Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par ūdens līmeņa celšanos centrālo un austrumu daļas upju baseinos. Brīdinājums ir spēkā līdz 17. jūnija pusdienlaikam.

Pēc intensīvajām lietavām aizsākusies ūdens līmeņa paaugstināšanās Latvijas centrālo un austrumu daļas upju baseinos. Applūst palienes un zemākās vietas. Ūdens līmeņa paaugstināšanās turpināsies vēl 1-2 diennaktis, gaidāmais ūdens līmeņa kāpums par 0,5-1 m.

ESI INFORMĒTS par potenciāli plūdiem visvairāk pakļautajām teritorijām. Pārvietojoties plūdu apdraudētajās teritorijās, ir jābūt piesardzīgam. Plašāka informācija par hidroloģiskajiem apstākļiem pieejama hidro.meteo.lv. Ieteikumi rīcībai plūdu apdraudējuma gadījumā https://www.vugd.gov.lv/lv/pludi

Naktī uz 14. jūniju virs Baltkrievijas ziemeļiem izveidojās aktīvs ciklons, kas virzījās uz ziemeļiem. 14. un 15. jūnijā tas Latvijas centrālajos un austrumu rajonos atnesa ilgstošu un ļoti stipru lietu. Jau 14. jūnijā no rīta nokrišņu summa daudzviet sasniedza 20-40 mm. Lietus turpinājās arī otrdien dienā, bet galējos ziemeļaustrumu rajonos arī naktī uz trešdienu.

Kopējais lietavu nokrišņu daudzums trešdienas rītā vietām austrumu rajonos sasniedza 70-90 mm. Vislielākais nokrišņu daudzums fiksēts Gulbenē, Madonā, kā arī Alūksnē, kur vienas diennakts vai nedaudz ilgākā periodā nolija atbilstoši 94,6 mm, 90,9 mm un 87,3 mm, kas ir nedaudz vairāk nekā jūnija mēneša norma.

Daudzviet ir applūdušas zemākās vietas pļavās, laukos un mežos, ūdenim pārklājot arī labības sējumus un dārzus. Lokāli ir applūdušas arī ēkas, izskaloti ceļi. Ir aizsākusies arī ūdens līmeņa paaugstināšanās centrālās un austrumu daļas upēs.

Straujākā ūdens līmeņa paaugstināšanās bija Gaujas un Daugavas baseinu upēs: Aiviekstes augštecē, Tirzā, Pededzē, Ošā un Lielajā Juglā, kur ūdenslīmenis kopš 14. jūnija ir paaugstinājies par 1-2,15 m. Straujš kāpums ir bijis arī vairākās upēs Lielupes baseinā – Mēmelē, Zvirgzdē, Dienvidsusējā un Viesītē, kur ūdens līmenis šajā periodā paaugstinājies par 0,8-1,15 m.

Lai gan lietavas beigušās, ūdens līmeņa kāpums centrālās un austrumu daļas upēs turpināsies vēl vairākas dienas. Šodien un tuvākajās dienās turpināsies ūdenslīmeņa paaugstināšanās par 0,5-1 m, applūdīs plašākas teritorijas upju krastos, turpmākajās dienās intensīvāks ūdens līmeņa kāpums gaidāms upju vidusteču, lejteču posmos, kā arī lielajās upēs, kas uzņems ūdeni no savām pietekām. Lietus uzplūdu maksimums upēs gaidāms 16.-17. jūnijā, atsevišķos upju posmos vēlāk.

Ciklons no Baltkrievijas ziemeļu rajoniem lēni ir virzījies uz ziemeļiem un šonakt atradās virs Krievijas rietumu rajoniem. Trešdien lietus pakāpeniski mitēsies, tuvākajās dienās atsevišķos rajonos gaidāms īslaicīgs lietus, iespējams arī pērkona negaiss, tomēr kopējā nokrišņu intensitāte nebūs tik liela. Naktīs gaiss atdzisīs līdz lielākoties līdz +9…+14°, bet dienās temperatūra paaugstināsies līdz +17…+22°.

Iepriekšējais rakstsLiene Kiviča aizkustina vīru līdz asarām
Nākamais rakstsTavs horoskops veiksmīgai dienai – 16. jūnijs