Atklāj, ar kādām garšvielām vari ievērojami uzlabot savu pašsajūtu! 

 

Foto:Flickr.com/Seth Mariscal/CC
Foto:Flickr.com/Seth Mariscal/CC

KRUSTNAGLIŅAS

Izkaltējot neizplaukušus nagliņkoka ziedpumpurus, iegūst krustnagliņas, kuru sastāvā ir 15 – 20 % ēterisko eļļu, kas tām sniedz ļoti spēcīgu, īpatnēju smaržu un garšu. Īstais nagliņkoks (Syzygium aromaticum) ir miršu dzimtas mūžzaļs koks vai krūms ar smaržīgām lapām. Tā izcelsmes vieta ir Moluku salas, bet mūdienās to kultivē arī daudzās citās tropu zemēs. Krustnagliņu antiseptiskās iedarbības dēļ tās mēdz izmantot zobārstniecībā. Šī aromātiskā garšviela lieliski palīdz pret nepatīkamām smeldzēm. Jau izsenis zināms, ka sāpoša zoba pirmās zāles ir tieši krustnagliņas. Tāpat tās lieliski palīdz uzveikt sliktu dūšu.

 

k15351684VAI ZINĀJI?

Kvalitatīvas, ar ēteriskajām eļļām bagātas krustnagliņas, iemestas ūdenī, peld vertikāli, ar galviņu uz augšu.

 

Foto:Flickr.com/Dobrin Isabela/CC
Foto:Flickr.com/Dobrin Isabela/CC

KANĒLIS

Šī no žāvētām kanēļkoku zaru mizām iegūtā garšviela ir ne tikai ļoti aromātiska un garda, bet arī ārkātīgi vērtīga. Zinātniskie pētījumi pierādījuši, ka garšviela, kuras nosaukums cēlies no grieķu vārda kinnamomon, samazina ļaundabīgu audzēju attīstīšanās risku, palīdz pazemināt holesterīna, kā arī regulē cukura līmeni asinīs.

Un tas nebūt nav viss! Lasi vairāk ŠEIT!  

 

k15351684VAI ZINĀJI?

Mandeļu vai riekstu čaulu pulveri piesātinot ar sintētiskajām aromātiskajām vielām, iegūst mākslīgo kanēli.

 

Foto:Flickr.com/Michael Newman/CC
Foto:Flickr.com/Michael Newman/CC

KARDAMONS

Kardamons ir garšaugs, ko iegūst no divu ingveru dzimtas (Zingiberaceae) ģinšu sēklām – no melnajiem kardamoniem (Amomum) un zaļajiem kardamoniem (Elettaria). Šo garšvielu iesaka lietot pret gremošanas darbības traucējumiem un vēdera uzpūšanos jeb meteorismu. Kardamonu izmanto arī klepus un astmas ārstēšanai.

 

izsaukuma-jautājuma zīmeVAI ZINĀJI?

Kardamons ir trešais dārgākais garšaugs pasaulē pēc cenas uz vienu kilogramu auga. Pirmajās divās vietās ir safrāns un vaniļa.

 

Foto:Flickr.com/THOR/CC
Foto:Flickr.com/THOR/CC

ANĪSS

Parastais anīss (Anisum vulgare) ir viengadīgs 30 – 60 cm augsts čemurziežu dzimtas lakstaugs, kas zied ar sīkiem, baltiem ziediņiem. Tiem piemīt specifisks aromāts, saldena, viegla un atsvaidzinoša garša. No anīsa augļiem iegūst tautā pielietotās auga sēklas, kas savu gatavību sasniedz augustā. Parastā anīsa augļu ēteriskā eļļa nelielās devās darbojas kā atkrēpošanas, spazmolītisks un pretiekaisuma līdzeklis. Medicīnā anīsa augļus izmanto arī dezinfekcijai, pret vēdera uzpūšanos, kuņģa un zarnu spazmām, piena sekrēcijas stimulēšanai, kā arī zāļu garšas un smaržas uzlabošanai. Indijas medicīnā anīsu pielieto kā urīndzenošu līdzekli. Ir pierādīts, ka tas palīdz uzveikt bezmiegu, kā arī stimulē žults izdalīšanos. Pētījumi pierāda, ka anīsa preparātus ieteicams lietot kā pārtikas piedevu sirds un aknu slimniekiem.

 

izsaukuma-jautājuma zīmeVAI ZINĀJI?

Pateicoties īpatnējai, pikantai garšai, svaigas anīsa lapiņas liek uz sviestmaizēm, dažādām uzkodām vai pievieno tās salātiem.

 

Foto:Flickr.com/heymrleej /CC
Foto:Flickr.com/heymrleej /CC

INGVERS

Ingvers (Zingiber officinale) ir daudzgadīgs ingveraugu rindas (Zingiberales) ziedošs garšaugs, kura dzinumi līdzinās niedrēm. Kā garšviela tiek izmantota tā sakne, kas paveic teju brīnumus kuņģī! Novērš gāzu veidošanos, mazina sāpes un nomierina zarnu darbību. Taču šis eksotiskais garšaugs palīdz ne tikai kuņģa un zarnu trakta problēmu risināšanā – uzzini vairāk ŠEIT!

 

izsaukuma-jautājuma zīmeVAI ZINĀJI?

Visplašāk ingveru patērē arābu valstīs, Apvienotajā Karalistē un Amerikas Savienotajās Valstīs.

 

Foto:Flickr.com/Pearl Pirie/CC
Foto:Flickr.com/Pearl Pirie/CC

MUSKATRIEKSTS

Muskatrieksti (Myristica) ir magnoliju rindas, muskatriekstu dzimtas ģints augs. Nozīmīgākā komerciālā suga ir smaržīgais muskatrieksts (Myristica fragrans). Muskatrieksti ir mūžzaļi koki, kuru izcelsmes vieta ir Moluku salas jeb kā tās dēvē – Garšvielu salas Indonēzijā. Kā garšviela tiek izmantota gan muskatriekstu augļi, gan muskatrieksta žāvētā miza. Šis garšaugs palīdz mazināt vēderadarbības traucējumus, kā arī mazina sāpēs – īpaši menstruāciju izraisītas spazmas, kā arī stimulē apetīti. Tāpat palīdz uzlabot miega kvalitāti un ārstē bronhu slimības. Pētījumi pierāda, ka šai garšvielai piemīt spēja apturēt vemšanu un caureju, tā palīdz novērst nepatīkamu mutes smaku. Indijā kopš senseniem laikiem to izmanto dzimumtieksmes pastiprināšanai un reimatisma ārstēšanai.

 

izsaukuma-jautājuma zīmeVAI ZINĀJI?

Lielās devās muskatrieksts ir toksisks. To pārdozējot, var iestāties eiforija, halucinācijas vai pat nāve. Šo garšvielu neiesaka lietot gaidībās esošām sievietēm. 

 

 

Kurš no šiem ir tavs iecienītākais ēdiena garšas pastiprinātājs?

Iepriekšējais rakstsNeaizmirstamais deserts – Pavlovas kūka
Nākamais rakstsUZMANĪBU – GRIPA! Viss, kas tev ir jāzina par sevis un ģimenes pasargāšanu