Palutini sevi un savus mīļos ar rabarberu gardumiem!

Salīdzinoši īsu laiku varam baudīt no rabarberiem gatavotus ēdienu, jo kā zināms – pēc Jāņiem tajos lielā daudzumā veidojas skābeņskābe, kas organismā veido oksalātus – specifiskus sāļus, kas var izgulsnēties nierēs un locītavās, tāpēc tos vairs nav ieteicams lietot uzturā.

 

RABARBERU UN ZEMEŅU KRAUKŠĶIS

Nepieciešams:

  • 1 tase baltā cukura;
  • 3 ēd.k. miltu;
  • 3 tases svaigu, šķēlītēs sagrieztu zemeņu;
  • 3 tases notīrītu, šķēlēs sagrieztu rabarberu;
  • 1 ½ tase miltu;
  • 1 tase brūnā cukura;
  • 1 tase sviesta;
  • 1 tase auzu pārslu.

Pagatavošana: uzkarsē cepeškrāsni 190 grādos. Lielā bļodā labi sajauc balto cukuru, 3 ēd.k. miltu, zemenes un rabarberus, liec cepamtraukā. Sajauc 1 ½ tasi miltus, brūno cukuru, auzu pārslas – iegūstot drupačas un liec pa virsu zemenēm un rabarberiem.   Cep ~ 45 minūtes vai līdz kraukšķis kļuvis zeltaini brūns. Pasniedz siltu ar plombīra bumbiņu.

 

RABARBERU KRĒMS AR RUMU

Nepieciešams:

  • ~ 600 g notīrītu un kubiņos sagrieztu rabarberu;
  • ¾ tases cukura – sadalīta 10 un 2 ēd.k.;
  • ½ ēd.k. kartupeļu miltu vai kukurūzas cietes, sajauktas ar 2 ēd.k. auksta ūdens;
  • ½ tases atdzesēta krējuma;
  • 2 ēd.k. ruma vai brendija;
  • kanēlis.

Pagatavošana: liec katlā rabarberus un vāri tos ar 10 ēd.k. cukura, līdz masa savilkusies. Pievieno cietes un ūdens maisījumu un turpini sildīt, līdz rabarberi ir mīksti. Atdzesē. Sakul krējumu, pievienojot tam 2 ēd.k. cukura un rumu vai brendiju. Kārtām liec trauciņos un rotā ar kanēli, pirms pasniegšanas atdzesē ledusskapī.

 

RABARBERU KŪKA AR BIEZPIENU

Nepieciešams:

  • 1 plāksne bezrauga kārtainās mīklas;
  • ~ 600 g biezpiena;
  • 400 g rabarberu;
  • 120 g cukura (vēlams brūnā);
  • 4 olas;
  • 60 g sviesta;
  • 1 ēd. k. miltu ar kaudzi.

Pagatavošana: uzkarsē cepeškrāsni 180 grādos. Kūkas formu iezied ar sviestu, rūpīgi izklāj tajā kārtaino mīklu un apcep 10 minūtes. Traukā sakul olas un cukuru, tad pievieno biezpienu un miltus – visu labi sajauc. Nomizo un sagriez šķēlītēs rabarberus. Kad mīkla ir gatava – lej tai pāri sakulto masu un pa virsu pārkaisi rabarberu gabaliņus. Pa virsu saliec sviesta piciņas. Cep ~ 40 minūtes. Pasniedz siltu vai atdzesētu – garšos vienlīdz labi!

 

 

RABARBERU DŽEMS AR LAIMU UN INGVERU

Nepieciešams:

  • ~ 2 kg nomizotu un sagrieztu rabarberu;
  • 6 tases cukura;
  • ¼ tases laima sulas;
  • 4 laima miziņas gabali;
  • 1 ½ ēd.k. smalki sagriezta ingvera.

Pagatavošana: lielā bļodā labi sajauc rabarberus, cukuru, laima sulu un miziņas, kā arī ingveru. Pārklāj bļodu ar pārtikas plēvi un uz nakti liec ledusskapī. Tad izkārs caur sietu, lai atdalītu šķidrumu, izņem laima miziņas. Sulu lej katlā un vidējā temperatūrā uzkarsē, lai cukurs pilnībā izkūst. Liec klāt rabarberus un uzvāri, tas samazini temperatūru un noputo, turpini viršanu līdz rabarberi ir izjukuši un masa sabiezējusi. Bieži pārbaudi, lai nepārvārītu. Lej burciņās un liec aukstumā, ilgstošai uzglabāšanai burkas pastarizē. Džemu ieteicams apēst gada laikā.

