Tā kā Mārtiņdiena senatnē tika uztverta kā ražas darbu pabeigšanas svētki, to atzīmēja ar bagātīgi klātu galdu. Brīvbrīdis.lv iesaka Tev izmēģināt roku populārāko Mārtiņdienas ēdienu pagatavošanā un celt tos vakariņu galdā.

 

ZOSS CEPETIS AR ĀBOLIEM, BURKĀNIEM UN ANANĀSIEM

2177_MEDIUM

Nepieciešams:

  • Zoss (putna lielums paliek katra paša izvēles ziņā);
  • Garšvielas – sāls, pipari, ķimenes (var papildus pievienot tādas, kas katram labāk garšo);
  • Āboli (daudzums atkarīgs no tā, ik liela ir zoss, cik tajā varēs sapildīt);
  • 2 sīpoli;
  • 5 burkāni;
  • Kārba konservētu ananāsu gabaliņu.

Pagatavošana:

Zosi notīra, izņem taukus, rūpīgi ierīvē ar garšvielām. Atstāj apmēram uz stundu, lai ievelkas. Kad laiks pagājis, zosi piepilda ar ābolu ceturtdaļām (bez serdēm), sagrieztiem burkāniem un ananāsiem. Sasmalcina sīpolus, apcep pannā, tad sajauc apceptos sīpolus ar pus litru verdoša ūdens. Zosi cep 200 grādos aptuveni 1,5 – 3 stundas (atkarībā no tās lieluma. Gatavību pārbauda, iedurot ar nazi). Cepšanās laikā ar šķirdumu, kas pagatavots no sīpoliem un ūdens ik pēc 15 minūtēm nepiciešams nedaudz apslacīt cepeti. Zosi pasniedz sadalītu gabalos (sadala tāpat kā vistas cepeti), apkārt vai atsevišķā traukā liek pdījumu – ābolus, burkānus, ananāsus.

 

ŠTOVĒTI KĀPOSTI

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nepieciešams:

  • 2 kg skābētu kāpostu;
  • 500g svaiga speķa;
  • 3-4 ēdamkarotes cukura;
  • 1-2 ēdamkarotes ķimeņu (ja nav klāt skābētajiem kāpostiem)

Pagatavošana:

Kāpostus liek katlā, pārlej ar ūdeni tā, lai kāposti pilnībā nosegti. Ik pa laikam jāpārbauda, vai ūdens pārsedz kāpostus. Aptuveni pēc pusotras stundas pārbauda vai kāposti jau mīksti. Kad kāposti mīksti, tos nokāš (ūdeni nedaudz atstājot, lai nepiedeg). Uz pannas liek smalki sagrieztu speķi, iztecina taukos un pievieno kāpostiem. Tad tajā pašā pannā izkausē cukuru, nedaudz to piededzinot, lai tas ir brūns – to pievieno kāpostiem un rūpīgi visu samaisa. Ja kāpostiem nav pievienotas ķimenes, pievieno tās un sautē vēl aptuveni 10 – 15 minūtes.

 

ZIRŅU PIKAS

img_1839

Nepieciešams:

  • 500g vārītu pelēko zirņu;
  • 3 lieli, vārīti kartupeļi;
  • 3 lielas ēdamkarotes sviesta;
  • 1 vidēja lieluma sīpols;
  • Garšvielas pēc izvēles un garšas;

Pagatavošana:

Sablendē zirņus un kartupeļus (atdzesētus) ar mīkstu sviestu. Ja nav pieejams blenderis – visu var samalt gaļasmašīnā. Sīpolus apcep, līdz tie kļūst zeltaini brūni un pievieno masai, pievieno arī garšvielas un visu rūpīgi samaisa. Veido pikas. Kad tās gatavas – var ēst gan aukstas, gan uzsildīt uz pannas.

 

MEDUS RAUSIS

1-6a

Nepieciešams:

Mīklai:

  • 3 olas;
  • 1 glāze medus;
  • 200 g cukura;
  • 1 tējkarote kanēļa;
  • 1/2 tējkarotes sodas;
  • 1/4 tējkarotes sāls;
  • 3 glāzes kviešu miltu.

Virsai:

  • 1 olas dzeltenums;
  • 2 ēdamkarotes piena;
  • mandeles vai grieķu rieksti (daudzums atkarībā no tā, cik daudz vēlies dekorēt).

