Tā kā Mārtiņdiena senatnē tika uztverta kā ražas darbu pabeigšanas svētki, to atzīmēja ar bagātīgi klātu galdu. Brīvbrīdis.lv iesaka Tev izmēģināt roku populārāko Mārtiņdienas ēdienu pagatavošanā un celt tos vakariņu galdā.

 

ZOSS CEPETIS AR ĀBOLIEM, BURKĀNIEM UN ANANĀSIEM

2177_MEDIUM

Nepieciešams:

  • Zoss (putna lielums paliek katra paša izvēles ziņā);
  • Garšvielas – sāls, pipari, ķimenes (var papildus pievienot tādas, kas katram labāk garšo);
  • Āboli (daudzums atkarīgs no tā, ik liela ir zoss, cik tajā varēs sapildīt);
  • 2 sīpoli;
  • 5 burkāni;
  • Kārba konservētu ananāsu gabaliņu.

Pagatavošana:

Zosi notīra, izņem taukus, rūpīgi ierīvē ar garšvielām. Atstāj apmēram uz stundu, lai ievelkas. Kad laiks pagājis, zosi piepilda ar ābolu ceturtdaļām (bez serdēm), sagrieztiem burkāniem un ananāsiem. Sasmalcina sīpolus, apcep pannā, tad sajauc apceptos sīpolus ar pus litru verdoša ūdens. Zosi cep 200 grādos aptuveni 1,5 – 3 stundas (atkarībā no tās lieluma. Gatavību pārbauda, iedurot ar nazi). Cepšanās laikā ar šķirdumu, kas pagatavots no sīpoliem un ūdens ik pēc 15 minūtēm nepiciešams nedaudz apslacīt cepeti. Zosi pasniedz sadalītu gabalos (sadala tāpat kā vistas cepeti), apkārt vai atsevišķā traukā liek pdījumu – ābolus, burkānus, ananāsus.

 

ŠTOVĒTI KĀPOSTI

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nepieciešams:

  • 2 kg skābētu kāpostu;
  • 500g svaiga speķa;
  • 3-4 ēdamkarotes cukura;
  • 1-2 ēdamkarotes ķimeņu (ja nav klāt skābētajiem kāpostiem)

Pagatavošana:

Kāpostus liek katlā, pārlej ar ūdeni tā, lai kāposti pilnībā nosegti. Ik pa laikam jāpārbauda, vai ūdens pārsedz kāpostus. Aptuveni pēc pusotras stundas pārbauda vai kāposti jau mīksti. Kad kāposti mīksti, tos nokāš (ūdeni nedaudz atstājot, lai nepiedeg). Uz pannas liek smalki sagrieztu speķi, iztecina taukos un pievieno kāpostiem. Tad tajā pašā pannā izkausē cukuru, nedaudz to piededzinot, lai tas ir brūns – to pievieno kāpostiem un rūpīgi visu samaisa. Ja kāpostiem nav pievienotas ķimenes, pievieno tās un sautē vēl aptuveni 10 – 15 minūtes.

 

ZIRŅU PIKAS

img_1839

Nepieciešams:

  • 500g vārītu pelēko zirņu;
  • 3 lieli, vārīti kartupeļi;
  • 3 lielas ēdamkarotes sviesta;
  • 1 vidēja lieluma sīpols;
  • Garšvielas pēc izvēles un garšas;

Pagatavošana:

Sablendē zirņus un kartupeļus (atdzesētus) ar mīkstu sviestu. Ja nav pieejams blenderis – visu var samalt gaļasmašīnā. Sīpolus apcep, līdz tie kļūst zeltaini brūni un pievieno masai, pievieno arī garšvielas un visu rūpīgi samaisa. Veido pikas. Kad tās gatavas – var ēst gan aukstas, gan uzsildīt uz pannas.