 

RABARBERU SĪRUPS

Nepieciešams:

  • 4 nomizoti un lielos gabalos sagriezti rabarberu kāti;
  • 1 tase cukura;
  • 1 tase ūdens

Pagatavošana: sastāvdaļas liec katlā un uzkarsē, samazini temperatūru un vāri līdz rabarberi ir mīksti un masa sabiezējusi, apmēram 20 minūtes. Izkās masu caur sietu, izspied no rabarberiem šķidrumu. Lej tīrā stikla pudelē, aizvāko un liec ledusskapī. Lieliski garšo pie pankūkām vai pie atspirdzinošiem vasaras dzērieniem.

 

Kāda ir tava īpašā rabarberu laika recepte? Padalies!

Sabiedrība

Magone pati savās mājās piedzīvojusi šoka pilnus brīžus

  STV šova "Slavenības. Bez filtra" vadošā zvaigzne Magone atklāj, ka sapnī satikusies ar “Avotiņu” vecajām...

Šausmīgā avārija Vidzemē: Diemžēl svētdienas rītā saņemta skumja vēsts

  Aizvadītajā diennaktī valstī reģistrēti 90 ceļu satiksmes negadījumi, tajos cietuši desmit cilvēki un viens gājis...

Kādēļ tā? Arī pēc vakcinācijas blaknēm rekomendē trešo poti

  Iespēju tikt pie kompensācijām kovida vakcīnu radīto blakņu dēļ valsts solīja nodrošināt no šī gada....

Latviete Līga Anglijā sameklē hobiju un kļūst par pasaules čempioni – VIDEO

  Svarbumbu celšana ir ļoti demokrātisks un tāpēc pēdējā laikā arī diezgan populārs sporta veids. Tā...

Bērnu vakcinācija: Talkā ņem konfektes – VIDEO

  Brīvdienās novērota liela vecāku interese par bērnu vakcināciju. Galvaspilsētā tādēļ tika pagarināts vakcinācijas punkta darba...
coolwallpapers.org

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 24. – 30. janvāris

  Klāt jauna nedēļa, kad tūdaļ jau ar vienu kāju kāpjam februārī. Nāc, aplūko, kā izkārtojušās...

Horoskopi un Testi

coolwallpapers.org

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 24. – 30. janvāris

  Klāt jauna nedēļa, kad tūdaļ jau ar vienu kāju kāpjam februārī. Nāc, aplūko, kā izkārtojušās...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. janvāris

  Šodien pasivitātei un slinkumam vajadzētu pārvilkt treknu krustu. Šīs dienas enerģētikas potenciāls būs ļoti liels,...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 22. janvāris

  Nedēļas noslēgums izdosies lielisks, šodien droši uzņemies pat visgarlaicīgāko darbu, jo tev pietiks pacietības un...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 21. janvāris

Nāksies turpināt apdomīgi un taktiski spert savus ikdienas soļus. Vajadzētu izmantot šodienas pretrunas un ķildas...

Tavs HOROSKOPS veiksmīgam FEBRUĀRIM

  Šī gada pirmais mēnesis jau tūliņ ir galā, bet te nākamais jau steidz – jāsaka...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 20. janvāris

  Rīts var sagādāt pārsteigumus. Kādi tie būs – viss atkarīgs tikai un vienīgi no mums...

Mājai un Dārzam

Izskan pirmās prognozes par laiku ziemas turpinājumā

  Sinoptiķis Jānis Trallis savā "Twitter" kontā īsi ieskicējis prognozes par laiku turpmākajā ziemā. "Prognozes februārim un...

Izplatīts brīdinājums par laiku naktī

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par naktī uz sestdienu gaidāmo laiku. 21.-22.01.2022. naktī...

Kāds laiks būs brīvdienās un nākamnedēļ? – prognoze 7 dienām!

  Līdz ar brāzmaino vēju tuvākajās dienās pie mums ieplūdīs aukstāka gaisa masa un visā valstī...