Svinot pavasari, nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā divas ēdienu receptes, ar ko palutināt savējos Lieldienās. Divu īpašu Lieldienu ēdienu receptes. Lai labi garšo!

 

Lieldienu pistāciju pasha ar dzērvenēm

(1 lielai pashai, gatavošanas ilgums – 25 min + laiks stabilizēšanai)

 

Sastāvdaļas

400 g vājpiena biezpiena 

90 g sviesta istabas temperatūrā 

180 g baltās šokolādes

150 g pistāciju sviesta (var aizvietot ar Indijas vai zemesriekstu sviestu)

100 g saldā krējuma 

 

100 g žāvētu dzērveņu 

100 g žāvētu ķiršu

tumšais rums augļu izmērcēšanai vai ruma esence (var neizmantot)

 

šokolādes oliņas rotāšanai

šokolādes glazūra rotāšanai

 

Pagatavošana

  • Vismaz 4 stundas pirms gatavošanas izmērcē žāvētus augļus rumā (pirms izmantošanas nosusini izmērcētus augļus caur sietiņu).
  • Biezpienu izberz caur sietiņu un sakul kopā ar sviestu.
  • Ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī izkausē balto šokolādi kopā ar saldo krējumu.
  • Pievieno šokolādes-krējuma masai riekstu sviestu, visu samaisi un liec klāt biezpiena masai, visu kārtīgi samaisi, lai masa ir viendabīga.
  • Pievieno žāvētus augļus un atkal samaisi
  • Pashas formu vai citu trauku, kurā gatavosi ēdienu, 3-4 kārtās izklāj ar marli.
  • Liec traukā pashas maisījumu, kārtīgi piespied masu pie formas maliņām un liec ledusskapī vismaz uz 8 stundām (vai saldētavā vismaz uz 2 stundām).
  • Pirms pasniegšanas izņem pashu no marles, rotā ar šokolādes glazūru/šokolādes oliņām vai citiem dekoriem

 

Lieldienu pīrāgs

(6-8 personām, gatavošanas ilgums – 2 stundas)

 

FOTO: Viktorija Kožemjakina
FOTO: Viktorija Kožemjakina

Sastāvdaļas

2-3 ēdamk. olīveļļas

1 smalki sagriezts sīpols

2 smalki sagrieztas ķiploka daiviņas

300 g svaigu vai saldētu spinātu

500 g rikotas siera

70 g cietā siera

6 olas

sāls, melnie pipari

šķipsniņa rīvēta musktrieksta

400 g atkausētas kārtainās mīklas

1 sakulta ola mīklas apsmērēšanai

 

Pagatavošana

  • Ietauko apaļu kūku cepamo formu un ieklāj tajā 300 g mīklas tā, lai mīkla nedaudz iet pāri malām. 100g mīklas atstāj pīrāga pārklāšanai.
  • Ja izmanto svaigus spinātus – nelielā sālsūdens daudzumā apvāri tos lielā katlā, nokās un caur sietiņu izspied lieko šķidrumu, atdzesē un sagriez mazākos gabalos. Ja izmanto saldētos – atkausē tos un nolej lieko šķidrumu.
  • Uz pannas olīveļļā apcep sīpolu un ķiplokus.
  • Lielā traukā samaisi rikotas sieru, rīvētu cieto sieru, 2 olas, spinātus, sāli, piparus un rīvētu muskatriekstu.
  • Liec pildījumu uz mīklas cepamajā formā, izlīdzini un ar ēdamkaroti izveido 4 iedobumus olas izmērā. Katrā iedobumā iesit pa olai, apkaisi katru olu ar sāli.
  • Uzklāj virs pildījuma atlikušos 100 g mīklas, saspied kopā augšējās un apakšējās mīklas maliņas, apsmērē pīrāgu ar sakultu olu un cep cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 1 stundu
  • Atdzesē vismaz 30 minūtes formā.

Pasniedz siltu.

Iepriekšējais rakstsKā virtuves pārpalikumus pārvērst Lieldienu krāsu brīnumā? 5 dabīgas krāsvielas tavā virtuvē
Nākamais rakstsBaiss skats no rīta paveras Tukuma puses mežā – policija rīkojas uz karstām pēdām!