Augļi un dārzeņi ir bagātīgs vitamīnu, šķiedrvielu un dabīgo antioksidantu avots, un pēc tumšajiem un aukstajiem ziemas mēnešiem radušos nogurumu un enerģijas trūkumu vislabāk kliedēt ar veselīgu, pavasarīgu un vitamīniem bagātu ēdienkarti. Iedvesmojies!
Lai atgūtu spēkus un tavas acis veselīgi starotu no enerģijas un dzīvesprieka pieplūduma līdz ar siltajiem saules stariem, līdzās fiziskai slodzei nepieciešams uzņemt trūkstošās uzturvielas un vitamīnus, tāpēc piedāvājam 5 veselīgu un garšīgu salātu receptes tavai pavasara ēdienkartei. Tāpat arī uztura speciālisti īpaši pavasarī iesaka lietot zaļumus, kas ir labs vitamīnu avots organisma spēcināšanai, jo tie satur ēteriskās eļļas, fotoncīdus, C un B grupas vitamīnus, karofīnu. Izaudzējiet varbūt sev zaļumus uz palodzes paša rokām – tas neprasa daudz pūļu un kalpos arī kā pavasarīgs dekors tava virtuvē, un pievienojiet tos gan salātiem, gan citiem ēdienam!
Pavasara svaigums ar Mozarella sieru
4 porcijām salātu nepieciešams:
- dažādu smalklapu jauktie salātu lapas 150 g,
- kressalāti 4 saujas,
- zaļie zirnīši (saldēti, ne marinēti) 4 saujas,
- Mozarella siers 250 g,
- kivi 1 gab.,
- ½ garā gurķa,
Mērcei:
- laims 2 gab.,
- olīveļļa 6 ēdamk.,
- melnais balzamiks 4 ēdamk.,
- brūnais cukurs 2 ēdamk.
Smalklapu salātus sajauc ar svaigi grieztiem salātiem. Kārto uz šķīvjiem. Pārber pa saujai zaļo zirnīšu, smalkāk sagrieztu gurķi un kivi. Salātiem pa vidu liek siera bumbiņas.
Sajauc mērci: izspiež laima sulu, pievieno brūno cukuru, balzamiko un eļļu. Mērci pārlej salātiem.
Pavasarīgi salāti ar gaļu
4 porcijām salātu nepieciešams:
- truša/cāļa/vistas/pīles/liellopa/cūkas gaļa (šķiņķis vai akans) 500 g,
- pākšu pupiņas 400 g,
- citroni 2 gab.,
- āboli 2 gab.,
- sarkanais sīpols 1 gab.,
- salātu izlase 100 g,
- gaišā sojas mērce 4 ēdamk.,
- medus 2 ēdamk.,
- eļļa gaļas cepšanai.
Iemarinē truša (vai kādu citu) gaļu – liek to traukā un pievieno gaišo sojas mērci, tējkaroti medus un sulu no ½ citrona. Atstāj iemarinēties vismaz 5 minūtes. Gaļu apcep, līdz tā nedaudz karamelizējusies.
Izkārto salātus – liek traukā jauktās salātu lapas, pievieno blanšētas pākšu pupiņas un sarkano sīpolu šķēlītes.
Ābolus sagriež šķēlītēs un apslaka ar citrona sulu, lai tie nekļūtu brūni. Pievieno salātiem. Pa virsu kārto karamelizētos gaļas gabaliņus. Atlikušo citrona sulu sajauc ar medu un pārlej salātiem.
Ne klasiski tomātu un gurķu salāti
Salātiem nepieciešams:
- tomāti 2 gab.,
- gurķi 2 gab.,
- paprika,
- salātlapas,
- saišķis rukolas,
- maurlociņi,
- olīveļļa 2-4 ēdamk.,
- baltvīna etiķis 1 ēdamk.,
- parmezāna siers,
- sāls,
- pipari,
- cukurs.
