūnijā, mūžībā devies Edinburgas...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 11. aprīlis

  Auns Šodien ar lepnumu demonstrēsi sava sūrā darba saldos augļus. Draugu un tuvinieku apskatei tiks atklāti...

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 12. – 18. aprīlis

Uzzini, ko zvaigznes tev un taviem mīļajiem sola turpmākajām pavasara otrā mēneša dienām. Izbaudi no...
Foto:Flickr.com/Lilian Wong/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 10. aprīlis

  Atceries, ka dažreiz veiksmīgākais ceļš uz mieru un harmoniju ir gaužām vienkāršs – izvairīšanās no...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 9. aprīlis

Auns Auna zīmē dzimušie šodien atgriezīsies ierastajā dienas ritmā un atgūs gan spēju tikt galā ar...
Pexels

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 8. aprīlis

  Auns Šodien atklāsi sevi kā ļoti talantīgu kādā jomā. Tiksi pieaicināts palīgā kādam tuvam draugam, un...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 7. aprīlis

Atrodi veidu, kā īstenot savus plānus, neatsakot citiem viņu piedāvāto palīdzību un vēlmi iesaistīties.   Auns Auna zīmē...

Mājai un Dārzam

Izskan pavisam jaunas ziņas par laiku brīvdienās un nākamnedēļ

  Tuvākajās dienās virs Latvijas vēl atradīsies auksta gaisa masa - naktīs gaisa temperatūra būs zem...

Sinoptiķis Bricis atklāj, cik ilgi vēl nesagaidīsim īstu pavasari

  Lieldienu brīvdienās laiks lielākoties bija vēss, lai gan ar dažiem pavasarīgākiem mirkļiem, bet pirmdien pat...
Foto:Autumn-sunshine.net

Diemžēl izskan nepatīkami jaunumi silta pavasara gaidītājiem

  Jaunajā darba nedēļā virs Latvijas atradīsies plaša aukstā gaisa masa, kā arī laikapstākļus noteiks ciklonu...