Klīst dažādi mīti par augļiem un dārzeņiem, mēs šoreiz atspēkojām izplatītākos no tiem!

Lielie, apaļie tomāti ir vislabākie: šo dārzeņu krāsai, formai un izskatam nav nekādas saistības ar to kvalitāti. Tomāti var būt ar zaļām strīpām vai purpura tonī, tāpat – dzelteni, zaļi, oranži sārti un vēl citos toņos. Tie atšķiras arī pēc formas, mēdz būt iegareni, plakani apaļi, plakani iegareni, plūmjveida, sirdsveida un bumbierveida. Apaļos, vienāda izmēra tomātus parasti varam iegādāties lielveikalos, jo tie ir cietāki un ilgāk uzglabājami. Šis nakteņu dzimtas dārzenis ir sastopams sākot no 20 gramiem līdz pat puskilogramam vai pat vēl vairāk svarā un ikviens no tiem ir būtisku organisko skābju avots.

Mazie burkāni ir atšķirīgi no lielajiem: lielākā daļa cilvēku ir pārliecināti, ka šie mazie burkāniņi garšo daudz labāk nekā ierastā lieluma dārzeņi. Taču, patiesībā to garša neatšķiras, jo tie ir garie burkāni, kas tiek speciāli saīsināti un noapaļoti. Garšas atšķirības nianse varētu būt tikai tajā, ka tie ir jau notīrīti, līdz ar to ātrāk un ērtāk lietojami.

Brūnas ābolu šķēles ir bojātas: lai gan tās ir vizuāli nepievilcīgas, brūnā nokrāsa nebūt nemaina ābola garšu. Krāsas izmaiņas ir saistītas ar ķīmisku reakciju, kad notīrītām ābolu šķēlītēm pieskaras skābeklis. Šo reakciju vari mazināt apslakot tās ar citrona sulu.

Svaigi dārzeņi ir uzturvielām bagātāki nekā saldēti: patiesībā tieši saldētajos dārzeņos ir vairāk uzturvielu, jo tie sāk zaudēt savas labās īpašības gandrīz uzreiz pēc novākšanas. Tāpēc, ja tos sasaldēsi uzreiz pēc ievākšanas, saglabāsi brīdi, kad tie ir visveselīgākie. Protams, nekas nevar būt labāks par tikko noplūktu un notiesātu vai pagatavotu dārzeni.

Produktu sasaldēšana nogalina baktērijas: diemžēl tās var izdzīvot arī ļoti zemā temperatūrā. Lai izvairītos no baktēriju veidošanās produktos, uzglabā tos pareizi, saldētavā: konteineros vai speciālos maisos, tāpat pirms pārtikas apstrādes mazgā rokas. Neaizmirsi arī regulāri kopt ledusskapi un saldējamo kameru, kā arī rūpīgi izmazgāt traukus, kuros uzglabā produktus.

Svaigiem dārzeņiem ir lielāka uzturvērtība nekā pagatavotajiem: šajā jautājumā viss ir atkarīgs no konkrētā dārzeņa, jo, protams, to vārīšana iznīcina daļu uzturvērtību, tomēr rada arī jaunas. Zūd C vitamīns un folijskābe, taču rodas A vitamīns un šķiedrvielas, veicinot dārzeņu pārstrādāšanu. Ieteicams dārzeņus nevis ilgi vārīt, bet sautēt, lai saglabātu pēc iespējas vairāk būtisko uzturvielu.

Kartupeļu lietošana uzturā palielina svaru: patiesībā ne jau paši dārzeņi, bet veids kā tos pagatavojam un ar ko kopā tos lietojam uzturā. Pašos tupeņos tik pat kā nav tauku, un ir arī maz kaloriju, turklāt, tie satur daudz šķiedrvielu un citu organismam būtisku elementu.