Visu sagriež bļodiņā, pārlej ar olīveļļu, vīna etiķi, uzkaisa sāli, piparus, šķipsniņu cukura un pirms pasniegšanas ar tikko rīvētu parmezāna sieru.
Taizemes salāti
Salātiem nepieciešams:
- liellopu gaļas fileja 200 g,
- paprika 1 gab.,
- gurķis 1 gab.,
- tomāts 1 gab.,
- seleriju kāti 2 gab.,
- saišķis koriandra,
- zivju mērce 1 ēdamk.,
- palmu cukurs 1 tējk.,
- laima sula.
Filejas gabalu liek uzkarsētā pannā, apcep no abām pusēm zeltaini brūnu, bet tā, lai gaļa iekšā paliek nedaudz sārta. Noņem no uguns un ar asu nazi sagriež plānās šķēlēs. Kārto traukā kopā ar sagrieztiem dārzeņiem. Pasniedz pārlietu ar zivju mērci, pievieno cukuru, laima sulu un pārkaisa ar svaigu koriandru.
Rukolas salātiņi
Salātiem nepieciešams:
- rukola,
- ķiršu tomātiņi,
- gurķi,
- kāds no cietajiem sieriem (alternatīva – svaigs kazas siers),
- olas,
- trifeļu eļļa,
- balzamiko etiķis,
- rupji maltie pipari.
Lēzenā platā traukā saliek rukolu. Sagriež pārējās sastāvdaļas. Tomātiņus – uz pusēm, gurķus un izvārītas olas – šķēlītēs, cieto sieru – ļoti plānās, gandrīz caurspīdīgās šķēlītēs (ja izvēlies kazas sieru, vari arī sagriezt, piemēram, kubiciņos). Visu saliek bļodā. Pārlej ar eļļu. Viegli iecilā un ļauj 15 minūtes visam ievilkties. Ja garšo, salātus var pārliet ar balzamiko, taču var arī pievienot tikai tad, kad salāti jau uzlikti uz šķīvja. Klāt lieliski garšos ciabata vai graudu maizītes.
Sātīgāki ziedkāpostu salāti
Salātiem nepieciešams:
- ziedkāposts,
- mazsālīts vai marinēts gurķis,
- salātlapas dekorēšanai,
- nedaudz pētersīļu un diļļu,
- tomāts,
- redīsi,
- sāls,
- cukurs,
- pipari,
- majonēze un skābais krējums.
Ziedkāpostu sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Gurķi sīki sagriež, zaļumus sasmalcina. Majonēzi sajauc ar krējumu, pēc garšas pievieno sāli, cukuru, piparus. Mērci sajauc ar sasmalcinātajiem produktiem, liek uz salātlapas, pārklāj ar sagriezta tomāta un redīsa šķēlītēm.
Eksotiskāki vistas – augļu salāti
Salātiem nepieciešams:
- neliela vistas fileja,
- kivi 1 gab.,
- zemenes 100 g,
- ķirši 50 g,
- ½ gurķa,
- ½ citrona,
- sāls,
- pipari,
- cukurs,
- majonēze 1 ēdamk.,
- skābais krējums 1 ēdamk.,
- eļļa cepšanai.
Vistas gaļu sagriež gabaliņos, pārkaisa ar sāli, pipariem un cep sakarsētā eļļā. Gaļu var cept arī veselu un sagriezt pēc tam. Kivi nomizo, sagriež šķēlītēs, tāpat arī dara ar gurķi, zemenes pārgriež uz pusēm, ķiršiem izņem kauliņus. Visus produktus liek traukā, virsū uzliek citrona šķēlīti. Pārlej ar mērci, ko pagatavo, sajaucot krējumu ar majonēzi un pievienojot nedaudz citrona sulas, pēc garšas sāli, cukuru, piparus.
Lai labi garšo un enerģijas un dzīvesprieka bagāts pavasaris!