Esi savu kulināro eksperimentu pirmsākumos? Šī nelielā skaidrojošā vārdnīca tev noteikti noderēs!
APCEPT – karsēt lielā temperatūrā, lai nepieciešamais produkts apbrūninātos, taču saglabātu sulu.
ATŠĶAIDĪT – maisījumam lieliet ūdeni vai kādu citu šķidrumu.
BLANŠĒT – uz īsu brīdi iegremdēt augļus vai dārzeņus verdošā ūdenī vai applaucēt, lai atvieglotu arī mizas noņemšanu.
DEGLAZĒT – pievienot šķidrumu cepšanas beigās, šķīdinot pannā karamelizējušās sulas, lai pagatavotu mērci.
IZBERZT – izspiest caur sietu, lai iegūtu viendabīgu masu.
KAPĀT – sagriezt ļoti smalkos gabalos.
MARINĒT – pārliet produktiem etiķa un garšvielu maisījumu vai kādu citu skābi saturošu šķīdumu, lai piešķirtu garšu vai paātrinātu gatavošanas procesu.
NOLIKT MALĀ – saglabāt kaut ko pēc sagatavošanas, lai vēlāk atkal izmantotu, kad tas būs nepieciešams.
NOLOBĪT – noņemt čaumalu no vārītas olas.
NOMIZOT – noņemt plāno, ārējo mizu, piemēram, citrusaugļiem, bez baltā mīkstuma.
NOPUTOT – noņemt putas, kas vārot veidojas uz šķidruma virsmas, piemēram, zupai.
REDUCĒT – samazināt šķidruma daudzumu karsējot.
SAISTĪT – veidot saturīgu masu, piemēram, pieliekot olu dzeltenumu vai miltus.
SAKULT – uzputot, lai palielinātu ēdiena tilpumu, piemēram, putojot olu baltumus vai saldo krējumu.
SASMALCINĀT – produktu sagriezt vai sakapāt smalkos gabalos.
TVAICĒT – produktus ievieto sietā un uzliek uz katla, kurā vārās ūdens. Karsē ūdens tvaikos.
VĀRĪT – gatavot verdošā šķidrumā.
Lai veicas!