 

MEDUS RAUSIS

1-6a

Nepieciešams:

Mīklai:

  • 3 olas;
  • 1 glāze medus;
  • 200 g cukura;
  • 1 tējkarote kanēļa;
  • 1/2 tējkarotes sodas;
  • 1/4 tējkarotes sāls;
  • 3 glāzes kviešu miltu.

Virsai:

  • 1 olas dzeltenums;
  • 2 ēdamkarotes piena;
  • mandeles vai grieķu rieksti (daudzums atkarībā no tā, cik daudz vēlies dekorēt).

Pagatavošana:

Bļodā ieber miltus, cukuru, sodu, kanēli – visu samaisa. Vidū izveido nelielu iedobi, kurā ielej 3 olas, medu, sāli – mīklu mīca aptuveni 10 minūtes. Gatavo mīklu liek ar cepampapīru izklātā formā, nolīdzina virsmu. Virsū smērē olas dzeltenumu, kas sajaukts ar 2 ēdamkarotēm piena, virsū liek riekstus. Cep 180 grādos aptuveni 30 minūtes. Gatavību pārbauda ar kociņu – ja nekas nelīp klāt – gatavs.

 

MEDALUS

20121010-LidoAlus

Nepieciešams:

  • 500 g iesala;
  • 10 litru ūdens;
  • 100 g rauga;
  • medus (pēc garšas);
  • ~ 1 kg cukura.

Pagatavošana:

Ūdeni uzvāra, pievieno iesalu un cukuru, izmaisa. Šķidrumu atdzesē līdz 30 grādu temperatūrai, pievieno ūdenī izkausētu raugu un liek siltā vietā uzraudzēt. Dzērienu rūpīgi atdzesē un pirms pasniegšanas pievieno medu.

 

Labu apetīti!

Sabiedrība

Valsts mežos ir iespēja iegūt malku bez maksas – VIDEO

  Ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir iespēja bez maksas iegūt malku pašpatēriņam no cirsmām, kurās “Latvijas valsts...

Parīzes streika laikā cietis pazīstamais pavārs Mārtiņš Rītiņš

  Kā piektdien vēsta izdevums “Vakara Ziņas”, pazīstamais šefpavārs Mārtiņš Rītiņš 5.decembrī Parīzē cietis streika laikā,...

“Laika vecis” Bricis pats pastāsta, kur pazudis – VIDEO

  Kā ierasts, ceturtdienās LTV zoņu dienesta "laika vecis" Toms Bricis savā "Facebook" lapā piedāvā tiešraides,...

Horoskopi un Testi

kaboompics.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 14. decembris

  Asprātības, viegla dzīves uztvere un daudzpusība izgaismos tavu dienu. Šis solās būt labvēlīgs laiks tam,...
Foto:Flickr.com/Mikel Seijas Alonso/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 13. decembris

  Ko zvaigznes tev sola 13. decembrī?   Auns Zvaigznes tev šodien nodrošinās iespēju izmantot savas oratora dotības, nevis...
Foto:Dreamstime.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 12. decembris

  Šī diena simbolizē praktiskumu un uzticamību, kas atspoguļosies visos horoskopa zīmju pārstāvjos. Neatkarīgi no tā,...

Mājai un Dārzam

“Laika vecis” Bricis pats pastāsta, kur pazudis – VIDEO

  Kā ierasts, ceturtdienās LTV zoņu dienesta "laika vecis" Toms Bricis savā "Facebook" lapā piedāvā tiešraides,...
Foto:Wallpapermania.eu

Zināms, kāds laiks gaidāms pēdējā nedēļā pirms Ziemassvētkiem

  Laika apstākļus nākamajā nedēļā noteiks ciklonu darbība. Debesis lielākoties klās mākoņi un bieži gaidāmi nokrišņi....

Aicina īpaši piesargāties: Izplatīts brīdinājums par laiku vakarā un naktī

  Atbilstoši meteorologu prognozei, sākot ar šodienu 10. decembri valstī ieplūdīs vēsāks un sausāks gaiss un...