Palutini sevi un savus mīļos ar rabarberu gardumiem!

Salīdzinoši īsu laiku varam baudīt no rabarberiem gatavotus ēdienu, jo kā zināms – pēc Jāņiem tajos lielā daudzumā veidojas skābeņskābe, kas organismā veido oksalātus – specifiskus sāļus, kas var izgulsnēties nierēs un locītavās, tāpēc tos vairs nav ieteicams lietot uzturā.

 

RABARBERU UN ZEMEŅU KRAUKŠĶIS

Nepieciešams:

  • 1 tase baltā cukura;
  • 3 ēd.k. miltu;
  • 3 tases svaigu, šķēlītēs sagrieztu zemeņu;
  • 3 tases notīrītu, šķēlēs sagrieztu rabarberu;
  • 1 ½ tase miltu;
  • 1 tase brūnā cukura;
  • 1 tase sviesta;
  • 1 tase auzu pārslu.

Pagatavošana: uzkarsē cepeškrāsni 190 grādos. Lielā bļodā labi sajauc balto cukuru, 3 ēd.k. miltu, zemenes un rabarberus, liec cepamtraukā. Sajauc 1 ½ tasi miltus, brūno cukuru, auzu pārslas – iegūstot drupačas un liec pa virsu zemenēm un rabarberiem.   Cep ~ 45 minūtes vai līdz kraukšķis kļuvis zeltaini brūns. Pasniedz siltu ar plombīra bumbiņu.

 

RABARBERU KRĒMS AR RUMU

Nepieciešams:

  • ~ 600 g notīrītu un kubiņos sagrieztu rabarberu;
  • ¾ tases cukura – sadalīta 10 un 2 ēd.k.;
  • ½ ēd.k. kartupeļu miltu vai kukurūzas cietes, sajauktas ar 2 ēd.k. auksta ūdens;
  • ½ tases atdzesēta krējuma;
  • 2 ēd.k. ruma vai brendija;
  • kanēlis.

Pagatavošana: liec katlā rabarberus un vāri tos ar 10 ēd.k. cukura, līdz masa savilkusies. Pievieno cietes un ūdens maisījumu un turpini sildīt, līdz rabarberi ir mīksti. Atdzesē. Sakul krējumu, pievienojot tam 2 ēd.k. cukura un rumu vai brendiju. Kārtām liec trauciņos un rotā ar kanēli, pirms pasniegšanas atdzesē ledusskapī.

 

RABARBERU KŪKA AR BIEZPIENU

Nepieciešams:

  • 1 plāksne bezrauga kārtainās mīklas;
  • ~ 600 g biezpiena;
  • 400 g rabarberu;
  • 120 g cukura (vēlams brūnā);
  • 4 olas;
  • 60 g sviesta;
  • 1 ēd. k. miltu ar kaudzi.

Pagatavošana: uzkarsē cepeškrāsni 180 grādos. Kūkas formu iezied ar sviestu, rūpīgi izklāj tajā kārtaino mīklu un apcep 10 minūtes. Traukā sakul olas un cukuru, tad pievieno biezpienu un miltus – visu labi sajauc. Nomizo un sagriez šķēlītēs rabarberus. Kad mīkla ir gatava – lej tai pāri sakulto masu un pa virsu pārkaisi rabarberu gabaliņus. Pa virsu saliec sviesta piciņas. Cep ~ 40 minūtes. Pasniedz siltu vai atdzesētu – garšos vienlīdz labi!

 

 

RABARBERU DŽEMS AR LAIMU UN INGVERU

Nepieciešams:

  • ~ 2 kg nomizotu un sagrieztu rabarberu;
  • 6 tases cukura;
  • ¼ tases laima sulas;
  • 4 laima miziņas gabali;
  • 1 ½ ēd.k. smalki sagriezta ingvera.

Pagatavošana: lielā bļodā labi sajauc rabarberus, cukuru, laima sulu un miziņas, kā arī ingveru. Pārklāj bļodu ar pārtikas plēvi un uz nakti liec ledusskapī. Tad izkārs caur sietu, lai atdalītu šķidrumu, izņem laima miziņas. Sulu lej katlā un vidējā temperatūrā uzkarsē, lai cukurs pilnībā izkūst. Liec klāt rabarberus un uzvāri, tas samazini temperatūru un noputo, turpini viršanu līdz rabarberi ir izjukuši un masa sabiezējusi. Bieži pārbaudi, lai nepārvārītu. Lej burciņās un liec aukstumā, ilgstošai uzglabāšanai burkas pastarizē. Džemu ieteicams apēst gada laikā.

 

RABARBERU SĪRUPS

Nepieciešams:

  • 4 nomizoti un lielos gabalos sagriezti rabarberu kāti;
  • 1 tase cukura;
  • 1 tase ūdens

Pagatavošana: sastāvdaļas liec katlā un uzkarsē, samazini temperatūru un vāri līdz rabarberi ir mīksti un masa sabiezējusi, apmēram 20 minūtes. Izkās masu caur sietu, izspied no rabarberiem šķidrumu. Lej tīrā stikla pudelē, aizvāko un liec ledusskapī. Lieliski garšo pie pankūkām vai pie atspirdzinošiem vasaras dzērieniem.

 

Kāda ir tava īpašā rabarberu laika recepte? Padalies!

Iepriekšējais raksts9 izplatītākie mīti par augļiem un dārzeņiem
Nākamais raksts7 varavīksnes krāsas tavā garderobē: ko tās atklāj par personību?