Šoreiz ielūkojāmies vecāsmātes pūra lādē un atradām šo un to par sen aizmirstajiem saldēdieniem – uzputeņiem. Piedāvājam 8 to pagatavošanas receptes. 8 UZPUTEŅU RECEPTES no vecmāmiņas recepšu klades

 LASI ARĪ: Torte – CIELAVIŅA. FOTO RECEPTE

 

ĀBOLU UZPUTENIS

I

Nepieciešams:

  • 50 g ābolu;
  • 100 g ūdens;
  • 20 g cukura;
  • 15 g mannas.

 

Pagatavošana: ābolus noskalo, sagriež ar miziņu un sēklotni, pārlej ar ūdeni un vāra. Tad izberž caur sietiņu, iegūtam biezenim pievieno cukuru, mannu un uzbriedina, lej bļodā un saputi stingrās putās.

 

II

Nepieciešams:

  • 100 g ābolu;
  • 25 g cukura;
  • ½ olas baltuma;
  • 1,5 g želatīna.

 

Pagatavošana: ābolus cepeškrāsnī izcep, izberž caur sietiņu, pievieno cukuru un izmaisa. Tad atdzesē, pieliek olas baltumu un puto stingrās putās. Lai uzpūtenis būtu stingrāks, tad putojamai masai pievieno izšķīdinātu želatīnu. Uzpūteni liek traukā un pasniedz ar pienu.

 

CITRONU UZPUTENIS

Nepieciešams:

  • 1 citrons;
  • 100 g ūdens;
  • 35 g cukura;
  • 5 g želatīna.

 

Pagatavošana: ūdeni ar cukuru, citrona miziņu uzvāra, pievieno uzbriedinātu želatīnu un izšķīdina. Tad pielej citrona sulu, atdzesē (30 – 35 * C) un ar putojamo slotiņu puto, līdz iegūst stingras, čauganas putas. Liek traukā un pasniedz ar pienu.

 

DZĒRVEŅU UZPUTENIS

I

Nepieciešams:

  • 20 g dzērveņu;
  • 100 g ūdens;
  • 20 g cukura;
  • 15 – 20 g mannas.

 

Pagatavošana: dzērvenes izlasa, noskalo, sašķaida, pārlej ar ūdeni, uzvāra un izkāš. Šķidrumam pievieno cukuru, mannu un uzbriedina. Masu lej bļodā, atdzesē un ar putu slotiņu puto, līdz masa gaiša, čaugana un pavairojusies apjomā 2 – 3 reizes. Tad liek saldēdiena traukā, atdzesē un pasniedz ar pienu.

 

II

Nepieciešams:

  • 25 g dzērveņu;
  • 100 g ūdens;
  • 20 g cukura;
  • 3 g želatīna.

 

Pagatavošana: dzērvenes izlasa, noskalo, sašķaida un izspiež sulu. Miziņām un sēkliņām pārlej ūdeni, uzvāra, izkāš. Šķidrumam pieber cukuru, uzvāra, tad pievieno uzbriedinātu želatīnu un maisot izšķīdina. Šķidrumu lej traukā, pievieno svaigo dzērveņu sulu, atdzesē līdz 30 – 35 * C un ar putojamo slotiņu puto stingrās putās. (Tāpat gatavo jāņogu uzpūteni).

 

ZEMEŅU UZPUTENIS

Nepieciešams:

  • 100 g zemeņu;
  • 20 g cukura;
  • ½ olas baltuma;
  • 1,5 g želatīna.

 

Pagatavošana: zemenes noskalo, notecina, atdala kauslapiņas un izberž caur sietiņu. Masai pieber cukuru, pievieno olas baltumu, izšķīdinātu želatīnu un puto, līdz masa čaugana. Liek traukā un atstāj vēsā vietā. Lai sarec. Pasniedz ar pienu vai saldu krējumu.

 

PLŪMJU UZPUTENIS

Nepieciešams:

  • 100 g plūmju;
  • 50 g ūdens;
  • 25 g cukura;
  • ½ olas baltuma.

 

Pagatavošana: plūmes noskalo, pārdala uz pusēm, izņem kauliņus, pārlej nedaudz ūdens un sautē, izberž caur sietiņu. Atdzisušajai masai pievieno cukuru, olas baltumu un saputo stingrās putās. Pasniedz ar vaniļas mērci vai saldu krējumu.

 

 

BRŪKLEŅU IEVĀRĪJUMA UZPUTENIS

Nepieciešams:

  • 150 g brūkleņu ievārījuma;
  • 1 olas baltums.

 

Pagatavošana: brūkleņu ievārījumam pieliek olas baltumu un saputo stingrās putās vai arī saputotam olas baltumam putojot pa daļām pievieno ievārījumu. Pasniedz ar pienu.

Tāpat gatavo zemeņu, plūmju u.c. ievārījumu uzpūteņus.

 

Lai labi garšo!

____________

Avots: Izdevniecība Liesma. Mūsu ģimenei; Ņ. Masiļūne, A.Pasopa. Latviešu ēdieni.

Seko mums arī soctīklos: FacebookInstagram,  X , Threads

Iepriekšējais rakstsTavs horoskops veiksmīgai dienai – 6. novembris
Nākamais rakstsŠīs četras lietas tiek uzskatītas par grūtnieču biedu, taču…