Lielākā daļa iedzīvotāju saldos ēdienus gatavo pāris reižu mēnesī, bet visbiežāk to pagatavošanai pievēršas iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 34 gadiem, secināts Rimi Latvia un SKDS veiktajā iedzīvotāju ēšanas ieradumu pētījumā. Iecienītākie kulinārijas izstrādājumi, ko cilvēkiem Latvijā patīk gatavot pašiem, ir plātsmaizes, kūkas un augļu deserti.
Savukārt Rimi veiktajā interneta aptaujā secināts, ka kūku cepšana visbiežāk tiek uzticēta mammām un sievām, un tās visbiežāk tiek gatavotas par godu dzimšanas dienai (66%), taču aptuveni pusei iedzīvotāju no tiem, kas cep kūkas, nav nepieciešams īpašs iemesls, un tās tiek baudītas gan brīvdienās, gan ikdienā.
Rimi Latvia un pētījumu centra SKDS veiktajā iedzīvotāju ēšanas paradumu aptaujā atklājās, ka aptuveni puse iedzīvotāju eksperimentē, gatavojot ēdienu – izmēģina jaunas receptes vai vēl neatklātas garšas un produktus. Savukārt otra puse labprātāk turas pie tradicionālām vērtībām.
Jautāti par biežāk gatavoto saldo ēdienu mājas apstākļos, iedzīvotāji atzina, ka vispopulārākais saldais ēdiens ir plātsmaize, ko gatavo gandrīz 50% aptaujāto, visbiežāk tā tiek cepta tieši lauku reģionos. Otrais iecienītākais saldais ēdiens ir augļu deserts, trešajā vietā ierindojas dažāda veida kūkas un tortes. Savukārt, kā liecina pētījuma rezultāti, pēdējos gados popularitāti guvušos mafinus cep katrs piektais aptaujātais.
“Plātsmaize ir vienkāršs, taču arī ļoti garšīgs deserts, ko pagatavot mājiniekiem vai arī ciemiņiem – nav brīnums, ka šis ir biežāk pagatavotais kārums iedzīvotāju vidū. Arī augļu desertu popularitāte ir viegli izskaidrojama, jo tā ir lieliska alternatīva saldumiem tiem cilvēkiem, kuri cenšas saglabāt slaido līniju. Abiem ēdieniem ir neskaitāmas variācijas un tie var mainīties atkarībā no sezonas, piemēram, vasarā plātsmaizi var papildināt ar svaigām ogām un augļiem, savukārt rudenī to rotās āboli un ķirbji,” komentē Rimi Gardēde Liene Zemīte.
Receptes kūku pagatavošanai 65% gadījumu tiek meklētas tieši internetā jo, kā atzīst aptaujātie, tikai ceturtdaļai iedzīvotāju ir saglabājušās receptes, kas tiek nodotas no paaudzes paaudzē, secināts Rimi Latvia veiktajā interneta aptaujā. Pēc iedzīvotāju domām, par Latvijas iecienītāko kūku tika atzīta biskvīta kūka jeb tā sauktā lauku torte, ko gatavo no biskvīta, ievārījuma un vārītā krēma vai putukrējuma. Ne mazāk populāras un iedzīvotāju iecienītas ir arī siera, medus kūka un torte Cielaviņa, ko iedzīvotāji bieži vien izvēlas ne tikai iegādāties jau gatavu, bet arī pagatavo paši.
Lai veicinātu iedzīvotāju interesi eksperimentēt un atklāt ko jaunu arī saldo ēdienu pagatavošanā, Rimi organizē Vislatvijas gardākās kūkas meklējumus. Konkursa mērķis ir atklāt Latvijas gardākās kūkas recepti un labāko kūku cepēju, rast jaunas garšas, atklāt sen aizmirstās receptes un dalīties kūku cepšanas tradīcijās. Latvijas gardākās kūkas cepējs saņems Rimi dāvanu karti 500 eiro vērtībā. Pieteikties var līdz 26. jūnijam mājaslapas Gardezi.lv sadaļā Latvijas gardākā kūka vai arī, aizpildot anketu Rimi veikalos visā Latvijā.