Sadīgušus kartupeļus ir jāizmet: lai novērstu asnu veidošanos uz kartupeļiem, tie ir jāuzglabā sausā un vēsā vietā, taču, ja dārzeni jau klāj asni, tas tik un tā vēl ir ēdams! Tomēr raugi vai tas nav ne tikai saasnojis, bet arī jau sažuvis un kļuvis mīksts, šādā gadījumā labāk to izmet, jo asnošana jau aizgājusi pārāk tālu – patērējot kartupeļu mitruma un barības vielas, ietekmējot to tekstūru, garšu un uzturvērtību.

Pirms likt ledusskapī zemenes, tās ir jānomazgā: ja tā darīsi, augļu porās sakrāsies mitrums un tās var sākt pelēt. Ja ogas ir ļoti smilšainas, nomazgā tās un apēd pēc iespējas ātrāk. Nemazgātas tās var uzglabāt ledusskapī līdz pat nedēļai.

Vai zini vēl kādu mītu?

Sabiedrība

Mazgadīgi noziedznieki Rīgā nozog nomas auto – viss beidzas ar smagu avāriju Valmieras pusē

  Šī gada 24. novembrī Valsts policija aizturēja trīs nepilngadīgas personas, kuras Rīgā bija nozagušas nomas...

Ļoti nopietni brīdina autovadītājus: šovakar un rīt no rīta braukšanas apstākļi būs īpaši sarežģīti!

  Atbilstoši meteorologu prognozēm, šovakar visā valsts teritorijā stipri snigs, līdz ar ko ceļi būs sniegti,...

Šausmu lietas gaismā nākušas Pededzē: Sabrauc velosipēdistu, bet līķi noslēpj

Šī gada 13. oktobrī ap pulksten 13.40  Pededzē notika ceļu satiksmes negadījums, kur automašīnas vadītājs...

Noslepkavotā uzņēmēja dēls: strīds bija par auto stāvēšanu

Gaidām atbildīgu policijas darbu un tiesu, bet slepkavībā aizdomās turētā tuvinieku stāstītajam par notikušo –...

Dienā, kad braukšanas apstākļi ir sarežģīti, autovadītājus sasniedz vēl kāda vēsts

  Naktī uz trešdienu, 29. novembri, uz Ventspils šosejas (A10) posmā no pagrieziena uz Tīreļu taku...

Rēzeknē nogalinātā uzņēmēja dēls pastāsta savu versiju par notikušo

Lauris Ļubka: Aizdomās turētie apzināti kurina nacionālo naidu, lai netieši mazinātu savu vainu slepkavības izdarīšanā. “Uzskatu,...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 30. novembris

  Auns Šodien būsi izsists no sliedēm. Grūtības sagādās koncentrēšanās uz darāmo, vienlaikus saglabāsies risks izdegt. Centies...

TESTS PĀRIEM: Cik labi tu pazīsti savu partneri?

Palūdz savu partneri un aizpildiet pāru testu. Cik daudz jūs zināt viens par otru? Vai...

Tavs nedēļas horoskops 27. novembrim – 3. decembrim

  Šajā nedēļā mēs pavadīsim novembri un sveicināsim ziemas pirmo mēnesi - decembri. Tas nekas, ka...

Horoskopi trešdienai, 29. novembrim

  Auns Šajā dienā tevī mītošā uguns degs ar pamatīgu liesmu, līdz ar to būsi enerģijas un...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 29. novembris

  Auns Šajā dienā tevī mītošā uguns degs ar pamatīgu liesmu, līdz ar to būsi enerģijas un...

DECEMBRA HOROSKOPS visām zodiaka zīmēm

  Ziemīgais mēnesis - decembris - tepat aiz stūra, vai tas būs sniegoti balts? Kamēr gaidām...

Mājai un Dārzam

Latviju šajās stundās sasniegusi plaša nokrišņu zona; izskan nopietni brīdinājumi

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina par laiku šovakar un naktī. 29.11.2023. pēcpusdienā no dienvidaustrumiem...

Nopietni brīdina par laiku vakarā un naktī

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laiku trešdienas vakarā un naktī uz...

Sola iespaidīgu snigšanu

  Sinoptiķis Jānis Trallis trešdienas rītā pastāstījis par tuvākajā diennaktī gaidāmo. "Jūras mākoņi arī šorīt skar Dienvidkurzemes...