Tā kā Mārtiņdiena senatnē tika uztverta kā ražas darbu pabeigšanas svētki, to atzīmēja ar bagātīgi klātu galdu. Brīvbrīdis.lv iesaka Tev izmēģināt roku populārāko Mārtiņdienas ēdienu pagatavošanā un celt tos vakariņu galdā.

 

ZOSS CEPETIS AR ĀBOLIEM, BURKĀNIEM UN ANANĀSIEM

2177_MEDIUM

Nepieciešams:

  • Zoss (putna lielums paliek katra paša izvēles ziņā);
  • Garšvielas – sāls, pipari, ķimenes (var papildus pievienot tādas, kas katram labāk garšo);
  • Āboli (daudzums atkarīgs no tā, ik liela ir zoss, cik tajā varēs sapildīt);
  • 2 sīpoli;
  • 5 burkāni;
  • Kārba konservētu ananāsu gabaliņu.

Pagatavošana:

Zosi notīra, izņem taukus, rūpīgi ierīvē ar garšvielām. Atstāj apmēram uz stundu, lai ievelkas. Kad laiks pagājis, zosi piepilda ar ābolu ceturtdaļām (bez serdēm), sagrieztiem burkāniem un ananāsiem. Sasmalcina sīpolus, apcep pannā, tad sajauc apceptos sīpolus ar pus litru verdoša ūdens. Zosi cep 200 grādos aptuveni 1,5 – 3 stundas (atkarībā no tās lieluma. Gatavību pārbauda, iedurot ar nazi). Cepšanās laikā ar šķirdumu, kas pagatavots no sīpoliem un ūdens ik pēc 15 minūtēm nepiciešams nedaudz apslacīt cepeti. Zosi pasniedz sadalītu gabalos (sadala tāpat kā vistas cepeti), apkārt vai atsevišķā traukā liek pdījumu – ābolus, burkānus, ananāsus.

 

ŠTOVĒTI KĀPOSTI

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nepieciešams:

  • 2 kg skābētu kāpostu;
  • 500g svaiga speķa;
  • 3-4 ēdamkarotes cukura;
  • 1-2 ēdamkarotes ķimeņu (ja nav klāt skābētajiem kāpostiem)

Pagatavošana:

Kāpostus liek katlā, pārlej ar ūdeni tā, lai kāposti pilnībā nosegti. Ik pa laikam jāpārbauda, vai ūdens pārsedz kāpostus. Aptuveni pēc pusotras stundas pārbauda vai kāposti jau mīksti. Kad kāposti mīksti, tos nokāš (ūdeni nedaudz atstājot, lai nepiedeg). Uz pannas liek smalki sagrieztu speķi, iztecina taukos un pievieno kāpostiem. Tad tajā pašā pannā izkausē cukuru, nedaudz to piededzinot, lai tas ir brūns – to pievieno kāpostiem un rūpīgi visu samaisa. Ja kāpostiem nav pievienotas ķimenes, pievieno tās un sautē vēl aptuveni 10 – 15 minūtes.

 

ZIRŅU PIKAS

img_1839

Nepieciešams:

  • 500g vārītu pelēko zirņu;
  • 3 lieli, vārīti kartupeļi;
  • 3 lielas ēdamkarotes sviesta;
  • 1 vidēja lieluma sīpols;
  • Garšvielas pēc izvēles un garšas;

Pagatavošana:

Sablendē zirņus un kartupeļus (atdzesētus) ar mīkstu sviestu. Ja nav pieejams blenderis – visu var samalt gaļasmašīnā. Sīpolus apcep, līdz tie kļūst zeltaini brūni un pievieno masai, pievieno arī garšvielas un visu rūpīgi samaisa. Veido pikas. Kad tās gatavas – var ēst gan aukstas, gan uzsildīt uz pannas.

 

MEDUS RAUSIS

1-6a

Nepieciešams:

Mīklai:

  • 3 olas;
  • 1 glāze medus;
  • 200 g cukura;
  • 1 tējkarote kanēļa;
  • 1/2 tējkarotes sodas;
  • 1/4 tējkarotes sāls;
  • 3 glāzes kviešu miltu.

Virsai:

  • 1 olas dzeltenums;
  • 2 ēdamkarotes piena;
  • mandeles vai grieķu rieksti (daudzums atkarībā no tā, cik daudz vēlies dekorēt).

Pagatavošana:

Bļodā ieber miltus, cukuru, sodu, kanēli – visu samaisa. Vidū izveido nelielu iedobi, kurā ielej 3 olas, medu, sāli – mīklu mīca aptuveni 10 minūtes. Gatavo mīklu liek ar cepampapīru izklātā formā, nolīdzina virsmu. Virsū smērē olas dzeltenumu, kas sajaukts ar 2 ēdamkarotēm piena, virsū liek riekstus. Cep 180 grādos aptuveni 30 minūtes. Gatavību pārbauda ar kociņu – ja nekas nelīp klāt – gatavs.

 

MEDALUS

20121010-LidoAlus

Nepieciešams:

  • 500 g iesala;
  • 10 litru ūdens;
  • 100 g rauga;
  • medus (pēc garšas);
  • ~ 1 kg cukura.

Pagatavošana:

Ūdeni uzvāra, pievieno iesalu un cukuru, izmaisa. Šķidrumu atdzesē līdz 30 grādu temperatūrai, pievieno ūdenī izkausētu raugu un liek siltā vietā uzraudzēt. Dzērienu rūpīgi atdzesē un pirms pasniegšanas pievieno medu.

 

Labu apetīti!

Sabiedrība

Centralizētie eksāmeni tomēr notiks

  Ja ārkārtējo situāciju pēc 12. maija nepagarinās, tad centralizētie eksāmeni skolu beidzējiem šogad būs. Tie,...

Lieldienās ciemoties nevarēs pat pie tuvākajiem radiem? Atbildes uz ikdienišķiem Covid-19 jautājumiem

  Tūdaļ būs klāt Lieldienas. Visā pasaulē tās šogad būs citādas, nekā ierasts, jo ir spēkā...

Milzīga nelaime Juglā: “Volkswagen” izārda barjeras un sabrauc gājēju

  Traģisks negadījums ceturtdienas vakarā noticis Juglā, kur pie Brīvības gatves 430. nama automašīna "Volkswagen", kas...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 10. aprīlis

Dienas pirmā puse izrādīsies diezgan veiksmīga. Šis ir labs laiks jauniem projektiem un darbībām. Tavs...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 9. aprīlis

Pirmā dienas puse būs veiksmīga emocionālai un uzticības pilnai komunikācijai. Visticamāk, apzināsies, ka ir kļuvis...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 8. aprīlis

Izvēlies šodien darīt to, ko efektīvi spēsi paveikt bez citu palīdzības.   Auns Auna zīmē dzimušajiem šodien ieteicams...

Mājai un Dārzam

Sarūgtinoša prognoze Lieldienām; nākamās nedēļas izskaņā laiks jūtami mainīsies

  Pirmajās divās svētku brīvdienās laika apstākļus noteiks plašs anticiklons - debesis daudzviet skaidrosies, nebūs tik...

Lieldienās snigs! Sinoptiķis aicina nesasteigt dārza darbus un riepu maiņu

  Brīvdienās laiks, kā jau tika prognozēts, beidzot kļuva siltāks un tāds vēl kādu laiku saglabāsies....
Vilis Bukšs

Nedēļas otrajā pusē laiks pilnībā mainīsies

  Nākamās nedēļas pirmajā pusē gaidāmi stabili laika apstākļi - dienas būs siltas, sausas un lielākoties...