Pagatavošana:

Bļodā ieber miltus, cukuru, sodu, kanēli – visu samaisa. Vidū izveido nelielu iedobi, kurā ielej 3 olas, medu, sāli – mīklu mīca aptuveni 10 minūtes. Gatavo mīklu liek ar cepampapīru izklātā formā, nolīdzina virsmu. Virsū smērē olas dzeltenumu, kas sajaukts ar 2 ēdamkarotēm piena, virsū liek riekstus. Cep 180 grādos aptuveni 30 minūtes. Gatavību pārbauda ar kociņu – ja nekas nelīp klāt – gatavs.

 

MEDALUS

20121010-LidoAlus

Nepieciešams:

  • 500 g iesala;
  • 10 litru ūdens;
  • 100 g rauga;
  • medus (pēc garšas);
  • ~ 1 kg cukura.

Pagatavošana:

Ūdeni uzvāra, pievieno iesalu un cukuru, izmaisa. Šķidrumu atdzesē līdz 30 grādu temperatūrai, pievieno ūdenī izkausētu raugu un liek siltā vietā uzraudzēt. Dzērienu rūpīgi atdzesē un pirms pasniegšanas pievieno medu.

 

Labu apetīti!

Sabiedrība

Piektdien 544 Covid-19 gadījumi, miruši vēl 9 cilvēki

  Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sestdien vēsta, ka aizvadītajā diennaktī konstatēti vēl 544 jauni...

Parādās negaidītas un nepatīkamas runas par “Balss maskā” pirmās sezonas uzvarētāju – VIDEO

  Diskusiju vētru sociālajos tīklos sacēlis kādas jaunas sievietes – divu mazu bērnu mammas lūgums pēc...
Foto:Flickr.com/Gael Varoquaux/CC

Izplatīts brīdinājums par laiku sestdienas rītā

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laika apstākļiem sestdienas rītā. 15.05.2021. no rīta...

Sinoptiķis Bricis komentē izskanējušo nepatīkamo prognozi vasarai – kā būs patiesībā? – VIDEO

  Brīvdienas būs siltas, bet cik ticamas izskanējušās prognozes par vēsu un mitru vasaru? Stāsta LTV...

Pēc otrā Eirovīzijas mēģinājuma Samanta Tīna neklusē – VIDEO

  Gatavojoties 65. starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa pusfinālam, Latvijas pārstāve Samanta Tīna veiksmīgi  aizvadījusi jau otro...

“Ne visi sapņi piepildās uzreiz…” Dziedātāja Aija Andrejeva izplatījusi skumju vēsti

  Aijas Andrejevas koncertu “Es iešu tālāk”, kas jau iepriekš Covid-19 pandēmijas dēļ tika pārcelts uz...

Horoskopi un Testi

Pexels.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 15. maijs

  Ikviens šajā dienā jutīsies sevišķi darbīgs un mērķtiecīgs. Izmanto šīs dienas zvaigžņu stāvokli, pavadot dienu...

Horoskops: Atklāj, kas biji pagātnē un to, kas būsi nākamajā dzīvē

Vadoties pēc dzimšanas gada ir iespējams saprast, kas esi – kādas ir tavas rakstura īpašības,...
Foto:Pexels.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 14. maijs

  Ko zvaigznes sola piektdienai, 14. maijam?   Auns Auna zīmē dzimušie ir ļoti enerģiski cilvēki un, lai gan...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 13. maijs

Laba diena dažādu, gan ar darbu, gan personīgajām interesēm saistītu pētījumu veikšanai. Auns Auna zīmē dzimušajiem ieteicams...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 12. maijs

  Auns Auna zīmē dzimušie ir tendēti ļoti strauji uzsākt dažādus projektus un aizrautīgi arī turpināt pie...

Horoskops: Katras horoskopa zīmes SIEVIETES PATIESĀ seja

Astrologi apgalvo, ka zina patiesību. To, ka katrai horoskopa zīmei ir gan labās, gan sliktās...

Mājai un Dārzam

Foto:Flickr.com/Gael Varoquaux/CC

Izplatīts brīdinājums par laiku sestdienas rītā

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laika apstākļiem sestdienas rītā. 15.05.2021. no rīta...

Sinoptiķis Bricis komentē izskanējušo nepatīkamo prognozi vasarai – kā būs patiesībā? – VIDEO

  Brīvdienas būs siltas, bet cik ticamas izskanējušās prognozes par vēsu un mitru vasaru? Stāsta LTV...

Izskan jaunas ziņas par šovasar gaidāmo laiku

  Pazīstamais sinoptiķis Jānis Trallis, kura veidotās prognozes izmanto ziņu aģentūra LETA un līdz ar to...